Svet
Tom Hanks
Film Terminal je posnet po resnični zgodbi Iranca Mehrana Karima Nasserija. Foto: The Terminal
       Krakozija bi morala biti prvotno Slovenija, a se po posredovanju takratnega konzula Marka Rijavca to ni zgodilo, saj je producentom pojasnil, da je Slovenija Švica vzhodne Evrope in da se za novopečeno članico EU-ja povezovanje z državljansko vojno ne bi spodobilo.       
       Mehran Karimi Nasseri se je vsak dan ob 5.30 še pred prihodom potnikov na stranišču obril. Potem pa je ves ljubi dan bral. Ko so se na vzletno-pristajalni stezi prižgale luči za osvetljevanje in je še zadnja trgovina zaprla svoja vrata, se je očedil z izdelki iz lične potovalne kozmetične torbice letalske družbe, kakopak. Vsak večer je opral svoja oblačila in je strogo zavračal kakršno koli pomoč. "Nisem berač," je odvrnil vsiljivcem. No, res pa je, da se občasno ni branil zapakiranega obroka z letala ali kakšnega franka, ki so mu ga ponudile stevardese.       
Feng Zhenghu
Med bolj znanimi tranzitnimi potniki je kitajski borec za človekove pravice Feng Dženghu, ki mu je Kitajska kar osemkrat zavrnili vstop v državo. Foto: EPA
       Iskanje fantoma z moskovskega letališča Šeremetjevo ni frustrirajoče le za novinarje, snemalce in fotografe, ampak še posebej za Belo hišo, ki se te dni s Hongkongom in Kremljem igra igro miške in mačke …       
Hiroši Nohara
Ker Hiroši Nohara ni želel povedati razloga, zakaj prebiva na letališču, so nekateri domnevali, da je morda prišel na zmenek, ki se ni nikoli zgodil, ali pa je dobil idejo v filmu Terminal. Foto: Youtube
Edward Snowden
Edward Snowden še vedno čaka na odobritev političnega azila v Ekvadorju, medtem pa so mu ZDA razveljavile potni list. Foto: EPA

Dodaj v

Življenje na letališču ali lov na fantoma s Šeremetjeva

29. junij 2013 ob 08:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kaj se zgodi, ko vam potovalna agencija iz neznanega razloga prekliče letalsko vozovnico? 'Štala' ali, milo rečeno, postanete tranzitni potnik. Da, tako kot tisti Viktor Navorski iz Krakozije, ki bi moral biti iz Slovenije ...

Kot divji lovci na afriškega slona so se novinarji z vsega sveta podali na lov za trenutno največjim sovražnikom v ZDA. A ko je z moskovskega letališča aeroflot SU-150 vzletel za Havano, so osramočeno ugotovili, da je letalski sedež 17 A, na katerem bi moral sedeti Edward Snowden, prazen.

"Na Kubi nisem bil še nikoli. Ker nisem imel vizuma, sem moral ostati na tranzitnem območju. In priznati moram, da obisk Kube ni bilo tisto pristno doživetje, o katerem sem vedno sanjal," je poročal vidno razočarani CNN-ov novinar Phil Black ob pristanku na havanskem letališču. Še pred tem je s prekrižanimi rokami in rahlo prebledelim obrazom dejal, "tole je frustrirajoče", nato pa se je, tako kot drugi novinarji, snemalci, fotografi in naključni potniki, prepustil nekaj več kot dvanajsturnem letu na biser Karibov, kot Kubo oglašujejo turistične agencije. No, res pa je, da je na letališču Joseja Martija ob pogledu na pisane majčke s potiskom Che Guevare in barvne magnetke za na hladilnik vanj zapihalo vsaj malo kubanske sapice.


Kje je torej Edward Snowden?

Iskanje fantoma z moskovskega letališča Šeremetjevo ni frustrirajoče le za novinarje, snemalce in fotografe, ampak še posebej za Belo hišo, ki se te dni s Hongkongom in Kremljem igra igro miške in mačke …

Edino zagotovilo, da 30-letni žvižgač še vedno diha in hodi po Zemlji, je dal ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange. Na videokonferenci, ki se je je udeležil z ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, je zatrdil, da je nekdanji ameriški agent, ki se je versko opredelil za budista, med delom v ameriškem oporišču na Japonskem pa se je naučil tudi japonščine in nekaj malega mandarinščine, "zdrav in na varnem".

