Parlamentarne volitve v Egiptu bodo potekale še 22. in 23. novembra, prvi rezultati pa bodo znani v začetku decembra. Foto: Reuters
Parlamentarne volitve v Egiptu bodo potekale še 22. in 23. novembra, prvi rezultati pa bodo znani v začetku decembra. Foto: Reuters
Egipt
Med volivci ni bilo pretiranega navdušenja za volitve, saj pričakujejo, da bodo dobili razdrobljen, a režimu zvest parlament. Foto: Reuters

Volitve potekajo v dveh stopnjah. V naslednjih dveh dneh bodo lahko svoje glasove oddali volilni upravičenci v polovici pokrajin, drugi pa bodo svoje glasove lahko oddali 22. in 23. novembra. Prvi izidi volitev bodo znani šele na začetku decembra. Na ulicah in v lokalih ni bilo opaziti živahnega političnega dogajanja, ki je zaznamovalo prve volitve po Mubarakovem padcu konec leta 2011 in v začetku leta 2012.

Volišča bodo svoja vrata odprla ob 8. uri po krajevnem času, zaprla pa se bodo ob 19. uri. Volitve potekajo ob močno poostrenih varnostnih ukrepih, volišča namreč varuje več kot 185.000 vojakov, za varnost pa jim bo pomagalo skrbeti še dodatnih 180.000 policistov.

Politična ravnodušnost med državljani
Ker državo štiri leta po padcu dolgoletnega režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka vodi nov samodržec, general Abdel Fatah Al Sisi, med volivci ni pretiranega navdušenja za volitve, ki bodo po pričakovanjih prinesle razdrobljen, a režimu zvest parlament. Poznavalci razmer tako pričakujejo izjemno nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, kjer naj ta ne bi presegla 25 odstotkov.

Egipt je sicer že od leta 2012 brez parlamenta, saj so parlament, ki se je oblikoval po volitvah leta 2012, razpustili na podlagi sodne odločbe. Oblasti vztrajajo, da so tokratne volitve še zadnji korak pri prehodu v demokracijo. "Stopite v vrsto na voliščih in oddajte svoj glas v upanju na boljši jutri za naš nov Egipt," je volivce v soboto še zadnjič nagovoril predsednik Al Sisi.

Za poslanske sedeže več kot 5.000 kandidatov
Za poslanske sedeže se poteguje več kot 5.000 kandidatov. 75 odstotkov jih bodo tokrat zasedli neodvisni kandidati, preostale pa člani strank. Analitiki in politične stranke so se ves čas predvolilne kampanje pritoževali, da spremenjena volilna zakonodaja že tako šibke stranke potiska še bolj na obrobje.

Od 596 poslancev jih bo namreč le 120 izvoljenih s strankarskih list v štirih velikih volilnih enotah, tri četrtine poslancev pa bodo izvoljene v manjših volilnih enotah, kjer bodo volivci izvolili od enega do štiri poslance. V njih bodo po mnenju analitikov prevladovali premožnejši neodvisni kandidati in vplivne lokalne družine. Poleg tega ima predsednik Al Sisi pravico imenovanja 28 poslancev.

Štiri velike volilne enote, v katerih bodo nastopile strankarske liste, imajo jasnega favorita, to pa je lista Za ljubezen Egipta, ki jo vodi nekdanji general vojaških obveščevalcev Sameh Seif Al Jazal. Pod njenim okriljem so med drugim zbrani liberalna stranka Vafd, stranka Svobodni Egipčani, konservativci, povezani z NPD-jem, in vrsta neodvisnih kandidatov.

Volitve brez Muslimanske bratovščine
Muslimanska bratovščina odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki je zmagala na prejšnjih volitvah, na tokratnih volitvah ne sodeluje, saj so stranko prepovedali, številni njeni pripadniki pa so v zaporu. Edina islamistična stranka, ki se bo potegovala za poslanske mandate, bo tokrat salafistična stranka Nur, ki je podpirala odstavitev Mursija.