Erdogan je v zadnjem desetletju vladanja oblast močno skoncentriral v svojih rokah. Foto: EPA
Erdogan je v zadnjem desetletju vladanja oblast močno skoncentriral v svojih rokah. Foto: EPA

"Odstopam s položaja ministra za gospodarstvo, tako da bo ta umazana igra, katere tarča so moji kolegi in moj sin, končana in da bo razkrita resnica," je dejal Zafer Caglayan v kratki odstopni izjavi in korupcijsko preiskavo označil za "ostudno zaroto proti naši vladi, naši stranki in naši državi".

Le nekaj minut zatem je svoj odstop napovedal tudi notranji minister Muammer Güler, ki je pojasnil, da je Erdogana že ob aretacijah v korupcijski preiskavi 17. decembra prosil za razrešitev s položaja.

Čez nekaj ur je odstopil še tretji minister, minister za okolje Erdogan Bayraktar, ki se je odpovedal tudi poslanskemu položaju. Ob tem je dejal, da bi moral odstopiti tudi Erdogan in poudaril, da mu v korupcijski preiskavi nimajo kaj očitati.

Erdogan se je medtem vrnil s poti v tujini in naj bi po napovedih kmalu izvedel nekaj sprememb v svoji vladi.

Sinova zdaj že nekdanjih ministrov sta med 24 obtoženimi in priprtimi v obsežni protikorupcijski preiskavi, v kateri so prijeli tudi vplivne podjetnike, vodjo državne banke Halkbank in župana enega izmed carigrajskih okrožij.

Erdogan bi lomil roke nasprotnikom
Gre za najresnejši izziv za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) in premierja Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002. Erdogan je dogajanje označil za "grdo operacijo" proti svoji vladi in političnim nasprotnikom zagrozil, da jim bo polomil roke, če bodo korupcijski škandal izkoristili za politične napade nanj.

Po preiskavi je premier sprožil tudi čistko v policijskih vrstah in odstavil več visokih policijskih častnikov. V letih na oblasti je sicer Erdogan sam pomagal okrepiti policijo, da bi se z njo postavil po robu tradicionalno zelo močno turški vojski.

Oba sinova zanikata vpletenost v podkupovanje pri mestnih razvojnih projektih in podeljevanju gradbenih dovoljenj.

V ozadju afere naj bi bil spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.