A kje?
Ruski predsednik Vladimir Putin je javnosti za glodanje vrgel le kost, da je ubežnik res pristal na mednarodnem letališču Šeremetjevo, a ni prestopil ruske meje. To pomeni, da je na tranzitnem območju letališča, kjer potniki čakajo na polete ter se vkrcavajo in izkrcavajo.

In to območje je ogromno. Na njem so razpršene trgovine, restavracije, celo t. i. kapsulahotel Air Express, v katerem lahko popotniki prenočijo v posebnih celicah. Za petične goste imajo tudi VIP-sobe, ki stanejo 20 dolarjev na uro. A kot piše Huffington Post, so novinarji Snowdna iskali zaman. Fantoma s Šermetjeva ni videl nihče. Zaposleni na letališču molčijo. Medtem so mu ZDA preklicale potni list.

Edward Snowden je postal Viktor Navorski iz Krakozije. Postal je tranzitni potnik.

The Terminal in kako je Slovenija postala Krakozija
"Se kdaj počutite, kot da bi živeli na letališču?"vpraša v filmu Terminal (2004, režija Steven Spielberg) Viktorja Navorskega debelušni belopolti moški na stranišču, medtem ko si brijeta brado. Čeprav mu Viktor (Tom Hanks) ne odgovori, si - po njegovem pogledu sodeč - misli: "Še kako." Namreč, medtem ko je Viktor priletel na ameriško letališče JFK, je v Krakoziji izbruhnila državljanska vojna (Krakozija bi morala biti prvotno Slovenija, a se po posredovanju takratnega konzula Marka Rijavca to ni zgodilo, saj je producentom pojasnil, da je Slovenija Švica vzhodne Evrope in da se za novopečeno članico EU-ja povezovanje z državljansko vojno ne bi spodobilo).
Potni list Navorskega so razveljavili in obtičal je na mednarodnem letališkem terminalu.

Zgodba je presenetljivo resnična
Med letoma 1988 in 2006 je na terminalu 1 francoskega letališča Charlesa de Gaulla na svoj polet iz Francije čakal Iranec Mehran Karimi Nasseri. Zgodba pa gre nekako takole.

Zaradi nasprotovanja šahu je postal Nasseri leta 1977 politični begunec. Čeprav mu je država razveljavila potni list, je svojo srečo za pridobitev političnega azila poskusil v Evropi. Šele čez štiri leta so mu odobrili azil v Belgiji in pot do pridobitve novega državljanstva se je zdela korak stran. Poln novega upanja se je, po očetu Iranec in po materi Britanec, odpravil v Veliko Britanijo, da bi poiskal svoje daljne sorodnike. A dlje od Pariza ni prišel. Ko se je vkrcal na letalo za britansko letališče Heathrow, so ga, saj ni imel potnega lista, napotili nazaj na letališče Charlesa de Gaulla. Francoska policija ga ja aretirala zaradi nedovoljenega vstopa v državo, a ker je bil oseba brez države (ang. stateless person), ga niso mogli deportirati. Njegovi novi dom je bil naslednjih (skorajda) dvajset let terminal 1.

Življenje na terminalu
"Je del letališča. Vsi ga poznamo," so ga opisovali zaposleni na letališču, ki so se pri njem ustavili na kavici in klepetu (Nasseri je govoril angleško, saj je končal študij v Veliki Britaniji). Imel je svojo mizo, svoj stol, svoj prostor. Večkrat na teden sta ga obiskovala duhovnik in zdravnik, ki sta delala na Charles de Gaullu. Vsak dan ob 5.30 se je še pred prihodom potnikov na stranišču obril. Potem pa je ves ljubi dan bral. Ko so se na vzletno-pristajalni stezi prižgale luči za osvetljevanje in je še zadnja trgovina zaprla svoja vrata, se je očedil z izdelki iz lične potovalne kozmetične torbice letalske družbe, kakopak. Vsak večer je opral svoja oblačila in je strogo zavračal kakršno koli pomoč. "Nisem berač," je odvrnil vsiljivcem. No, res pa je, da se občasno ni branil zapakiranega obroka z letala ali kakšnega franka, ki so mu ga ponudile stevardese.

