Foto:
Foto:
false
Virus Zika se je razširil v 21 od 55 držav v Amerikah. Foto: Reuters
false
Mikrocefalija lahko vpliva na poškodbo možganov dojenčkov, ki se rodijo z zelo majhno glavo. Foto: Reuters
Virus zika se širi po svetu

Z virusom Zika povezujejo na tisoče novorojenčkov, ki so se rodili z nenormalno majhnimi glavami. WHO predvideva, da bi se lahko z virusom v Amerikah okužilo med tri in štiri milijone ljudi, od tega 1,5 milijona v Braziliji, kjer so do zdaj odkrili največ primerov mikrocefalije pri dojenčkih.

Poleg oblikovanja izredne skupine je WHO za 1. februar sklical tudi izredno zasedanje organizacije, na katerem se bodo odločili, ali bodo virus obravnavali kot primer svetovnih razsežnosti, kot so se nazadnje odzvali pri izbruhu epidemije ebole v zahodni Afriki.

"Stopnja nevarnosti je izjemno visoka," je na današnjem sestanku predstavnikov držav članic WHO-ja v Ženevi dejala direktorica organizacije Margaret Chan. Po njenih besedah je virus Zika v preteklih izbruhih "občasno povzročal blažje bolezni, ki niso bile skrb vzbujajoče, medtem ko je položaj zdaj "dramatično drugačen".

Čeprav za zdaj še ni znanstveno potrjena povezava med ziko in mikrocefalijo pri dojenčkih, pa je Chanova spomnila na vse več kazalnikov povezanosti. "Vzročne povezave med virusom Zika in prirojenimi deformacijami ter nevrološkimi sindromi še niso dokazali, a obstaja zelo velik sum nanjo," je dejala.

Virus pri sosedih
Po poročanju avstrijske radiotelevizije, ki se sklicuje na inštitut za tropsko medicino na dunajski medicinski fakulteti, naj bi se z virusom med potovanjem v Brazilijo okužila avstrijska turistka.

Strokovnjak za tropsko medicino Herwig Kollaritsch je sicer komentiral, da je primer okužbe, ob predpostavki, da bolnica ni noseča, "takšnega pomena, kot če bi se na Kitajskem prevrnila vreča riža", torej gre za nepomemben dogodek.

Kollaritsch opozarja, da štiri petine od tistih, ki se bodo v Avstrijo vrnili okuženi z Ziko, tega niti ne bodo opazili, "zato je za prizadete, če niso noseče, to čisto vseeno," je dejal in poudaril, da se v Avstriji ni bati epidemije, saj je premrzlo, prav tako pa ni "kompetentnega prenašalca".

V Sloveniji le en laboratorij
Kljub temu je pomembno, da se virus diagnosticira, saj obstaja nevarnost za nosečnice ali tiste, ki si želijo zanositi. Na to je opozoril predvsem tiste, ki se odpravljajo na medene tedne v države, kot je na primer Dominikanska republika, kjer so že zaznali primere virusa. Tudi francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je nosečnicam svetovala, naj odložijo potovanje v države, kot so Antili ali Francoska Gvajana.

Diagnostiko okužbe z virusom Zika v Sloveniji opravlja zgolj en laboratorij: Laboratorij za diagnostiko zoonoz in laboratorij WHO na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Ker cepiva proti bolezni ni, se pri zdravljenju priporočajo počitek, uživanje tekočin, jemanje zdravil za nižanje močno povišane telesne temperature, lajšanje glavobola in mišičnih bolečin.

Virus Zika pri večini obolelih poteka brez znakov ali pa sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome. Zelo nevaren pa je za nosečnice oziroma plod. Čeprav še ni dokazano, naj bi pri plodu povzročil razvoj mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojenčkih, ki se ti rodijo z zelo majhno glavo, kar lahko povzroči poškodbe možganov.

Kako se zaščititi?
Nacionalni inštitut za javno zdravje vsem, ki potujejo na območja oziroma v države, kjer so zaznali vročico zika, svetuje zaščito pred piki komarjev, torej uporabo odganjalcev mrčesa (repelenti), nošenje oblačil z dolgimi rokavi in hlačami, spanje v sobah s komarniki ali klimatsko napravo. Nosečnicam, ki nameravajo potovati na okužena območja, pa priporočajo, da potovanje odložijo.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je virus Zika, ki ga prenašajo komarji vrste Aedes aegypti in se običajno pojavlja v Afriki, razširil v 21 od 55 držav v Amerikah. Primere okužbe z virusom so zaznali tudi v Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Švici in na Švedskem. Virus se ne prenaša s človeka na človeka, za zdaj pa cepiva zanj ni. Ameriški strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko za razvoj učinkovitega zdravila preteklo tudi do deset let.

Virus zika se širi po svetu