Egiptovska vojska skuša vzdrževati red med kaosom - a zapirala naj bi le protivladne protestnike. Foto: EPA
Egiptovska vojska skuša vzdrževati red med kaosom - a zapirala naj bi le protivladne protestnike. Foto: EPA
Kairo še vedno spominja na vojno območje. Foto: EPA

Vojska naj bi tajno pridrževala na stotine, morda na tisoče, osumljenih nasprotnikov vlade, odkar so se v Egiptu začeli množični protesti proti predsedniku Mubaraku - in vsaj nekatere od teh zapornikov naj bi po poročanju Guardiana mučili.

Vojska sicer trdi, da je nevtralna in da skuša le držati narazen protivladne protestnike in Mubarakove privržence. A organizacije za človekove pravice trdijo, da ni tako, ob tem pa egiptovsko vojsko obtožujejo vpletenosti tako v izginotja kot v mučenje – zlorab, ki so jih Egipčani leta povezovali z zloglasno državno obveščevalno službo (SSI), ne pa vojsko.

Zaporniki poročajo, da so jih vojaki brutalno pretepali in na drugačne načine zlorabljali, tako da je videti, da gre za organizirano kampanjo ustrahovanja. Človekoljubne organizacije so na nekaterih ljudeh, ki jih je zadrževala vojska, dokumentirale tudi uporabo električnih šokov.

Ob tem so povedali, da družine obupano iščejo pogrešane sorodnike, ki jih je odpeljala vojska. Nekatere izmed zapornikov držijo v slovitem muzeju egiptovskih starin na robu trga Tahrir. Tisti, ki so jih izpustili, so podali nazorne opise fizične zlorabe vojakov, ki so jih obtožili, da delajo za tuje sile, vključno s Hamasom in Izraelom.

Ugrabljen znani kritik vlade
Med pridržanimi so aktivisti za človekove pravice, odvetniki in novinarji, čeprav so jih večino že izpustili. Hosam Bahgat, direktor Egiptovske pobude za osebne pravice v Kairu, pravi, da je vojska v resnici po vsej državi ugrabila na stotine, morda na tisoče, običajnih ljudi, in to samo zaradi razdeljevanja političnih letakov, udeleževanja demonstracij ali celo "tujega" videza. Številni so še vedno pogrešani. "To je izjemno nenavadno in po naših podatkih tudi neprecedenčno, da vojska počne to," je dejal Bahgat.

Med pogrešanimi je tudi Karim Amer, ugledni vladni kritik in blogar, ki je bil šele pred kratkim izpuščen iz zapora po štiriletni kazni zaradi kritiziranja režima. Vojska ga je zajela v ponedeljek zvečer na eni izmed nadzornih točk, ko je zapuščal trg Tahrir.

Vojska aretacij ne priznava
"Mislim, da je zdaj postalo že precej očitno, da vojska ni nevtralna stranka. Vojska ne želi in ne verjame v proteste, celo na najnižji ravni," je dejala Heba Morajef, raziskovalka za organizacijo Human Rights Watch v Kairu.

Organizacija je naštela 119 aretacij civilistov, a meni, da jih je v resnici precej več. Ugotoviti, kakšna je ta številka, je nemogoče, ker vojska njihovih aretacij sploh ne priznava.