Nacionalna fronta je izključila Leclerovo iz svojih vrst. Foto: EPA
Nacionalna fronta je izključila Leclerovo iz svojih vrst. Foto: EPA

33-letna Anne-Sophie Leclere je bila na sodišču v Cayennu v čezmorskem departmaju Francoska Gvajana obsojena na devet mesecev zapora, pet let ne bo smela kandidirati na volitvah, plačati pa bo morala tudi 50.000 evrov kazni. Kaznovana je tudi Nacionalna fronta, ki bo morala plačati 30.000 evrov.

Leclerova je lani sprožila zgražanje, ko je na televiziji in Facebooku ministrico Christiane Taubira primerjala s primatom. Na svoji strani na Facebooku je objavila fotografijo Taubirove ob fotografiji šimpanzovega mladiča. Pod sliko ministrice je pisalo "zdaj", pod šimpanzom pa "pri 18 mesecih". V televizijskem nastopu pa je izjavila, da bi Taubirovo raje videla, "kako se guga na drevesnih vejah kot pa v vladi".

Tožbo proti Leclerovi je vložila politična stranka Walwari iz Francoske Gvajane, ki jo je ustanovila Taubira. Tudi sama namreč prihaja iz tega francoskega čezmorskega departmaja.

Leclerova je v svojo obrambo dejala, da je bila fotografija, objavljena na Facebooku, "šala" in da sama ni bila avtorica. Za izjave na televiziji pa je dejala, da se je le "nerodno izrazila".

Nacionalna fronta je izrazila "ogorčenje" nad razsodbo, sojenje pa je bilo po njihovih besedah "past", saj stranka v Cayennu ni mogla najti odvetnika, ki bi Leclerovo branil. Obtožena, ki na sodišču ob izreku sodbe ni bila navzoča, je že napovedala pritožbo.