Ostanki razbitin letala, ki so jih egiptovski reševalci odstranili iz morja. Foto: EPA
Ostanki razbitin letala, ki so jih egiptovski reševalci odstranili iz morja. Foto: EPA
V letalu je bilo 66 ljudi. Foto: EPA

"Kar koli objavljenega v tem pogledu je napačno, to so zgolj domneve, ki pa niso prišle iz forenzičnega urada," je odgovoril Hamid na navedbe, da stanje najdenih žrtev nakazuje na eksplozijo.

Neimenovani vir iz egiptovske forenzične skupine je pred tem za Independent dejal, da so do zdaj našli 80 posmrtnih ostankov žrtev, "vendar pa so to majhni koščki telesa, našli nismo niti enega celega dela telesa, kot sta roka ali glava, zato lahko sklepamo, da je v letalu odjeknila eksplozija". Če bi letalo nedotaknjeno trčilo v morje, ne bi mogli dobiti tovrstnih poškodb, menijo.

Egiptovski časopis v državni lasti Al Ahram je poročal, da letalo ni imelo nobenih tehničnih težav pred vzletom s pariškega letališča. To je razvidno iz tehničnega poročila, ki ga je pilot podpisal pred vzpletom.

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem navaja poznavalce, da trditve, da posmrtni ostanki kažejo na eksplozijo, ne povedo ničesar o vzroku tragedije, saj letalo ob strmoglavljenju slej ali prej eksplodira. "Eksplozija je lahko rezultat tehnične napake ali kriminalnega dejanja ali trčenja v morje, potem ko je padalo enajst kilometrov, kot se je zgodilo v tem primeru," so povedali poznavalci. Izpostavili so še, da doslej sledi razstreliva še niso našli.

Poskus identifikacije žrtev
Letalo, ki je bilo na poletu MS804 iz Pariza v Kairo s 66 ljudmi na krovu, pred strmoglavljenjem v morje približno 290 kilometrov od egiptovske obale ni poslalo nobenega klica v sili, vzrok nesreče tako ostaja neznanka.

Preiskovalci zdaj opravljajo DNK-teste, s katerimi bodo poskusili identificirati posmrtne ostanke žrtev, ki jih bodo nato izročili svojcem. Med potniki letala je bilo 30 Egipčanov in 15 Francozov, dva Iračana, dva Kanadčana ter po en državljan Alžirije, Belgije, Velike Britanije, Čada, Portugalske, Savdske Arabije in Sudana.

Na krovu je bilo še sedem članov posadke in trije varnostniki.

Zaznali dim v kabini
Egiptovska vojska je prve dele letala v Sredozemskem morju pred obalo Aleksandrije odkrila v petek, v soboto pa se je pojavila novica, da so nekaj minut pred padcem letala detektorji zaznali dim v kabini.

Preiskovalci še vedno iščejo črni skrinjici, ki bi dali odgovor o vzrokih strmoglavljenja.