Svet
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 21 glasov Ocenite to novico!
Umberto Galimberti
Danes živimo veliko bolje, kot so naši dedje ali očetje. Težava je v tem, da če želimo obdržati tako življenjsko raven, moramo porabiti 80 % svetovnega bogastva, je dejal Galimberti. Foto: Wikipedija
       Oblast je vedno paranoična. Človek, ki je na oblasti, mora prevzeti popoln nadzor nad vsem, zato misli, da ima moč. Ko mu kaj uide, ne more priznati, da ni sposoben vsega imeti v oblasti, zato domneva, da ga drugi preganjajo. Vsi ljudje na oblasti so paranoični.       
 Umberto Galimberti
       Težava je taka. Če bo današnja mladina razvila kulturo, se izobrazila, razvila kritični čut in inteligenco, je jutrišnji politiki ne bodo več mogli zavajati z retoriko in umetnostjo prepričevanja. Če pa se današnja mladina ne bo zanimala za politiko, ne bo gojila kulture in ji ne bo mar za izobrazbo, bodo politiki lahko mirno vladali, privlačevali ljudi, jih prepričevali in sleparili.       
 Umberto Galimberti

Dodaj v

Danes ljudje na oblasti ob sebi ne prenesejo dvornih norcev

Intervju z Umbertom Galimbertijem
7. marec 2013 ob 17:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljudje na oblasti hočejo samo soglasja. Če jim kdo nasprotuje, doživijo krizo identitete, je prepričan Umberto Galimberti, italijanski mislec, filozof in psiholog.

Z italijanskim mislecem smo se pogovarjali o mitu in oblasti, oblastnikih in njihovem psihološkem profilu, razliki med voditelji in psihopati ter drugem.


V vaši knjigi Miti našega časa eno poglavje namenite tudi mitu o oblasti. Na čem temelji ta mit?
Nekoč je bila oblast prepuščena vladarju, bila je samovoljna. Danes pa je matematična zadeva, preračunavanje. Tisti, ki imajo finančno oblast, so najmočnejši. Bonitetne agencije imajo več oblasti kot države. Zato je oblast bolj zaprta, močnejša in izračunljiva. Nekoč pa je bila samovoljna, imela je veliko praznin, v katerih je bilo mogoče posredovati ali pa jo vsaj ovreči. Danes je to veliko težje.

Oblast rada operira še z enim mitom - mitom o rasti, vi pa pravite, da rast nad določeno stopnjo postane bolezensko stanje. Zakaj je oblast pri "prodajanju" tega mita uspešna?
Ker smo vedno odraščali v prepričanju, da moramo rasti. Tako je tudi bilo. Danes živimo veliko bolje, kot so naši dedje ali očetje. Težava je v tem, da če želimo obdržati tako življenjsko raven, moramo porabiti 80 % svetovnega bogastva. Nekoč smo to počeli s kolonializmom. Še vedno nam uspeva z gospodarskim pogojevanjem, a nazadnje bo tega konec. Tedaj bo moral naš razvoj upasti. Evropa že od nekdaj sledi vzoru rasti, neskončne rasti, kar je popolna norost. Če je Zemlja omejena, rast ne more biti neskončna.

Pozornost namenjate tudi psihološkem profilu oblastnikov. Kakšen je?
Oblast je vedno paranoična. Človek, ki je na oblasti, mora prevzeti popoln nadzor nad vsem, zato misli, da ima moč. Ko mu kaj uide, ne more priznati, da ni sposoben vsega imeti v oblasti, zato domneva, da ga drugi preganjajo. Vsi ljudje na oblasti so paranoični. Razumeti moramo, da nevroza ni samo bolezen, ampak je tudi moč. Če bi rad najel lektorja za branje mojih osnutkov, bom izbral takega, ki je obsesiven. Če bi rad najel igralca, bom izbral malce histeričnega človeka. Oblast zaupa samo paranoikom, tistim, ki vse nadzirajo, in ko tega ne zmorejo, domnevajo, da jih nekdo preganja. Tedaj začnejo pobijati in uničevati.

Razlikujete tudi med t. i. uspešnimi in neuspešnimi psihopati, prvi so voditelji, drugi zločinci.
S psihopatološkega vidika so enaki. Le da so uspešni psihopati znali izkoristiti položaje, v katerih so se znašli, in svojo nevrozo. Zločinci pa so bili manj uspešni. Lahko bi rekli, da so prvi zločinci iz premožnejših slojev, drugi pa iz revnejših. V tem je razlika. Njihove duševne lastnosti pa so popolnoma enake.

