Svet
Recep Tayyip Erdogan
Predsednik Erdogan je v nagovoru množici dejal, da je Turčija jezna zaradi ravnanja ZDA, ki so "izbrale pastorja namesto strateške Natove partnerice". Foto: Reuters
Turška lira
Turška lira je letos izgubila že tretjino vrednosti. Foto: Reuters
Cosco
Tovorna ladja kitajskega podjetja Cosco ob prihodu v Carigrad. Turčija se po Erdoganovih besedah pripravlja na poslovanje s Kitajsko, Rusijo in Ukrajino v državnih valutah. Foto: Reuters

Dodaj v

Erdogan sporoča ZDA: "Žal nam je, da ste obrnili hrbet Natovi partnerici"

Vrednost turške lire še naprej pada
11. avgust 2018 ob 19:14
Ankara - MMC RTV SLO, Reuters

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je po podvojitvi ameriških carin na turško jeklo in aluminij sporočil, da se Turčija pripravlja na trgovanje s Kitajsko, Rusijo in Ukrajino v državnih valutah.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek carine na turško jeklo dvignil na 50, na turški aluminij pa na 20 odstotkov. Turčija je jezna, da so Američani obrnili hrbet svoji partnerici v Natu, je sporočil Erdogan in dodal, da Turčiji ne morejo ukazovati z grožnjami.

"Žal mi je, da ste izbrali pastorja namesto svoje strateške Natove partnerice. Naše poti se bodo ločile," je dejal na zasedanju vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) ob Črnem morju in dodal, da je takšno ravnanje ZDA razjezilo Turčijo.

Najnovejši kamen spotike med državama je ameriški pastor Andrew Brunson, ki so ga turške oblasti aretirale zaradi domnevnih povezav s terorističnimi organizacijami. Po 20 mesecih v zaporu so ga zaradi zdravstvenih težav julija premestili v hišni pripor, vse odtlej pa Trump in podpredsednik Mike Pence pozivata Turčijo, naj ga izroči ZDA. V povezavi z izročitvijo pastorja so ZDA uvedle finančne sankcije proti dvema turškima ministroma, tudi zadnja pogajanja turške delegacije v State Departmentu v sredo pa so klavrno propadla.

Turčija na drugi strani zahteva izročitev islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga obtožuje organizacije neuspelega državnega udara pred dvema letoma in ki trenutno biva v Pensilvaniji.

Turška lira močno izgublja vrednost
Turško gospodarstvo medtem pretresa vse hujši padec državne valute, ki je na najnižji vrednosti po letu 2001. Letos je turška lira izgubila že tretjino vrednosti. Erdogan kljub temu zatrjuje, da turško gospodarstvo ni v krizi. "Nihanja deviznega tečaja so rakete gospodarske vojne proti Turčiji," trdi turški predsednik, ki je napovedal, da se Turčija pripravlja na trgovanje s Kitajsko, Rusijo in Ukrajino v državnih valutah.

"Če so pod vašo blazino dolarji, jih vzemite ven. Če so evri, jih vzemite ven. Takoj jih dajte bankam in pretvorite v turško liro. Tako se borimo v tej vojni za neodvisnost in prihodnost. To je jezik, ki ga razumejo," je znova pozval turške prebivalce, naj prihranke pretvorijo v domačo denarno enoto.

Erdogan za padec lire krivi "tuje sile", podpornike neuspelega državnega udara pred dvema letoma, ki po njegovem mnenju napadajo Turčijo na nove načine vse od njegove ponovne izvolitve pred dvema mesecema. Imen tujih držav pri tem sicer ne omenja.

