Parkova, ki je že peti mandat v parlamentu, je uveljavljena članica vladne stranke, ki jo je vodila med marcem 2004 in junijem 2006. Foto: EPA
Parkova, ki je že peti mandat v parlamentu, je uveljavljena članica vladne stranke, ki jo je vodila med marcem 2004 in junijem 2006. Foto: EPA
Mun Jae In
Mun je po večini preštetih glasov priznal poraz. Foto: EPA

60-letna Parkova, sicer vodja vladajoče stranke Saenuri, je najstarejša hči diktatorja Park Čung Hija, ki je državo vodil 18 let, dokler ni bil leta 1979 ubit v atentatu.

Diktator velja za precej sporno osebo, saj je po eni strani omogočil gospodarski razcvet, po drugi pa ni dopuščal drugačnih mnenj in je grobo zatrl nasprotnike. V atentatu je bila ubita tudi mama Parkove, ustrelil jo je neki privrženec Severne Koreje.

Parkova je prejela 51,6 odstotka glasov, kandidat opozicije Mun Jae In pa 48 odstotkov. Mun je že priznal poraz in dejal, da s ponižnostjo sprejema izid volitev. "Vsi smo se trudili po najboljših močeh, vendar sem bil jaz premalo sposoben," je dejal.

Parkova je pred množico privržencev v Seulu zagotovila, da bo uresničila vse obljube, ki jih je dala med kampanjo. Nasledila bo Li Mjung Baka, ki se mu izteka petletni mandat, zato se mora umakniti.

Poslanka od leta 1998 je med kampanjo predstavila dokaj zmerno politiko. Napovedala je, da bo ponudila roko Severni Koreji in omilila zdajšnjo trdo politiko.

Gre za eno pomembnejših vprašanj, saj so se odnosi med sosedama v času zdajšnjega predsednika poslabšali. Izrazila je tudi naklonjenost dialogu s Severno Korejo, pozvala pa jo je k napredku pri jedrskem razoroževanju, kar bi prispevalo k boljšim odnosom s Seulom.

Obljubila je tudi, da se bo borila proti razširjeni korupciji v vladi, okrepila socialno skrbstvo, pomagala malim podjetjem, ustavila povečevanje razlik med revnimi in bogatimi ter omejila moč korporacij.

Za vzpon srednjega razreda
Parkova se je nedavno opravičila za kršenje človekovih pravic, ki so se dogajale med vladanjem njenega očeta, in zagotovila, da bo predsednica vseh ljudi. "Obnovila bom izginjajoči srednji razred, moj cilj je, da se čez nekaj let vanj uvršča 70 odstotkov populacije."

Glavne teme predvolilne kampanje so bile gospodarstvo, nova delovna mesta in povečevanje blaginje v četrtem največjem azijskem gospodarstvu. Severnokorejsko vprašanje je bilo precej postranska tema, sta pa oba kandidata obljubila večje sodelovanje s Pjongjangom.

Južne Korejke so pred volitvami upale, da bi zmaga Parkove prinesla več pravic ženskam v 50-milijonski državi, kjer še vedno prevladujeta konfucijanska in patriarhalna miselnost.