Erdogan je preiskavo označil za
Erdogan je preiskavo označil za "umazano operacijo" proti svoji vladi, političnim nasprotnikom pa zagrozil, da jim bo "polomil roke", če bodo korupcijski škandal izkoristili za politične napade nanj. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turški premier zamenjal kar 10 ministrov

Ministra za gospodarstvo in notranje zadeve sta odstopila le nekaj dni po tem, ko je v javnosti zaokrožila novica, da so bili njuni sinovi vpleteni v obsežno korupcijsko afero.

Nato je čez nekaj ur odstopil tudi tretji minister, minister za okolje Erdogan Bayraktar, ki se je odpovedal tudi poslanskemu položaju. Ob tem je dejal, da bi moral odstopiti tudi Erdogan, in poudaril, da mu v korupcijski preiskavi nimajo česa očitati.

Erdogan zamenjal deset ministrov
A po pogovoru s predsednikom države Abdullahom Gulom se je Erdogan odločil, da ne bo odstopil, temveč je zamenjal kar deset ministrov v vladnem kabinetu, kar je skoraj polovica vseh ministrov.

Med njimi je tudi minister za evropske zadeve Egem Bagis, ki pa je bil le razrešen s položaja, proti njemu ni bil sprožen kazenski postopek. Tako kot minister za okolje je tudi Bagis Erdogana pozval k odstopu. Dejal je, da je vse gradbene projekte, ki so pod preiskavo kriminalistov, odobriti sam premier.
Denar v škatlah
Policija je do zdaj odvzela prostost več kot 50 ljudem, med njimi 24 zaradi suma podkupovanja. Pri osumljencih preiskuje vpletenost v pranje denarja iz Irana in podkupovanje v gradbenih projektih. Med aretiranimi je tudi prvi mož turške banke v državni lasti Halkbank Suleyman Aslan, pri katerem so doma zasegli 4,5 milijona dolarjev v gotovini, skritih v škatlah za čevlje.

Medtem ko je policija sina ministra za okolje že izpustila, so na domu sina notranjega ministra Muamerja Gulerja zasegli milijon dolarjev v gotovini.

"Umazana igra"
Erdogan policijsko preiskavo vseskozi imenuje kot "umazano igro", s katero ga poskušajo nasprotniki pred marčevskimi volitvami diskreditirati. Turški premier meni, da za celotno zadevo stojijo zunanje sile kot tudi njegov nekdanji zaveznik Fethullah Gulen. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

Med protestniki in policijo je izbruhnil spopad
Na policijsko racijo so se že odzvali nekateri prebivalci Turčije, ki so na protestnem shodu v Carigradu izrazili nezadovoljstvo s prisotnostjo korupcije v turški vladi. Po poročanju BBC-ja je med protestniki in policijo izbruhnil spopad.

Onemogočanje preiskave
Turški mediji poročajo, da naj bi bil naslednja tarča protikorupcijske preiskave Erdoganov sin Bilal. Tožilci naj bi namreč pritiskali na policijo, da razišče razpis enega izmed okrožij Carigrada, ki ga je dobila s premierjevim sinom povezana nevladna organizacija. Župan tega okrožja, sicer član premierjeve Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je že obtožen korupcije.

Turški tožilec Muammer Akkas je medtem sporočil, da so mu onemogočili razširitev preiskave korupcije. "Javnost in vsi moji kolegi morajo vedeti, da so mi kot javnemu tožilcu preprečili preiskavo," je zapisal v izjavi.

Turški premier zamenjal kar 10 ministrov