Egipčani so se v velikem številu odpravili na volišča. Foto: EPA
Egipčani so se v velikem številu odpravili na volišča. Foto: EPA
Mohamed Mursi in Ahmed Šafik
Mursi in Šafik - eden od njiju bo novi predsednik Egipta. Foto: EPA
Egipčane delita oba kandidata

Volišča so se odprla ob 8. uri in ponekod se je že nabrala množica volivcev, ki si želijo prst pomočiti v črnilo in oddati svoj glas. Volitve bodo potekale tudi v nedeljo, zaradi izenačenosti obeh tekmecev pa je težko napovedati končni izid, ki naj bi bil znan v sredo.

V prvem krogu volitev 23. in 24. maja se je pomerilo 12 tekmecev. Največ glasov sta prejela Mursi in Šafik, ki sta se uvrstila v drugi krog. Ta teden je ustavno sodišče Šafiku dovolilo nastop v drugem krogu, kjer je bil njegov nastop vprašljiv zaradi sodelovanja z nekdanjim režimom.

Tekma med Mursijem in Šafikom bo napeta do konca in tudi v prvem krogu sta bila praktično izenačena - Mursi je zbral 24,8 odstotka glasov podpore in Šafik 23,7 odstotka. Tesen izid se obeta tudi v drugem krogu.

Egipčani, ki so se pred letom in pol množično podali na ulice in dosegli strmoglavljenje dolgoletnega voditelja Mubaraka, so razdeljeni glede obeh kandidatov in mnogi so razočarani nad potekom revolucije, saj morajo zdaj izbirati med predstavnikom islamistov in predstavnikom osovraženega nekdanjega režima.

Obramba dosežkov ljudske vstaje
Oba kandidata sta sicer napovedala, da bosta predsednika vseh Egipčanov in bosta branila dosežke lanske ljudske vstaje.

Šafik je napovedal, da bo v 24 urah po zaprisegi v državi vzpostavil red in mir, kar je v tem trenutku verjetno želja večine prebivalcev, ki s strahom spremljajo negativne posledice padca avtoritarnega režima, saj varnost ni več nekaj samoumevnega, kot je bilo to v preteklosti, ko je državi sicer z železno roko vladal Mubarak

Ena od taktik Šafika je bilo opozorilo pred zmago Mursija in vzponom njegove Muslimanske bratovščine, saj naj bi se v tem primeru Egipt spremenil v islamsko državo in omejil državljanske pravice.

Mursi vse obtožbe zavrača kot neutemeljene in sam obljublja predvsem reforme koruptivnih državnih institucij, čeprav bi morala "prevetritev" državnega aparata po njegovem prepričanju potekati v skladu z "islamskimi temelji" in ob večji uporabi islamskega prava.

Egipčane delita oba kandidata