Podzemna železnica v Carigradu ne deluje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Podzemna železnica v Carigradu ne deluje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Carigrad
Zaradi električnega izpada ljudje na bencinskih črpalkah kupujejo gorivo za generatorje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Turška agencija Anadolu poroča, da je izpad nastal ob 10.36 po lokalnem času. To je najhujši izpad električne energije v zadnjih 15 letih v Turčiji, poroča rt.com.

Brez oskrbe z elektriko so ostali prebivalci v 23 provincah po vsej državi, tudi v Ankari in Carigradu. Po podatkih televizije Broadcaster NTV naj bi brez elektrike ostali celo v 40 provincah. Popolnoma je obstal železniški promet. Začasno so ustavili tudi zračni promet, saj je prenehalo delovati enajst od 16 sprejemnikov za nadzor zračnega prometa.

Ne delujejo niti semaforji
Podzemno železnico v Istanbulu in železniški predor, ki povezuje evropski in azijski del tega največjega mesta v državi, so evakuirali, so še poročali mediji, ki dodajajo, da so motene ali prekinjene tudi telefonske in internetne povezave. Na več krajih v mestu ne delujejo niti semaforji, tako da policisti skušajo odpraviti velike prometne zamaške, ki ob tem nastajajo, poroča STA.

Vzpostavili 15 odstotkov električnega omrežja
Turški premier Ahmet Davutoglu je dejal, da bi lahko šlo za tehnično napako, da pa preiskujejo vse možnosti, ki bi lahko povzročile izpad elektrike, "izključena ni niti možnost terorističnega napada". Minister za energetiko Taner Yildiz je pred tem dejal, da preiskujejo, ali je razpad sistema posledica "tehnične okvare ali kibernetskega napada".