Močne padavine so poplavile dele Skopja. Foto: Zajem slike, YouTube
Močne padavine so poplavile dele Skopja. Foto: Zajem slike, YouTube

Toča v Skopju je bila v velikosti oreha, voda pa je poplavila številne ulice in avtomobile. Zalila je tudi kletne prostore. Po poročanju portala mkd.mk je bilo uničenih najmanj 70 hiš. Predvsem tisti prebivalci makedonske prestolnice, ki živijo v višjih nadstropjih večstanovanjskih zgradb in blokov, pa so okoli 23.00 začutili še potres. Epicenter je bil deset kilometrov severozahodno od Skopja, njegova moč je bila 3,6. Poročila o žrtvah ali ranjenih za zdaj ni.

Neurje znova zajelo Srbijo
O močnih padavinah poročajo tudi iz Srbije, ki so jo v preteklih dneh, tako kot BiH in Hrvaško, zajele katastrofalne poplave, ki so na celotnem območju zahtevale 60 življenj. Po poročanju B92 je neurje z močnim vetrom in deževjem ob 17.30 zajelo Kragujevac. V Čačku je padala toča v velikosti lešnika. Nevihte so zajele tudi Beograd. V dveh urah je padlo 53 litrov padavin na kvadratni meter. V naselju Bresnica se je izlil potok, ki je poplavil več objektov. Stanje je kritično v naseljih Ilićevo, Maršić in Beloševac, saj v kanalizacijo ni mogla odteči tako velika količina padavin, zato so številne ulice poplavljene.

Reka odkrila človeške posmrtne ostanke
Po poročanju Radia Sarajevo so na bregu reke Bosne na območju Doboja v BiH-u odkrili človeške posmrtne ostanke, ki bi lahko bili od zadnje vojne. Skeletne ostanke so odkrili delavci elektropodjetja, ki so na območju odpravljali posledice katastrofalnih poplav.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Inštituta za pogrešane osebe BiH-a Lejla Čengić, je voda v naselju Usora, ki leži kilometer od glavnega vstopa v Doboj, odnesla del rečnega brega in tako razkrila posmrtne ostanke. Gre za lobanjo in dele človeškega okostja, zato bo inštitut tožilstvu BiH-a podal zahtevo za izkopavanja na tem kraju.

V BiH-u, ki ga po uničujočih poplavah pesti tudi premikanje minskih polj, bo prispela tričlanska ekipa ameriških strokovnjakov za mine, ki bo pomagala tamkajšnjemu centru za odstranjevanje min.