Kdo je tranzitni potnik?
Kot so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, se po definiciji Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) izraz tranzitni potnik najpogosteje uporablja za potnika, ki preseda z enega letala na drugega na dveh ločenih progah in se na tranzitnem območju ne zadržuje več kot 24 ur.

Džokeju (iz neznanega razloga) razveljavili karto
Tako naj bi bilo v teoriji. V praksi pa lahko zamudite let ali pa vam turistična agencija iz neznanega razloga odpove vozovnico, kar se je zgodilo Britancu Garyju Petru Austinu (52). Profesionalnega džokeja so za konjske dirke najemali tudi v Kuvajtu in Omanu. A ko je 29. novembra lani prispel v Kuvajt, mu je potovalna agencija letalsko vozovnico preprosto preklicala, brez opozorila. Ne vedoč za nastali položaj, se je odločil za nekaj dni obiskati prijatelja na Filipinih, od koder pa se 19. decembra ni mogel vrniti nazaj v Kuvajt. Naslednjih 22 dni je spal na terminalu 1 na letališču Ninoy Aquino. Zaposleni na Gulf Airu so ga oskrbovali s hrano in žepnino. Med drugim so mu svetovali, naj se obrne na upravo in prek nje vzpostavi stik z britanskim veleposlaništvom na Filipinih, kar je tudi storil. V Veliko Britanijo je končno odletel 11. januarja letos.

Od pomivalca stranišč do zvezde letališča
Zanimivi sta tudi (ljubezenski?) zgodbi Nemca Heinza Müllerja in Japonca Hirošija Nohara. Prvega je srce vodilo v Brazilijo, saj je na spletu spoznal neko žensko, ki pa na "zmenek" ni nikoli prišla. Müller, nekdanji pilot, je na brazilskem letališču protestno taboril 13 dni in na koncu živel od pomoči zaposlenih. Ker ni hotel povedati, kdaj namerava svoje taborjenje končati, so ga poslali celo na psihološko oceno. Letališče je zapustil 29. novembra 2009.

Je pa imel več sreče Japonec Hiroši Nohara, pa ne z dekletom, čeprav so ga imeli delavci na letališču Benita Juarezana sumu, da ga je tja pripeljala ravno ljubezen. Hiroši je prišel na mehiško letališče 2. septembra 2008 kot pomivalec javnih stranišč v Tokiu, 28. decembra 2008 pa se je vrnil v domovino kot zvezdnik. Potnike in lokalne prebivalce je namreč popolnoma obnorel. Celo tako, da so ga verige s hitro hrano zalagale s hamburgerji in sponzorskimi skodelicami, majicami in drugimi priročnimi rekviziti, da bi se ti videli na televiziji, ko je Japonec dajal intervjuje.

A življenje na letališču je lahko daleč od blišča
Iranska borka za človekove pravice Zahra Kamalfar je leta 2006 s svojima dvema otrokoma na tranzitnem območju moskovskega letališča živela devet mesecev, saj ji Rusija ni odobrila vstopa v državo. Status begunke ji je nazadnje podelila Kanada.

Sicer pa je med bolj znanimi tranzitnimi potniki zagotovo kitajski borec za človekove pravice Feng Dženghu. Čeprav je imel veljaven potni list, mu Kitajska, kot številnim drugim aktivistom, ni odobrila vrnitve v državo. Osemkrat mu je uspelo prileteti do Šanghaja, a so ga oblasti vsakič poslale nazaj na japonsko letališče Nairita. Na letališču so ga obiskali številni kitajski diplomati, tako da mu je država 3. februarja le odobrila pot domov. Danes živi 58 let stari Kitajec v hišnem priporu v Šanghaju.

Življenje v balonu
17. septembra leta 1999 so Mehranu Karimu Nasseriju po skoraj dvajsetih letih podelili francosko državljanstvo in mednarodno potovalno vozovnico. Bil je svoboden. Končno. Lahko bi odpotoval, in to kamor koli mu poželi srce, tudi v Mehiko ali Brazilijo, recimo. A strah je bil prevelik. "Boji se zapustiti svet, ki si ga je zgradil v svojem zaprtem balonu," je razložil zdravnik na letališču Charles de Gaulle dr. Philippe Bargain. "Verjetno ga bomo mogli z letališča odvleči kot kakšnega odvisnika," je dodal.

