Mihailović - za nekatere kolaboracist, za druge žrtev komunizma. Foto: EPA
Mihailović - za nekatere kolaboracist, za druge žrtev komunizma. Foto: EPA

Strokovnjaki bodo opravili hkratno DNK-analizo posmrtnih ostankov staršev Mihailovića, ki so pokopani na Novem pokopališču v Beogradu, piše srbski časnih Blic. "Strokovnjaki menijo, daje DNK-analiza s kostmi staršev najzanesljivejša metoda za zagotovo potrditev identitete," je sporočila srbska komisija za iskanje posmrtnih ostankov generala Mihailovića.

Dokazi o prirejenem procesu
Na Adi Ciganiji so domnevno našli grobnico s posmrtnimi ostanki četnikov, ki so jih ustrelili pred 65 leti. Po besedah prič je bil tam med zadnjimi ubit tudi Mihailović. Član komisije Srđan Cvetković je za B92 dejal, da so našli delno sežgane kosti in lisice.

Do kraja, kjer naj bi bil pokopan Mihailović, so prišli na podlagi pričanja štirih prič, ki so bile zaprte v zaporu na Agi in so potrdile, da so v noči s 16. na 17. junij 1946 slišale strele. Komisija je zbrala številne podatke, predvsem iz Velike Britanije, ki potrjujejo, da je bilo sojenje Mihailoviću pred komunističnim sodiščem prirejeno. Dokaze bodo predali sodišču, ki bo odločilo o sodni rehabilitaciji vodje četnikov.

ZDA so ga posmrtno odlikovale
Mihailović, vojaški general in vodja srbskega četniškega gibanja, ki je sodeloval z okupatorjem, se je rodil leta 1893 v Ivanjici. Leta 1941 je v takratni okupirani Jugoslaviji prvi organiziral odpor proti nacistom, pozneje pa prestopil na drugo stran in se začel skupaj z Nemci bojevati proti partizanom pod vodstvom Tita.

Po koncu vojne je bil obtožen kolaboracije z nacisti in vojnih zločinov proti lastnemu narodu ter obsojen na smrt. Za številne v Srbiji velja za borca za Srbe in žrtev komunistične represije, leta 1948 pa ga je ameriški predsednik Harry Truman posmrtno odlikoval za zasluge v boju proti nacistom, ker je rešil ameriškega pilota, ki so ga sestrelili.