Stanje v Siriji je vse slabše. Foto: EPA
Stanje v Siriji je vse slabše. Foto: EPA

Erdogan je na mednarodni konferenci v Carigradu dejal, da je svet priča "humanitarni tragediji" v Siriji. Ob tem je ostro kritiziral Varnostni svet ZN-a, ker ni sposoben sprejeti ukrepov, ki bi pripomogli h končanju 19-mesečnega nasilja v Siriji. "Če bomo čakali na dve od petih stalnih članic VS ZN-a, (...) potem bo prihodnost Sirije v nevarnosti," je dejal.

Rusija in Kitajska, stalni članici VS ZN-a, sta namreč izkoristili pravico do veta vedno, ko se je glasovalo o resolucijah, ki so predvidevale zaostritev pritiska na Damask in zahtevale politično tranzicijo v državi. Turški premier je istočasno pozval k reformi Varnostnega sveta, ki ga je označil za "neenakopraven, nepravičen sistem", ki ne odraža želje večine držav.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu se je medtem o razmerah v Siriji pogovarjal z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom Al Arabijem, pozneje pa se bo srečal še s posebnim odposlancem ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lahdarjem Brahimijem ter nemškim zunanjim ministrom Guidom Westerwellejem.

Že tako slabi odnosi med Turčijo in Sirijo so se še zaostrili, potem ko je Turčija ta teden k pristanku prisilila sirsko potniško letalo, ki naj bi po turških trditvah prevažalo strelivo in vojaško opremo za sirsko obrambno ministrstvo.