Mogherinijeva in Steinmeier sta poudarila, da morajo biti sankcije samo del odgovora Rusiji. Foto: EPA
Mogherinijeva in Steinmeier sta poudarila, da morajo biti sankcije samo del odgovora Rusiji. Foto: EPA
Mihail Gorbačov
Gorbačov je kritičen do politike Zahoda do Rusije. Foto: EPA

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federcia Mogherini je napovedala, da bo tema srečanja zunanjih ministrov prihodnji teden v Bruslju morebitna uvedba novih sankcij proti Rusiji, predvsem pa bodo razpravljali tudi o načinih pomoči Ukrajini.

V zadnjem tednu je bil vzhod Ukrajine znova priča stopnjevanju spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki, čeprav sta se obe strani na začetku septembra dogovorili o premirju, ki je bilo sicer od takrat že večkrat kršeno. Kijev je predstavil nove dokaze o vpletenosti Rusije v spopade, a Moskva še naprej zanika, da na vzhod Ukrajine pošilja svoje vojake in orožje.

"Upam, da se ne vrnemo k položaju izpred dveh ali treh mesecev, ko smo bili dnevno priča spopadom in pobojem," je dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier ob Mogherinijevi, ki je bila na prvem uradnem obisku v Berlinu. Steinmeier meni, da premikanje sil okoli ukrajinsko-ruske meje nakazuje, da se vse strani pripravljajo na nove spopade, kar je treba preprečiti.

Prvi sveženj sankcij so Evropska unija in ZDA sprejele marca, ko si je Rusija priključila Krimski polotok, nato pa so sledile še nove sankcije, ki imajo posledice tako za rusko gospodarstvo kot za zahodne izvoznike.

Potrebna je sprava
Zadnji sovjetski voditelj Gorbačov je medtem EU in Rusijo pozval k spravi. Potem ko se je v ponedeljek v Berlinu sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel, je opozoril, da je svet na robu nove hladne vojne, zato je pozval k novemu krogu pogovorov med Evropo in Rusijo.

"Ne moremo dopustiti, da bi stvari pripeljale do novega zidu," je dejal Gorbačov, nanašajoč se na krizo zaradi Ukrajine in posledične evropske sankcije EU-ja proti Rusiji.

V ponedeljek je Gorbačov nastopil na večerni slovesnosti Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, kjer je prejel medaljo za zasluge za svoj prispevek k spravi in razumevanju po svetu.

Gorbačov je eden najbolj vidnih kritikov trenutne politike Zahoda proti Rusiji, in pričakovati je bilo, da se bosta na srečanju z Merklovo dotaknila te teme.

Pogovori med Merklovo in Gorbačovom so sledili kritikam glede zadnje drže Zahoda proti Rusiji, še posebej mednarodnih sankcij proti Moskvi zaradi njenega vmešavanja na vzhodu Ukrajine.