Sorodniki ubitih 21 egiptovskih Koptov so 13. februarja v Libiji z dvignjenimi rokami zahtevali izpustitev ljubljenih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sorodniki ubitih 21 egiptovskih Koptov so 13. februarja v Libiji z dvignjenimi rokami zahtevali izpustitev ljubljenih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obglavljenje Koptov potegnilo Egipt v vojno
Egipt vrnil udarec IS-ju

Egiptovske sile so bombni napad na taborišča, vadbena mesta in skladišča z orožjem IS-ja izvedle v zgodnjih jutranjih urah. Po poročanju agencije Reutes so napad izvedli na območju Sirte in Derna. Po poročanju egiptovske državne televizije naj bi bilo v napadu ubitih od 40 do 50 borcev IS-ja.

Napad je že obsodila Libija, ki ga je označila kot napad na njeno suverenost. "Agresijo Egipta na Derno ostro obsojamo, saj menimo, da gre za napad na našo suverenost," je sporočil predstavnik narodnega kongresa Omar Homaydan. Nasprotno pa egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi meni, da je to "njihova pravica". "Egipt ima pravico, da izvede povračilni ukrep v primernem času in na primeren način proti nehumanim kriminalnim morilcem," je v televizijskem nagovoru sporočil egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi. "Tako Egipt kot ves svet sta v ognjevitem spopadu s skrajno skupino, ki sledi skrajni ideologiji."

Poziv mednarodni skupnosti
Medtem sta se po telefonu pogovarjala francoski predsednik Francois Hollande in Al Sisi, da bi moral varnostni svet ZN-a čim prej zasedati glede stanja v Libiji in sprejeti ustrezne ukrepe. Egipt je prav tako pozval mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki izvaja zračne napade v Siriji in Iraku, da se sooči tudi s skrajneži v Libiji.

Napad na IS dan po objavi videoposnetka
Egipt se je z napadom odzval na usmrtitev ugrabljene enaindvajseterice egiptovskih Koptov v Libiji, ki so jih ugrabili pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država (IS). Posnetek njihove usmrtitve je v javnosti zaokrožil v nedeljo. Na njem v črno oblečeni borci ob obali vodijo Kopte (egiptovske kristjane), oblečene v zdaj že dobro znane oranžne kombinezone, z rokami, zavezanimi za hrbtom. Moški morajo na koncu poti poklekniti, preden jih usmrtijo.

Boj za oblast
V Libijo sicer od egiptovske vstaje leta 2011, v kateri so strmoglavili in ubili predsednika Moamerja Gadafija, potuje na tisoče Egipčanov, ki si tam iščejo zaposlitev - tudi ugrabljeni egiptovski Kopti so se odpravili v Egipt z istim razlogom. Prav tako je postala država lahka tarča za spopad različnih skupin, ki si po Gadafijevi smrti želijo zavzeti oblast.

Oster odziv mednarodne javnosti
Pripadniki IS-ja so egiptovske Kopte v Libiji zajeli že decembra lani in januarja letos na območju Sirte v Libiji, ki meji na zaliv Sidra in je pod nadzorom IS-ja. Na usmrtitev vernikov se je odzvala Koptska cerkev, ki je izjavila, da "zaupa" Egiptu, da se bo na dogodek primerno odzval. Egipt je razglasil sedemdnevno žalovanje. Dogodek so obsodile tudi ZDA, ki so dejanje označile kot "strahopetno" in "podlo". Italija, ki je bila nekdanja kolonialna velesila v Libiji, od katere je oddaljena 750 kilometrov, je v nedeljo zaprla svoje veleposlaništvo v Tripolisu.

Obglavljenje Koptov potegnilo Egipt v vojno
Egipt vrnil udarec IS-ju