Družina je na mednarodnem letališču Suvarnabhumi že vse od oktobra. Foto: Reuters
Družina je na mednarodnem letališču Suvarnabhumi že vse od oktobra. Foto: Reuters
Letališče Suvarnabhumi je glavno tajsko letališče. Foto: Reuters

Družina, ki šteje štiri odrasle in štiri otroke, stare od dveh do 11 let, je namreč brez vizumov, kar bi jim omogočilo nadaljevanje potovanja. Obenem zavračajo vrnitev v Zimbabve, ker pa so uradno že predolgo na Tajskem, jim pristojne oblasti tudi ne dovolijo ponovnega vstopa v državo.

Javnost je nanje postala pozorna, ko je eden izmed tajskih uporabnikov Facebooka objavil fotografijo, kako je otrokom razdelil božična darila. Objava, v kateri je tudi pojasnil stanje družine, se je razširila po svetovnem spletu. Pojavila so se tudi vprašanja, kako jim je doslej uspelo preživeti na letališču. Družino so doslej s hrano oskrbovale različne letalske družbe.

Hitro se se tudi pojavile primerjave s filmom Terminal, v katerem Tom Hanks igra moškega, ki je obtičal na letališču v New Yorku, potem ko se je v njegovi državi zgodil prevrat, njegovi osebni dokumenti pa so zato postali neveljavni.

V domovino nočejo
Po navedbah tajske migracijske policije je družina na Tajsko prišla s turističnim vizumom maja letos. 23. oktobra je želela prek Ukrajine odpotovati v Španijo, a so jo letalske službe zavrnile, ker ni imela španskih vizumov.

Hkrati se družina ni hotela vrniti v domovino, ker se zaradi nemirov v državi boji za svojo varnost. V Zimbabveju je namreč po nekaj tednih pogajanj vojska novembra odstavila dolgoletnega despota, 93-letnega Roberta Mugabeja.

Družina je medtem tudi zaprosila za azil v upanju, da jih bodo premestili iz Tajske, ki uradno ne sprejema beguncev. Predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Bangkoku je potrdila, da trenutno proučujejo različne rešitve za družino, a zaradi zaupnosti ni razkrila podrobnosti.