Ameriško-turška politična razhajanja
Napetosti med Turčijo in ZDA se medtem stopnjujejo. Državi sta na nasprotnih bregovih pri veliko političnih vprašanjih, poleg novih carin in obeh klerikov odnose pestijo različni interesi v Siriji in ameriški izstop iz iranskega jedrskega sporazuma, Turčija namreč iz Irana uvozi kar polovico zaloge svojih naftnih derivatov, Natovo letalsko oporišče Incirlik v Turčiji in turška namera nakupa ruskih obrambnih sistemov.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 11.08.2018 ob 19:24
Turčija bo samo nova država v nizu, ki počasi dedolarizirajo svoje meddržavno poslovanje.... Proces dedolarizacije je sicer počasen, pa vendarle vstrajno narašča....Tako pač to gre... Vsakega imperija je enkrat konec...
dobersvet
# 11.08.2018 ob 19:38
Amerika kar sama dela usluge Rusiji in Kitajski, čakam da še EU naredi podobno.
grenadir
# 11.08.2018 ob 19:40
Mimogrede...Danes je objavljeno, da je kitajski energetski gigant CNPC, prevzel delež francoskega Totala pri Iranskem plinskem polju Južni Pars....
PLO
# 11.08.2018 ob 19:17
sicer sem nasprotnik petro-dolarja, ampak tole je smesno :)
grenadir
# 11.08.2018 ob 19:46
"In plinsko polje Juzni pars je samo prvo najvecje na svetu."...... Je... Vendar si ga Iran deli s Katarjem..... In zanimivo pri vsem je, da je zadnje čase Katar čedalje bolj naslanja na Iran in Turčijo.... Ali pa borda kdo bisli, da je bila zadnja blokada Katarja s strani KSA in ostalih zalivskih đamahirij naključna.... In na pomoč Katarju pri razbijanju blokade sta prvi priskočili Turčija in Iran...
Do Brasil
# 11.08.2018 ob 19:43
In plinsko polje Juzni pars je samo prvo najvecje na svetu.
jarovit
# 11.08.2018 ob 19:59
Alchemist
# 11.08.2018 ob 19:54
Naj izstopijo iz NATA že enkrat...to je pa res država ki niti približno več ne sodi vanj.
----------------------------------

Se strinjam. Naj svojo soldatesko spravijo iz Evrope preko Atlantika na svoj kontinent in naj pustijo druge pri miru.
grenadir
# 11.08.2018 ob 21:02
Gre pa počasi vse lepo po principu domin za USrA..... Po Turčiji, sedaj tudi Pakistan , ki bo svojo vojsko šolal v Rusiji.... Mislim, da kdor ne vidi, kam gredo stvari, je ali slep ali pa brez elektrike zadnjih 5 let...
Alchemist
# 11.08.2018 ob 19:54
Naj izstopijo iz NATA že enkrat...to je pa res država ki niti približno več ne sodi vanj.
grenadir
# 11.08.2018 ob 20:56
Hja HOR... Moraš tudi Pac-Mana razumet..... Piše Bloomberg , da Ukrajina nima denarja za penzije in državne uslužbence, tako, da tudi njemu ni prav lahko...
KLIPAN
# 11.08.2018 ob 20:19
@Alchemist
"Naj izstopijo iz NATA že enkrat...to je pa res država ki niti približno več ne sodi vanj."

Popolnoma te podpiram!
Amerika je zanetila že toliko vojn, da naj se kar spokajo.
opat
# 11.08.2018 ob 19:21
Zob za zob. Zakaj ne?
KLIPAN
# 11.08.2018 ob 19:46
A bomo za desničarja Trumpa ali desničarja Erdogana?
Super je, ko se prepirata taka modela.
Podpiram pa potezo Turčije, da se odreče petrodolarju.
HOR
# 11.08.2018 ob 20:53
@Pac-Man
# 11.08.2018 ob 20:40
ker je že sedaj jasno, da Erdoganu bolj ustreza Rusija in vzhod
---------------------------

"...Kitajska in vzhod. Tako, popravljeno..."

Nič popravljeno. Zaenkrat je Rusija tu prvi faktor, za njo pa Kitajska in Iran ter BRICS...
nevem
# 11.08.2018 ob 19:51
Ni Erdogan Titek. Ki je spretno krmaril med USSR in USA. Dokler je šlo.
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 19:40
Pretvorite v lire ,to je res smešno.! Vsak se briga prvo za svojo r.t.Turčija se je znašla v zelo kočljivem položaju in bojim se da bo v prihodnosti tam še zelo vroče.
hernandez
# 11.08.2018 ob 22:24
mah erdogan se vsake 3 mesece drugače obrne...

sem pa še vedno precej zadovoljen s Trumpom, ker na rednecksovski način kot po spisku ohlaja strateške povezave, ki so jih desetletja vzpostavljale in vzdrževale prejšnje pokvarjene fancy administracije. Na živce mi gre edino njegovo zaostrovanje z Iranom.
tomsk1
# 11.08.2018 ob 21:03
@grenadir
Se povsem strinjam.
Začetek konca imperija, najbolj brutalnega po rimskem, se definitivno dogaja. Vrnitve nazaj več ne bo. Dolar bo v določenem ekstremnem trenutku razvrednoten na ničvreden papir, sledila bo vrnitev nazaj na zlati standard.

