Adebolajo in Adebowale sta nigerijskega rodu in sta se rodila v krščanskih družinah. V islam sta se spreobrnila pred nekaj leti. Foto: EPA
Adebolajo in Adebowale sta nigerijskega rodu in sta se rodila v krščanskih družinah. V islam sta se spreobrnila pred nekaj leti. Foto: EPA

Spreobrnjenca v islam, 29-letni Adebolajo in 22-letni Adebowale, sta sredi belega dne v jugovzhodnem delu Londona kruto umorila vojaka Fusilierja Leeja Rigbyja. Najprej sta ga zbila z avtomobilom, nato pa sta ga z mačeto večkrat zabodla in mu še odrezala glavo.

Eden izmed mimoidočih je posnel prizor po umoru, ko Adebolajo prisega k Alahu in zatrjuje, da se ne bodo nikoli nehali boriti. Ob tem se je opravičil ženskam, ki so bile priče napadu, in pojasnil, da so ženske v njihovih deželah vsak dan priča takim dejanjem.

Po aretaciji sta povedala, da sta Alahova vojaka in sta maščevala smrt muslimanov po svetu.

Sodnik ju je obsodil v odsotnosti, saj so ju odpeljali nazaj v zaporniške celice, potem ko sta takoj ob začetku izreka kazni začela kričati in se prerivati z varnostniki.

Adebolajo je na sodišču vzklikal Alah je velik, Adebowale pa je označil za laž sodnikove besede, da so njuna skrajna stališča izdaja islama. Eden izmed sorodnikov Rigbyja je po incidentu potreboval zdravniško oskrbo.

25-letni Rigby je bil veteran vojne v Afganistanu, vojsko pa je služil tudi na Cipru in v Nemčiji. Rigbyjeva žena Rebecca je v izjavi zapisala, da je toliko pretresljiveje, ker so ga umorili na britanskih tleh.

"Pogovarjala sva se o nevarnostih Afganistana in se pripravljala na to. Ne pričakuješ, da se bo to zgodilo na ulicah Velike Britanije," je dejala.