Zaradi šibkega zdravja so Mehrana Karima Nasserija julija leta 2006 prepeljali v bolnišnico, kjer je bil v oskrbi pol leta. Danes živi v domu za brezdomce v Parizu ...

Kaj pa Edward Snowden? Ker mu Ekvador še vedno ni potrdil njegove prošnje za politični azil, ZDA pa so mu razveljavile potni list, se je znašel v skoraj podobnem položaju kot iranski politični ubežnik.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
Slycer
# 29.06.2013 ob 10:24
Nikakva promocija bi bila to. Glih bi folk hodil na veliko iskat Slovenijo na net, večina bi pač vzela zgodbo iz filma in si ustvarila svojo sliko. In ko bi naslednjič slišali ime Slovenija, bi že imeli svojo predstavo o kraju.
Mefisto
# 29.06.2013 ob 10:28
Dobra reklama bi bila, če bi nas predstavljali kot zablodeno rusko republiko, kjer se nenehno dogaja državljanska vojna?

Slovenija morda res ni "raj na Zemlji", vendar nam gre precej bolje, kot večini svetovne populacije. Čas je že, da se nekateri negativneži tega tudi zavedate...
spf 25
# 29.06.2013 ob 11:15
Marka Rijavca to ni zgodilo, saj je producentom pojasnil, da je Slovenija Švica Vzhodne Evrope"

Samo je Alenka Janković na CNN vse demantirala, ženski Borat :)
kokio
# 29.06.2013 ob 10:00
"Karkozija bi morala biti prvotno Slovenija, a se po posredovanju takratnega konzula Marka Rijavca to ni zgodilo, saj je producentom pojasnil, da je Slovenija Švica Vzhodne Evrope in da se za novopečeno članico EU-ja povezovanje z državljansko vojno ne bi spodobilo."

Če bi res bila Švica Vzhodne Evrope OK... ampak zdaj? Rijavec nam je dolžan dobro reklamo!
PačNekdo
# 29.06.2013 ob 10:10
"Marka Rijavca to ni zgodilo, saj je producentom pojasnil, da je Slovenija Švica Vzhodne Evrope"

ahahahahhahahahaha ta pa je ziher v prostem času stand-up komik
generacija56
# 29.06.2013 ob 10:30
Nekoč smo še imeli status, ki je obljubljal...
Potem pa se nam je zgodila Politika.
Sedaj smo točno to: Karkozija.
JosephBerger
# 29.06.2013 ob 10:28
Snowden, bejž hitro naprej! Od tiste letališke hrane se boš zredil, si zamašil žile in končal pred svojim časom.
mihamiha23
# 29.06.2013 ob 11:55
če bi se novinarju raje ukvarjali z dokumenti, ki je in jih bo razkril, bi bilo bolj koristno
tsinamuh0
# 29.06.2013 ob 11:54
Propaganda deluje. Vseeno je, kaj je zdaj s Snowdnom, on je svoj doprinos k človeštvu naredil v začetku junija 2013. Pravilno je predvidel skoraj vse posledice in dejstvo, da se bodo svetovni mediji ukvarjali z vsem drugim, le z razkritji ne. Zdaj je še bolj jasno, koliko je vredna ta svetovna demokracija... ''And if living unfreely but comfortably is something you're willing to accept, and I think it many of us are it's the human nature; you can get up everyday, go to work, you can collect your large paycheck for relatively little work against the public interest, and go to sleep at night after watching your shows." Informirajte se, vsaj tokrat, ljudje božji!
oliva
# 29.06.2013 ob 11:29
Ravno danes sem razmišljala, ali bodo tudi te novice o Snowdnu kar poniknile oz. kaj se dogaja z njim?
Me zanima, kakšno bo nadaljevanje.

