Združeni narodi ocenjujejo, da vsaka deseta deklica v podsaharski Afriki v času menstruacije ne hodi k pouku. Foto: Reuters
Združeni narodi ocenjujejo, da vsaka deseta deklica v podsaharski Afriki v času menstruacije ne hodi k pouku. Foto: Reuters

Ob torkih deklice tako ne smejo čez reko zaradi verovanja v ukaz rečnega božanstva, na katerega se sklicujejo tradicionalni voditelji, poroča BBC. Deklice naj bi zaradi prepovedi izpustile velik del pouka.

Združeni narodi ocenjujejo, da vsaka deseta deklica v podsaharski Afriki v času menstruacije ne hodi k pouku. Potencialno tako skupno zamudi kar petino pouka.

V Nepalu zaradi tradicije umrla ženska
Zaradi tradicionalnih verovanj, povezanih z menstruacijo, so ženske v težavah in nevarnosti tudi drugje. Britanski Independent tako poroča, da je v odročni gorski vasi v Nepalu neka ženska umrla, ko je morala zaradi tradicije, ki ženske v času menstruacije prežene iz doma, živeti v kolibi. 21-letnica naj bi umrla zaradi vdihovanja dima, ko je zakurila, da bi se grela v zelo nizkih temperaturah.

Kot je dejal vladni upravnik Tul Bahadur Kauča, se ta tradicija še naprej spoštuje v nekaterih odročnih vaseh kljub vladni prepovedi te prakse. Avgusta bo začel veljati zakon, ki bo kaznoval ljudi, ki bi ženske silili v spoštovanje tega običaja. Predvidena kazen je do trimesečna zaporna kazen ali denarna kazen okoli 25 evrov.

Omenjena praksa izgona žensk z menstruacijo iz domov, imenovana čaupadi, je bila sicer prepovedana pred desetletjem, kljub temu pa so številne ženske prisiljene, da se v času menstruacije zatečejo v nehigienične in nevarne kolibe ali celo hleve. Tradicija se je v pretežno hindujski državi nekaznovano nadaljevala, še posebej na njenem hribovitem zahodu.