Kaj bi si mislili o politiku, ki pravi, da je njegova prva ljubezen politika?
Najbrž ne zna početi ničesar drugega. S politiko bi se morali ukvarjati tisti, ki bi lahko živeli tudi brez nje, torej ljudje, ki se ne preživljajo s politiko. Za tem se seveda skriva užitek v nadzorovanju drugih, v tem, da te prepoznajo na ulici in da imaš moč tudi pri posredovanju. To privede do neprimernih dejanj, na primer dodeljevanja dovoljenj, licenc in podobnih stvari samo zato, ker imaš moč. Tisti, ki se ukvarjajo samo s politiko, imajo brez dvoma bolezensko potrebo po nadzoru.

Se strinjate, da med duhom in duhovitostjo (tudi v politiki) obstaja tesna zveza?
Naš nekdanji predsednik vlade je v tem pravi genij. Silvio Berlusconi je duhovitež, spreten prepričevalec, ki je v mladih letih prepeval na potniških ladjah. Zaradi njegove duhovitosti menijo, da je človek velikega duha. Zna pritegniti množico. To sodi k dekadenci čara oblasti. Dobro je, da ima oblast čar, prav tako ni nič narobe, da morajo imeti ljudje na oblasti poseben čar, sicer jim ne bi nihče sledil. Če pa privlačnost tvorita zabava in politično nastopaštvo, da bi bili drugim prijetni, gre za duhovičenje, ki pa je brez duha.

Pravite, da so bili varuhi resničnosti včasih dvorni norci. Kdo ima vlogo dvornih norcev danes?
Danes ni več dvornih norcev, ker jih ljudje na oblasti ne prenesejo več ob sebi. Ljudje na oblasti hočejo samo soglasja. Če jim kdo nasprotuje, doživijo krizo identitete. Normalni smrtniki, torej navadni ljudje, imamo sanje, ljudje na oblasti pa imajo dvojne sanje. Imajo potrebo, da bi se vsi poistovetili z njimi, trpijo za pomanjkanjem ljubezni, ki ga radikalno zapolnjujejo tako, da jih morajo množice sprejemati.

In za konec še vprašanje, povezano z mladimi. Kako - tudi glede na vašo analizo sodobne mladine - vidite prihodnje generacije politikov?
Težava je taka. Če bo današnja mladina razvila kulturo, se izobrazila, razvila kritični čut in inteligenco, je jutrišnji politiki ne bodo več mogli zavajati z retoriko in umetnostjo prepričevanja. Če pa se današnja mladina ne bo zanimala za politiko, ne bo gojila kulture in ji ne bo mar za izobrazbo, bodo politiki lahko mirno vladali, privlačevali ljudi, jih prepričevali ter sleparili.

Maja Žiberna, Studio City
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 07.03.2013 ob 18:29
Oblast je vedno paranoična. Človek, ki je na oblasti, mora prevzeti popoln nadzor nad vsem, zato misli, da ima moč. Ko mu kaj uide, ne more priznati, da ni sposoben vsega imeti v oblasti, zato domneva, da ga drugi preganjajo.

odlično opisan predvsem janša. paranoični strah pred komunisti, ki mu sabotirajo vse njegove poizkuse; ko nekdo protestira je levi fašist ipd. v resnici pa je obramboslovec le nesposoben, in ne more delati nič drugega danes, kot biti politik

Za tem se seveda skriva užitek v nadzorovanju drugih, v tem, da te prepoznajo na ulici in da imaš moč tudi pri posredovanju


pahor, lepi?
Whitetrasher
# 07.03.2013 ob 19:26
S politiko bi se morali ukvarjati tisti, ki bi lahko živeli tudi brez nje, torej ljudje, ki se ne preživljajo s politiko.

Tako ja.
ti_si_nula
# 07.03.2013 ob 19:12
Danes ljudje na oblasti ob sebi ne prenesejo dvornih norcev

Seveda da ne, saj so sami dvorni norčki :-)
vedezevalec
# 07.03.2013 ob 22:25
Dvorni norci so povsod ogrožena vrsta. "U šali pa privali" še na "brdovitom Balkanu" ni več v modi.
malidelnicar
# 07.03.2013 ob 22:15
Mislim, da je ta filozof v intervjuju v Mladini izjavil, da evropska socialna država ne bo preživela v takšni (radodarni) obliki, kot sedaj - v smislu človeška zgodovina je izjemno dolga, moderna bolj obsežna socialna država pa je rešitev, ki je stara manj kot 100 let (gledamo obdobje šele po II. sv vojni). In ni razloga, da bi bila socialna država večna. Poanta je bila, da se bomo morali Evropejci prilagoditi Azijcem in ne obratno ;)
nr.1
# 08.03.2013 ob 10:16
Gospod filozofira... bluzi.
Kazalo