Število muslimanov in kristjanov se bo leta 2050 skoraj izenačilo. Foto: Reuters
Število muslimanov in kristjanov se bo leta 2050 skoraj izenačilo. Foto: Reuters
Velika noč
Velika noč je največji in najstarejši praznik krščanstva. Foto: Reuters
Hindujci
Hinduizem bo zrasel za več kot tretjino. Foto: Reuters

To je eden izmed izsledkov svetovne študije razvoja religij v prihodnjih desetletjih, ki jo je nedavno objavil ameriški institut The Pew Research Centre. V raziskavi so ugotovili, da bo vsak deseti Evropejec naslednje generacije musliman.

Krščanstvo bo ostalo močno v podsaharski Afriki
Še leta 2010 je bilo krščanstvo z naskokom dominantna religija na svetu, saj je bila izmed 6,9 milijarde Zemljanov skoraj tretjina kristjanov. Islam je bila z 1,6 milijarde vernikov, kar je predstavljalo 23 odstotkov svetovnega prebivalstva, druga najbolj razširjena vera.

V naslednjih štirih desetletjih se bo število pripadnikov islama prvič v zgodovini skoraj izenačilo s številom kristjanov. Povedano drugače, kristjanov bo 31 odstotkov, muslimanov pa le odstotek manj. V tem času bodo štirje izmed desetih kristjanov po svetu živeli v podsaharski Afriki.

Število hindujcev bo do leta 2050 naraslo za 34 odstotkov, od dobre milijarde na skoraj 1,4 milijarde, medtem ko bo svetovno judovsko prebivalstvo zraslo z malo manj kot 14 milijonov, kolikor jih je bilo leta 2010, na 16,1 milijona leta 2050. Po napovedih se bo do takrat povečalo tudi število tistih, ki pripadajo t. i. ljudskim religijam, kot so afriške tradicionalne religije, kitajska ljudska verovanja ter verovanja staroselcev iz Severne Amerike in Avstralije. Njihovo število naj bi po predvidevanjih naraslo s 405 milijonov na skoraj 450 milijonov.

Budistov bo približno enako
Po drugi strani se število pripadnikov budistične vere v omenjenem obdobju skorajda ne bo spremenilo. Vzroka sta predvsem dva – nizka stopnja rodnosti in staranje prebivalstva v državah, kot so Kitajska, Tajska in Japonska. Število ateistov in agnostikov pa bo upadlo, s 16 odstotkov leta 2010 na 13 odstotkov leta 2050. Drugače bo le v ZDA in Franciji, kjer bo število neverujočih naraslo, piše časopis The Independent.

V Evropi se bo do sredine tega stoletja število pripadnikov islamske vere dvignilo na okoli deset odstotkov. Vodja raziskave Conrad Hackett je ob tem posvaril, da bi ta podatek lahko izkoristile protipriseljenske skupine, ki opozarjajo, da bi se Evropa lahko spremenila v "Evrabijo", v kateri bi imeli glavno vlogo muslimani. "A tega nikakor ne napovedujemo," je dejal.

Širjenje religije povezano s stopnjo rodnosti
Izsledki študije so plod šestletnega raziskovanja, podatke pa so vzeli iz več kot 2.500 popisov prebivalstva, raziskav in verske sestave z različnih koncev sveta. Raziskovalci so upoštevali trenutno razširjenost in razpršenost glavnih svetovnih religij, stopnje rodnosti in smrtnosti, staranje prebivalstva, selitve po svetu in vzorce spreobrnitev.

Strokovnjaki še trdijo, da se bo islam širil najhitreje, ker je stopnja rodnosti med muslimani najvišja. V povprečju vsaka ženska v islamskem svetu rodi 3,1 otroka, kar je krepko več od 2,1, kolikor je potrebno za ohranjanje prebivalstva. V krščanskem svetu ženska v povprečju rodi 2,7 otroka, v hindujskem 2,4, vsaka Judinja pa ima v povprečju 2,3 otroka. Vse druge verske skupine imajo stopnjo rodnosti nižjo od 1,8, kar je premalo za ohranjanje trenutnega števila prebivalstva.