27-letnik je junija lani v Gradcu zapeljal v množico ljudi. Foto: EPA
27-letnik je junija lani v Gradcu zapeljal v množico ljudi. Foto: EPA

Obtoženi 27-letni avstrijski državljan, sicer po rodu iz Bosne in Hercegovine, je junija lani s terenskim vozilom s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro zapeljal v množico ljudi. Pri tem je ubil štiriletnega dečka, 28-letnega moškega in 53-letno žensko, pozneje pa je v bolnišnici zaradi poškodb umrl še en moški. Več kot 100 ljudi je bilo v nesreči ranjenih.

Sodišče je 27-letnika obsodilo zaradi umora in poskusa večkratnega umora. Po mnenju senata je bil storilec povsem prišteven, čeprav ocene izvedencev psihiatrične stroke niso bile enotne. Dva izvedenca sta namreč presodila, da obtoženec ni prišteven, en izvedenec pa je presodil nasprotno.

Žrtve je izbiral
Sojenje se je začelo pred devetimi dnevi, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, pa je bilo že na začetku jasno, da je vprašanje le, kako visoko kazen bo sodišče dosodilo obtoženemu. Ta je proces spremljal precej odsotno in ves čas ponavljal, da mu je žal, a da se ničesar ne spomni.

Pretresljivejše pa so bile izpovedi prič. Neki moški je s solzami v očeh opisal, kako je bil ob njem ubit deček. Druga priča je bila zraven ženske, ki je umrla. "Ubita ženska mi je rešila življenje. Šele ko sem slišala udarec vanjo, sem pogledala nazaj," je opisala. Tretja priča je opisala, da je vozilo za seboj vleklo tako močno poškodovano dekle, da "sploh ni bilo več videti kot človek". Vsi so tudi opisovali, da je voznik žrtve izbiral.