Pred sodiščem se je zbralo več protestnikov. Foto: Reuters
Pred sodiščem se je zbralo več protestnikov. Foto: Reuters
Proces je javnost pozorno spremljala. Foto: Reuters
Razsodba za državni udar

Enaka razsodba je doletela še več drugih visokih vojaških voditeljev, tudi generalov.

Basbug je bil med letoma 2008 in 2010 načelnik generalštaba vojske, aretirali pa so ga januarja lani. Tožilstvo mu je očitalo, da je oblikoval in vodil teroristično skupino Ergenekon, ki je skušala strmoglaviti vlado.

Sedaj 70-letni nekdanji general je dolgo vodil turško vojaško kampanjo proti uporniški Kurdski delavski stranki (PKK), po aretaciji pa je poudaril, da je v času svojega delovanja vedno spoštoval pravo in ustavo.

Protestnike obvladali s solzivcem
Izrek sodbe poteka na sodišču v mestu Silivri v bližini Carigrada, pred sodiščem pa so se zbrali protestniki, ki jih je policija poskušala obvladati tudi s solzivcem.

Carigrajski tožilec je v več kot 2400 strani dolgi obtožnici 275 obtožencev, člane Ergenekona, za katero tožilstvo trdi, da je teroristična organizacija skrajnih nacionalistov, bremenil vrste napadov in političnega nasilja v več desetletjih s ciljem, da bi se dokopali do oblasti.

Doslej je sodišče ob Basbugu izreklo dosmrtno ječo še več drugim visokim vojaškim voditeljem, tudi generalom. Dosmrtno ječo je sicer tožilec zahteval za 64 obtožencev, ki jim očitajo "poskus nasilnega strmoglavljenja turške vlade" in "poskuse, da bi preprečili normalno delovanje vlade".

Od požigov do oborožene vstaje
21 obtoženih je sodišče oprostilo, izreklo pa je tudi že več drugih zapornih kazni. Obtožbe so sicer različne, od članstva v Ergenekonu do požigov, nezakonitega posedovanja orožja in vzpodbujanja oborožene vstaje proti vladi premiera Recepa Tayyipa Erdogana in njegovi Stranki za pravičnost in razvoj (AKP), ki je na oblasti od leta 2002.

Tako so nekaj obtoženih - med drugim tudi zgodovinarja, novinarje, pisatelje - že obsodili na zaporne kazni od šest do 47 let. Upokojeni polkovnik Arif Dogan je bil obsojen na 47 let zapora, novinar Erol Manisali pa na devet let.

Razsodba za državni udar