Takrat je vladal nori Neron in danes enako.
Eden od naslednjih korakov v prihodnje Turčije bo izstop iz Nata. Tako bo po varšavskem razpadel tudi ta. Večina tako še ne misli ampak ravno to se bo zgodilo.
darkwader
# 11.08.2018 ob 20:21
Saj se bi smejal, ampak ko pridejo na oblast takile kot je Erdi in Oranžna katastrofa, so takšni konflikti, kjer najslabše odnese raja, neizbežni.
HOR
# 11.08.2018 ob 20:07
Če ne bo Erdogan izvedel kakšnega Trumpovskega preobrata, kar je malo verjetno, ne rabimo počakati do ponedeljka, ko pride Lavrov v Turčijo, ker je že sedaj jasno, da Erdoganu bolj ustreza Rusija in vzhod, kot pa IMF tortura vsled počenega ekonomskega balonćka saj Turčija zaradi napačnne ekonomske politike Erdogana na zahodu ni konkurenčna...
-Kar pomeni, da ZDA, zahod in Izrael niso v Siriji izgubili samo bitko ampak tudi vojno za prevlado...
klik...
dobersvet
# 11.08.2018 ob 20:05
Turčija je ena najmočnejših sil v Natu, če izstopijo bi bil to hud udarec za Nato in Zda. Zanima me kakšna reakcija bi bila Američanov.
grenadir
# 11.08.2018 ob 21:49
"A ni tako, da se članice NATA imajo rade,ščitijo ena drugo..."..... Jp v teoriji, firtoh.... Ob prvem pravem resnem izzivu, pa lahko pričakuješ, da bo razpadel, kot konjska figa na dežju....
SF-SN
# 11.08.2018 ob 21:31
Še podrobna analiza, kako so Erdoganove poteze privedle do današnjega stanja.
Ruski embargo na vse turške izdelke po sestrelitvi letala je imel pomembno vlogo.
V zameno za pomoč bosta Rusija in Kitajska najmanj zahtevali takojšen umik iz Sirije. Obe državi želita pobiti vse tuje borce iz njune okolice, ki so še na varnem v Idlibu

http://www.moonofalabama.org/2018/08/how-turkeys-currency-crisis-came-to-pass.html
jarovit
# 11.08.2018 ob 21:10
@WeeBay
# 11.08.2018 ob 20:55
Medtem pa Erdogan opozarja na možne aretacije ameriških vojakov v NATO bazi v Incirliku (Turčiji). Upam da ni tako nor da bo šel to dejansko storiti kajti med ameriškimi vojaki je tudi general Joseph Votel. Z drugimi besedami Trump bi napovedal vojno Turčiji v primeru da jih ne izpusti v naslednjih 24 urah.
-------------------------------------
Trump specialno vojno proti Turčiji vodi že nekaj časa. Z njo skuša spraviti Erdogana s prestola in ga nadomestiti z nekom bolj vodljivim. Ne verjamem pa, da bi se z Tručijo šel neko konvencionalno vojskovanje. To bi vodilo v razpad NATO, ki je pomembna Ameriška vojaška sila in še večji odklon do ZDA kar bi imelo za posledico izgubo vpliva nad Evropo BV in dela Azije. Ja po moje, da klasične vojne s Turki ne bo.
luka83
# 11.08.2018 ob 20:09
Upam, da ne bo čez nekaj mesecev Erdogan spet največji prijatelj ZDA.
citizen
# 11.08.2018 ob 19:56
Lahka pa, da igra dvojno igro.
mb128
# 11.08.2018 ob 19:50
No pa s(m)o storili korak naprej pri razpadu te zveze!
Smatram, da bodo američani čez par let še kako jokali.
Hardworker
# 11.08.2018 ob 23:24
A ni tako, da se članice NATA imajo rade,ščitijo ena drugo...

