Kitajska ladja je signal zaznala dvakrat, sobotni je trajal kar 90 sekund. Foto: EPA
Kitajska ladja je signal zaznala dvakrat, sobotni je trajal kar 90 sekund. Foto: EPA
Molitev za 239 potnikov in članov posadke letala, ki je izginilo 8. marca. Foto: EPA

"V soboto popoldne smo zaznali še en signal, in sicer manj kot dva kilometra od prvega," je dejal vodja iskalne akcije, avstralski maršal Angus Houston. Drugi signal je trajal okoli 90 sekund. Kitajska ladja naj bi signala zaznala na približno 25 stopinjah južne zemljepisne širine in 101 stopinji vzhodne zemljepisne dolžine.

Še en zvočni signal, sicer na drugi lokaciji, pa je zaznala tudi avstralska ladja Ocean Shield. Najnovejše informacije glede iskanja pogrešanega malezijskega letala tako nakazujejo dobre obete, da se preiskovalci približujejo odkritju črne skrinjice letala in razkritju, kaj se je zgodilo 8. marca, ko je letalo na poti iz Kuala Lumpurja proti Pekingu izginilo.

Po Houstonovih besedah gre za doslej "najpomembnejšo in najbolj opogumljajočo sled", zato so ladje in letala, ki sodelujejo v iskalni akciji, preusmerili na območje, kjer je kitajska ladja dvakrat zaznala signal.

Houston kljub spodbudnim obetom svari pred velikimi pričakovanji, saj je treba še preveriti sledi.

Preusmeritev ladij in letal na območje, kjer so zaznali signal
Ladja britanske mornarice HMS Echo se bo iskanju pridružila v zgodnjih ponedeljkovih urah. Na poti na območje okoli 1.700 km zahodno od Pertha so tudi avstralska letala, je še povedal vodja Houston. Tja se bo odpravila tudi avstralska ladja Ocean Shield, vendar pa bo najprej preiskala območje, na katerem je v soboto sama zaznala zvočni signal. Tako kot britanska HMS Echo je tudi avstralska ladja opremljena z opremo za zaznavanje podvodnih signalov.

Houston je poleg tega razkril, da so na temelju popravljenih satelitskih podatkov ugotovili, da bi bilo treba iskanje bolj osredotočiti na južni del območja, ki ga preiskujejo. "Celotno obstoječe območje iskanja ostaja najverjetnejše območje strmoglavljenja letala v morje, a na osnovi novih dokazov ima južno območje zdaj višjo prioriteto," je dejal.

V iskalni akciji do zdaj na različne načine sodeluje 26 držav, deset vojaških in tri civilna letala ter 11 ladij pa preiskuje območje v velikosti 217.000 kvadratnih kilometrov.

Malezija je v petek napovedala, da je ustanovila tri skupine, ki se bodo ukvarjale s pojasnitvijo ozadja skrivnostnega izginotja boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, na katerem je bilo 239 ljudi.

Dobri obeti pri iskanju letala
Dobri obeti pri iskanju letala