V zadnjih letih se je nasilje nad ženskami v Turčiji povečalo. Foto: Reuters
V zadnjih letih se je nasilje nad ženskami v Turčiji povečalo. Foto: Reuters

Kritiki že več let obtožujejo Erdoganovo vlado, da skuša v Turčiji vpeljati stroge islamske vrednote in da omejuje ženske svoboščine.

"Vem, da bodo nekateri vznejevoljni, a zame je ženska predvsem mati," je dejal ženskemu občinstvu v Ankari. Ob tem je kritiziral kapitalistični sistem zaradi "zasužnjevanja" žensk v pehanju za dobičkom in pozval zbrane, naj "zaščitijo družino".

"Ne morete osvoboditi žensk z uničenjem pojma družina," je dejal v govoru, polnem verzov iz Korana, v katerem je predvsem hvalil vrline materinstva.

62-letni predsednik, ki ima s soprogo Emine Erdogan dva sinova in dve hčerki, je izzval jezo že na konferenci o pravicah žensk leta 2014 z izjavo, da ženske pri delu niso enakopravne moškim, saj da je to v nasprotju z zakoni narave. Predlagal je tudi omejitev pravice do splava, jutranje tabletke in carskih rezov.

Kot piše Guardian, se je v Turčiji nasilje nad ženskami (vključno z umori med zakonskimi partnerji) v zadnjih letih močno povečalo, aktivisti pa menijo, da še zdaleč niso storili dovolj za spopadanje s to perečo težavo.