@kokio, imaš prav.
Kako ironično se bere zdaj to (druga Švica pa to).
Milkijevizakladi
# 29.06.2013 ob 10:52
Če so leteli 16 ur za đabe verjetno niso bili ravno razposajene volje.
Jarik
# 29.06.2013 ob 12:00
Nekoč v prihodnosti bodo meje zbrisane in bomo o takšnih zagatah lahko brali le v zgodovinskih romanih. (g. Lenarčič)
Slovenija ali Švica ali Krakozija al Nemčija, ZDA,... vsi v eni državi. Brez politikov. Brez estrade.
Zwook
# 29.06.2013 ob 11:44
Po Boratu se je turizem v Kazahstanu enormno povečal, tako da vsaka reklama je dobra reklama.
pixelbitch
# 29.06.2013 ob 10:07
kokio sem mislil, da se zafrkavaš pa maš očitno prav. So se mi zdele nekatere besede v filmu kar blizu slovenščini. ("televizor") Škoda, dobra promocija bi bila to.
Bivši uporabnik
# 30.06.2013 ob 18:28
Škoda, Hanks bi lahko naredil za Slovenijo to, kar je Borat naredil za Kazahstan. Nas bi vsaj malo manj zamenjevali s Slovekijo.
gregorsu
# 30.06.2013 ob 12:22
Kitajska noče sprejet kitajcev, ki so nasprotniki oblasti in oporečniki, pa čeprav si ti želijo domov....
Demokratične ZDA pa tako grozijo oporečnikom, da se vsi bojijo da jih ne bi diktatura v ZDA dobila v svoje kremplje...
Kitajski oporečnik je nazadnje vesel pristal v hišnem priporu, kar so samo sanje za ameriške in druge, ki se borijo proti diktaturi demokratičnega kapitalizma v ZDA.... v tej diktaturi te zaprejo brez obsodbe za nedoločen čas v kletko 11,5x1,5m , te mučijo, brez možnosti kakršnega koli pravnega varstva...

ZDA je prijateljska država tudi drugim diktatorjem, če le ima od tega korist.
megan
# 29.06.2013 ob 20:34
Zmeraj bolj mi je žal za Snowdna. Tip je žrtvoval svoje normanlno lepo življenje zato, da bi nredil nekaj koristnega za svet in človeštvo. Večina tega človeštva pa ni sposobnega dojet, kaj je sploh razkril, kaj skrivni nadzori sploh polenijo. Se je pa pokazalo, koliko so države suverene - bolj malo, vsi smo hlapci ZDA. Nihče si junaku ne upa dat niti azila, kaj šele, da bi se dvignili proti ZDA in zahtevali prenehanje vsesplošnega nadzora in kraje podatkov.
Še novinarji se raje ukvarjajo z zanimivostmi in pišejo o ljudeh, ki so nekaj časa živeli na letališču, kot pa da bi pisali, kar je v resnici pomembno in pritiskali na oblasti.
nimivseeno1
# 29.06.2013 ob 10:31
Zgodba je stara in desetkrat pogreta ...
sik
# 29.06.2013 ob 10:28
Mislim da je Snowdna CIA ze likvidirala.

Kaj pa je enemu agentu zgresiti letalski let in preiti v t.i.tranzitni del letalisca ter poiskati osebo, ki jo ima na spisku ta likvidacijo.

Vse ostalo bi bila popolna nesposobnost ameriskih obvescevalnih sluzb.

Sam seveda srcno upam, da temu ni tako in da se bo odvilo v Snowdnovo dobro in da na plano pride se kaj svezih novic.
enpac
# 29.06.2013 ob 10:27
Slovenija geografsko nikoli ni bila del vzhodne Europe!!!
Kren98
# 29.06.2013 ob 14:03
Dokler se ljudje ne bomo tako civilizirali, da ne bo več vojn in skrivnih vladnih zločinov temu svetu ni pomoči.
Če se bo še kdo tako opogumil kot Snowden, Manning, Assange... Bomo pa že na dobri poti.
medvedek neewa
# 29.06.2013 ob 14:03
še to promocijo bi rabil ja :) že tko smo daleč v zaostanku s promocijo slovenije, državljanska vojna bi zagotovo privabila množice :PP v Siriji hoteli pokajo po šivih - od bomb
mitkos
# 29.06.2013 ob 12:54
@Slycer

Američani že tako ali tako imajo svojo predstavo. Na splošno imajo v glavi sliko da so države ki se končajo z "ija" ali "stan" zaostale.
Verjemi mi da je vsakršna reklama boljša kot nič. Najslabše je ko za tvojo državo še slišani niso. Marsikdo ti ne bo želel niti dati stanovanja v najem. Veliko slovencev ki so se odpravili živet v US ti bo to lahko potrdilo.
enpac
# 29.06.2013 ob 12:18
Od kdaj je Slovenija vzhodna Evropa???
Kazalo