Samo v Hollywoodski fikciji.
V slučaju prve večje vojne se NATO razpade, ker je to profiterska vojska v rokah ZDA.
Hopi
# 11.08.2018 ob 22:21
HOR: ob 20:07
-------------------
In kaj bi bilo, če bi Turčija še naprej čakala z NATO-m in z IMF
skorumpiranko???

Kot mi, naprimer, ki odlašamo s temi odstopi. Da si bomo ja
še več »prav poceni???« pufov nabili...in si še bolj NATO (lonca
brez dna) na vrat pribili?
Pufi, ki potem navsezadnje sploh niso nam v korist, temveč
tujemu Imperiju in domačim prodanim izdajalcem! Mi pa še
globlje v breznu. Posojila Grčiji in nato serijska pranja denarja v
grških bankah so mi dala zaenkrat kar dovolj "šole". Praktično,
Grčija nima nič od tistega posojenega denarja.

Nam pa je "iz časov veselih debelih krav" ostalo kup praznih in
propadajočih profitnih stanovanj!

Lp
Hopi
# 11.08.2018 ob 21:59
Alchemist: ob 19:54
Naj izstopijo iz NATA že enkrat...to je pa res država ki niti
približno več ne sodi vanj.
-------------------------
NATO naj izstopi iz Turčije.
NATO je institucija, ki NI niti približno vredna tega starega imena.

Povrhu vsega ga je povozil čas in se je spremenil v Nelegalno
Organizacijo za Imperialno institucijo z dovoljeno uporabo vseh
možnih sredstev - od skrajno mafijskih do skrajno vojaških
sredstev.

Ljudske žrtve z uporabo teh sredstev?! Pha, kdo bi se pri NATO
oziral na to kolateralno škodo?
Par floskula »žalostnih???« izražanj s pomočjo false flag metanja
krivde na drugega, pa je situacija dokaj hitro urejena.

Pač, serijska proizvodnja hitrega urejanja tistih malenkostnih
zadreg.
Bivši uporabnik
# 11.08.2018 ob 19:51
Zakaj Trump dviga carine. Nikjer ne najdem. Kaj se dogaja?
Hardworker
# 11.08.2018 ob 23:38
Erdogan sporoča ZDA: "Žal nam je, da ste obrnili hrbet Natovi partnerici"

Kaj še čakaš? Ven iz NATO-a in zapret vse okupacijske ameriške vojaške baze na turških tleh.
dobersvet
# 11.08.2018 ob 23:27
Dolar itak da bo propadu samo ne v treh mesecih tako kot eni mislijo.
alex961
# 11.08.2018 ob 22:44
Glede na to, da ZDA tvegajo spor z zaveznico, mora biti tisti župnik zelo pomemben za ZDA. ZDA za doseganje svojih ciljev v tujih državah uporabljajo civile. Ponavadi so to firme, ki zelo dobro prikrivajo povezavo z CIA. Ne bi se čudil, če v te namene uporabljajo tudi kakšnega župnika.
HOR
# 11.08.2018 ob 22:00
@Pac-Man
# 11.08.2018 ob 21:01
"...Kitajska ekonomija je skoraj 10x večja od ruske in sposobna zagotovit posojila, ki bi (začasno) rešila Turčijo. Rusija ima dovolj svojih problemov.
V BRICS se pleše po Kitajsko..."


...
Samo, da je Turčija tekoče bolj odvisna od Ruske ekonomije, kot pa od Kitajske, tu pa je še vojaški fakor Rusije v Siriji. Kitajska pa bo itak pomagala zaradi strateških interesov, Turki bodo pa malo umirili Ujgure...
Hopi
# 11.08.2018 ob 21:28
Menim, da so - smo - med nami mnogi, ki si želimo iz NATO in
iz Merkel & Juncker Bruseljske Evrope absolutno čimprej VEN.

