Slovenka se že zdravi v domovini. Foto: MMC RTV SLO
Slovenka se že zdravi v domovini. Foto: MMC RTV SLO

Nesreča se je zgodila na 200-metrski steni na gori Biokovo nad Makarsko nad krajem Bast z nadmorsko višino nekaj manj kot 1000 metrov. Reševalce so poklicali alpinisti, ki so plezali s Slovenko, potem ko je obvisela ob steni.

Šlo je za eno najnevarnejših in najzapletenejših reševalnih akcij na Hrvaškem v zadnjih nekaj letih. V reševalni akciji je sodelovalo 20 pripadnikov HGSS-ja iz Splita in Makarske, pa tudi helikopter hrvaške vojske. Dostop do poškodovane alpinistke je bil zelo zahteven, saj je grozila nevarnost, da bi helikopter s propelerjem zadel steno.

Reševalci so se iz helikopterja po vrvi spustiti v bližino kraja nesreče in ponesrečenki nudili prvo pomoč, vrv z nosilom pa privezali na helikopter in ponesrečenko prepeljali na nogometno igrišče v Baški Vodi nedaleč od Makarske. Prepeljali so jo v bolnišnico Firule v Splitu. Tam so potrdili, da so Slovenko odpustili domov na zdravljenje. Menda ima na eni nogi večkratne zlome, a je imela velikansko srečo, da ni utrpela hujših poškodb.