Napadalec iz Londona, kot ga je na videoposnetek ujel eden izmed mimoidočih. Foto: YouTube
Napadalec iz Londona, kot ga je na videoposnetek ujel eden izmed mimoidočih. Foto: YouTube

"Domneve, da se je Adebolajo na njegovem kratkem potovanju v Keniji na poti v Somalijo nekako radikaliziral, ostaja popolnoma nedokazano. To, da je pred kratkim potoval skozi Kenijo in potem v Londonu ubil britanskega vojaka, je zgolj naključje," je dejal tiskovni predstavnik kenijske vlade Muthui Kariuki.

Zatrdil je, da Kenija ni na nikakršen način prispevala k njegovi radikalizaciji. Zaradi pomanjkanja dokazov pa so ga po dveh dneh izpustili.

Al Šabab je po umoru na Twitterju objavil več sporočil, a v nobenem ni potrdil morebitne povezave z Adebolajom.

Aretacija pod lažnim imenom
Kenija je sicer navedbe o aretaciji Adebolaja sprva zanikala, saj so ga aretirali pod lažnim imenom. "Proti njemu nismo sprožili postopka, saj smo ga predali agentom lokalne britanske obveščevalne službe MI5," je dejal Kariuki.
Adebolajo je eden izmed dveh moških, domnevno muslimanskih skrajnežev, ki sta osumljena umora 25-letnega Leeja Rigbyja iz Manchestra.

Aretirali šest ljudi, tri so pridržali
Napadalce sta vojaka kar na ulici sredi Londona ubila z mačeto, pri tem pa vzklikala islamistična gesla. Po napadu nista poskušala zbežati, pač pa sta mimoidoče celo opogumljala, naj ju fotografirajo. Eden je v kamero celo razlagal, da sta to storila, ker britanski vojaki vsak dan pobijajo muslimane.

V povezavi z umorom vojaka so aretirali šest ljudi. Tri moške, stare 24, 28 in 21 let, pa so pridržali. Dva so aretirali na njunem domu, enega pa na ulici.

Umor preiskuje 500 policistov
Britanska notranja ministrica Theresa May je dejala, da "grozljivi umor" preiskuje okoli 500 policistov in članov obveščevalnih služb, a naj bi za zdaj vse kazalo na to, da ni šlo za širšo oziroma načrtovano akcijo.

Posvarila je še, da obstaja tveganje, da bi se lahko v Veliki Britaniji na tisoče ljudi "potencialno" radikaliziralo, zato bodo ustanovili novo enoto za boj proti ekstremizmu, ki naj bi sodelovala z visokimi predstavniki vlade, obveščevalnimi službami in policijo.