Karl Erjavec in Angelino Alfano na novinarski konferenci v Rimu. Foto: EPA
Karl Erjavec in Angelino Alfano na novinarski konferenci v Rimu. Foto: EPA

Po sprejetju nove volilne zakonodaje v Italiji je Erjavec posebej izpostavil vprašanje olajšanega zastopstva slovenske narodne skupnosti v obeh domovih italijanskega parlamenta z oblikovanjem ustreznega volilnega okrožja v Furlaniji - Julijski krajini. Z Alfanom sta dosegla dogovor, da bo italijanska stran pospešila uresničevanje 19. člena italijanskega zaščitnega zakona o vračanju nepremičnin ter zagotovila vrnitev in obnovo Narodnega doma v Trstu do leta 2020, so navedli na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Med drugimi dvostranskimi vprašanji sta se ministra zavzela za ureditev problematike motenj frekvenc med državama skladno z zavezami Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) in tehničnimi dogovori med državama. Dogovorila sta se tudi, da bosta imenovala pooblaščenca MZZ za pogajanja o umetniških delih, arhivih in katastrskih knjigah, ki so bile odnesene z izvornih mest.

V okviru aktualnih evropskih tem sta Erjavec in Alfano govorila o vprašanju prihodnjega sedeža Evropske agencije za zdravila, ki se bo po izstopu Velike Britanije iz unije preselila iz Londona. Erjavec je pri tem izrazil podporo Slovenije kandidaturi Italije za sedež agencije v Milanu.

Ministra sta izmenjala tudi stališča glede prihodnosti EU-ja, vprašanja migracij in prihodnosti schengenskega območja. Poudarila sta tudi pomen evropske perspektive za države Zahodnega Balkana.

Erjavca sprejel tudi Gentiloni
Erjavca je sprejel tudi predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni. Kot so še sporočili z MZZ-ja, sta Erjavec in italijanski premier izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama in se zavzela za njihovo dodatno poglobitev. Erjavec je italijanskega kolega ob tem zaprosil, naj italijanska vlada čim prej imenuje novega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, pristojnega za manjšine, da se v čim krajšem času skliče delovno omizje za manjšinska vprašanja.