Prej ven, lažja pot nam bo za exit!

ps:
Pa še kakšna izdajalska prodana duša se naj nas proba
»osamosvajati???«!
b0bby8
# 12.08.2018 ob 13:04
ZDA bodo kurde iskoristili proti Erdoganu tako kot so ISIS teroriste v Siriji proti Asadu.Bojim se da se bliža še ena vojna s teroristi tokrat bo to v Turčiji seveda s pomočjo ZDA in njene koaliciji.
alcatraz
# 12.08.2018 ob 01:29
Pretvorite v lire ,to je res smešno.! Vsak se briga prvo za svojo r.t.Turčija se je znašla v zelo kočljivem položaju in bojim se da bo v prihodnosti tam še zelo vroče.

turčija svojo pozicijo odlično fura.
kar spomni se, kaj je dogajalo, ko je odprla balkansko begunsko pot, in koliko je pokasirala, da jo je zaprla.
in zraven trgovala.
ni erdogan po župi priplaval. in to vsi vemo, samo uni ishialgični drunkeraš tega ne ve.
3grobar3
# 12.08.2018 ob 00:53
A mogoče veste da sta ista pilota katera sta sestrelila ruski avion nad sirijo
in poskusila sestreliti helikopter z erdoganom po naročilu pov nato baze
patriot1970
# 11.08.2018 ob 22:45
...no, še dobro da so tiste atomske bombe takoj po puču odpeljali iz Turčije!
cairns
# 11.08.2018 ob 22:31
Erdogan sporoča ZDA: "Žal nam je, da ste obrnili hrbet Natovi partnerici"

Upam da bo nekega dne v bližnji prihodnosti to rekel tudi klerofašistični diktator iz savdske arabije.
firtoh
# 11.08.2018 ob 21:40
A ni tako, da se članice NATA imajo rade,ščitijo ena drugo...
SF-SN
# 11.08.2018 ob 21:28
Analiza in primerjava turške zgodbe z podobnimi primeri iz zgodovine
https://www.nytimes.com/2018/08/11/opini
on/partying-like-its-1998.html
Aprila
# 12.08.2018 ob 10:40
"Če so pod vašo blazino dolarji, jih vzemite ven. Če so evri, jih vzemite ven. Takoj jih dajte bankam in pretvorite v turško liro. "

Kakšne turške lire. Zlato je edina varna dolgoročna naložba.
Radoveden
# 12.08.2018 ob 10:28
"Turčiji ne morejo ukazovati z grožnjami."

Seveda ne. Turka samo vžgeš tja kamor najbolj boli. Po denarnici.
REsnica
# 12.08.2018 ob 09:54
PacMan...nekako je prišel cas, da se vrneš v svojo igrico. Mislim da si zacel resno verjet v svoje blodne iluzije in namerne provokacije.
aparat-čik
# 12.08.2018 ob 09:43
$$$ lahko vrže s prestola samo Kitajska. Kdaj se bodo to odločili, lahko jutri, lahko čez 10 let. Bo pa ta proces postopen, korak za korakom do končnega cilja.
Jarik
# 12.08.2018 ob 09:40
Trump ima v sebi več potenciala za totalno vojno, kot jo je imel Hitler pred 2.sv.vojno, in zakaj?
Ker ima večji vpliv na svoje pudle po svetu, ki mu lahko stojijo ob strani in ne samo Italijo in Avstrijo, je bolj nor in egocentričen ter
je človek, ki lahko komunicira edino iz pozicije konfrontacije in nadrejenosti , kar je recept za upor ostalih in najverjetneje vojno.
Jarik
# 12.08.2018 ob 09:29
Upam, da bo kmalu konec dolarskega imperija. Čas je že precej zrel, največje članice kluba so že ali pa počasi odhajajo, sedaj se pripravljajo tudi srednje veliki, kot je Turčija. Mi bomo predzadnji, zadnji pa Poljska in Hrvaška.
b0bby8
# 12.08.2018 ob 08:38
Jagoda Lilit
Morebitini kolaps ameriškega gospodarstva bo uničil tudi vsa ostal gospodarstva. To bi že moral vedeti.
---------------------------------------
So tako pomembni 22 triljonov ameriških dolgol???
In v čemu je ZDA tako pomembna za gospodarstvo?
Zaradi potrošnje orožja? :-)
Kazalo