Japonci žalujejo za več tisočimi žrtvami potresa in cunamija 11. marca. Foto: EPA
Japonci žalujejo za več tisočimi žrtvami potresa in cunamija 11. marca. Foto: EPA
Japonci pokopavajo mrtve - zaenkrat je številka smrtnih žrtev 9.400, a naj bi bila končna številka še enkrat višja. Foto: EPA
ZDA so že prepovedale uvoz japonske hrane. Foto: EPA
Strah med Japonci ostaja

Japonska televizija NHK je predvajala posnetke, na katerih je nad reaktorjem videti temen dim, za zdaj pa vzrok ni znan. "Ne vemo, ali dim prihaja iz zgradbe, v kateri je turbina, ali pa je požar nastal v hramu reaktorja," je povedal tiskovni predstavnik družbe Tepco, ki upravlja z nuklearko. Zaposlene - njihovo število ni znano - so umaknili iz nadzorne sobe reaktorja, ki so jo v torek zvečer priklopili na elektriko.

Po potresu in cunamiju je bilo prekinjeno električno napajanje v Fukušimi, zato niso delovali hladilni sistemi in je v vseh šestih blokih elektrarne prišlo do pregrevanja jedrskega goriva. Tretji reaktor, iz katerega se vije dim, je bil sicer v eksploziji precej poškodovan, gorivo v njem pa je mešanica uranovega in plutonijevega oksida.

Radioaktiven tudi tokijski vodovod
Tokijske mestne oblasti so sporočile, da so v vodi v vodovodu prestolnice odkrili radioaktivni jod 131, zaradi česar dojenčkom in manjših otrokom odsvetujejo pitje te vode. Po navedbah mestnih oblasti so vrednosti presegle mejno vrednost 100 bekerelov na kilogram. Omejitev pitja vode velja za vseh 23 osrednjih tokijskih okrajev.

ZDA so, potem ko so japonske oblasti sporočile, da so v zelenjavi, mleku in vodi v bližini v potresu poškodovane jedrske elektrarne Fukušima odkrili povišano stopnjo radiacije, prepovedale uvoz japonskega mleka, sadja in zelenjave z omenjenega območja.
Ocena škoda precej višja od prejšnjih
Japonska vlada je danes ocenila, da bodo posledice potresa in cunamija državo stale do 309 milijard dolarjev, japonska gospodarska rast pa bi bila lahko zaradi tega nižja za 0,5 odstotka. Potres devete stopnje in cunami, ki sta 11. marca prizadela severovzhodno obalo, sta povzročila ogromno škodo na infrastrukturi, poleg stanovanjskih pa so uničene ali poškodovane številne poslovne zgradbe in tovarne.

Ocena japonske vlade je precej višja od drugih doslej znanih ocen. Tako je Svetovna banka prejšnji ponedeljek ocenila, da bi škoda lahko dosegla 235 milijard dolarjev, medtem ko jo investicijska banka Goldman Sachs ocenjuje na 200 milijard dolarjev.

Japonske oblasti so ob tem sporočile tudi novo poročilo o človeških žrtvah. Njihovo število je preseglo 9.400, več kot 14.700 ljudi pa še vedno pogrešajo. Po mnenju japonske policije pa bo dokončno število smrtnih žrtev preseglo 18.000.

S severovzhoda Japonske poročajo o novih popotresnih sunkih, od tega je najmočnejši dosegel magnitudo 6. Žarišče potresa, ki je tla stresel ob 7.12 po tamkajšnjem času, je bilo 72 kilometrov jugovzhodno od mesta Fukušima in 180 kilometrov severovzhodno od Tokia

Strah med Japonci ostaja