Iz Egipta so potrdili, da so v bližini Karpatosa našli razbitine izginulega letala. Foto: EPA
Iz Egipta so potrdili, da so v bližini Karpatosa našli razbitine izginulega letala. Foto: EPA
Egyptair MS804
Egiptovsko letalo je izginilo na poti iz Pariza v Kairo. Padlo naj bi v Sredozemsko morje v bližini grškega otoka Karpatos. Foto: Google Maps
false
Iskalna akcija je osredotočena na območje okoli grškega otoka Karpatos. Foto: EPA
false
Letalo egiptovske letalske družbe, ki je izginilo z radarjev, je bilo Airbus A320. Foto: Reuters
Poostrena varnost na francoskem letališču Charles de Gaulle. Foto: Reuters
Je letalo strmoglavilo zaradi terorizma?

Potem ko so v okviru obsežne iskalne akcije okoli 420 kilometrov jugovzhodno od grškega otoka Karpatos našli dva večja predmeta, ki naj bi pripadala izginulemu egiptovskemu letalu, je iz Egipta prišla potrditev, da gre za razbitine prav tega letala. Egiptovski veleposlanik v Franciji Ehab Badavi je dejal, da je egiptovsko veleposlaništvo v Atenah sporočilo, da so grške oblasti dejale, da so v morju našli bele in modre ostanke. Gre sicer za barve prevoznika EgyptAir. A grški viri so za Reuters dejali, da material, ki so ga doslej našli, ni modre in bele barve. Na območju so našli tudi rešilne jopiče.

Z grškimi oblastmi pri iskanju letala (grško ministrstvo za obrambo je na območje poslalo vojaško ladjo) sicer sodelujejo egiptovsko vojaško letalo in ladje. Svoja letala in ladjo bo poslala tudi Francija.

Iz Pariza v Kairo
Letalo z oznako poleta MS804 je vzletelo s pariškega letališča Charlesa de Gaulla ob 23.09, nekaj ur pozneje, ob 2.45 po srednjeevropskem času, pa izginilo z radarjev, le 16 kilometrov po vstopu v egiptovski zračni prostor, ko je letelo na 11.280 metrih. Letalo je bilo namenjeno v Kairo.

Viri z grškega letališča poročajo, da je letalo padlo 240 kilometrov pred grškim otokom Karpatos. Egiptovski minister za letalstvo je sporočil, da se pri iskanju izginulega letala osredotočajo ravno na to območje, poroča Reuters.

Grški obrambni minister Panos Kamenos je na tiskovni konferenci pojasnil, da je glede na njihove podatke letalo na višini 11.000 metrov nenadoma začelo vijugati "najprej 90 stopinj levo od začrtane poti, nato 360 stopinj desno". Nato je začelo hitro izgubljati višino in je padlo v Sredozemsko morje. Kam točno, še niso ugotovili.

V letalu Airbus 320 je bilo 56 potnikov, med njimi dva dojenčka in otrok, ter 10 članov posadke (pilot, kopilot, pet članov posadke in trije varnostniki). Znane so tudi njihove narodnosti; 30 potnikov je iz Egipta, 15 iz Francije, dva iz Iraka ter po eden iz Kuvajta, Velike Britanije, Belgije, Sudana, Čada, Portugalske, Alžirije in Kanade.

MZZ: V letalu ni Slovencev
Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva v izginulem letalu ni slovenskih državljanov. MZZ je še sporočil, da pozorno spremlja razmere in je v stiku s francoskimi in egiptovskimi oblastmi.

V medijih so se pojavile informacije, da so prebivalci otoka na nebu videli "ognjeno kroglo". Po podatkih Egyptaira je letalo novejše, saj je bilo izdelano leta 2003, pilot pa je bil s 6.275 preletenimi urami izkušen (od tega je 2.101 uro opravil z airbusom 320), kopilot ima opravljenih 2.766 ur letenja.

Kaj je razlog?
Egiptovski minister za letalstvo je medtem sporočil, da je razlog za strmoglavljenje letala bolj verjetno teroristični napad kot tehnična napaka. Francoski predsednik Francois Hollande je sicer prej dejal, da se ne da še izključiti niti možnosti terorističnega napada niti tehničnih težav.

Letalo je izginilo dve minuti po tem, ko je zapustilo grški zračni prostor, zadnje javljanje pilota je bilo deset minut pred izginotjem, in sicer kontrolorju zračnega prometa na grškem otoku Kea. Takrat pilot ni sporočil, da bi bilo kar koli narobe. Med poletom tudi ni bilo slabega vremena.

EgyptAir je sicer v nekem trenutku sporočil, da je letalo poslalo klic v sili ob 4.26, dve uri po izginotju, a je egiptovski minister za civilno letalstvo Šerif Fati dejal, da poznejši pregledi niso pokazali, da bi bil sprejet kakšen takšen klic.

Glede na pravila ZN-a o letalstvu bo preiskavo vodil Egipt, pri tem pa mu bodo pomagale Francija, kjer je bilo letalo sestavljeno, in ZDA, kjer ima sedež proizvajalec motorja Pratt & Whitney.

Izredno zasedanje francoske vlade
Francoski predsednik Hollande je sklical krizni sestanek z najpomembnejšimi ministri. Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi pa je sklical zasedanje egiptovskega sveta za narodno varnost. Kot poroča Reuters, je egiptovski generalni tožilec že ukazal preiskavo izginotja letala.

Egipt je sicer tradicionalno priljubljen turistični cilj, država pa ima velike izgube posebej po lanskem strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajskim polotokom in tamkajšnjih akcijah džihadistov.

Je letalo strmoglavilo zaradi terorizma?