V nasilju na vzhodu Ukrajine je od aprila umrlo najmanj 3.700 ljudi. Foto: Reuters
V nasilju na vzhodu Ukrajine je od aprila umrlo najmanj 3.700 ljudi. Foto: Reuters
Doneck
V Donecku in Lugansku so do zdaj prešteli približno polovico glasovnic. Koliko ljudi se je udeležilo volitev, zaradi nepopolnih volilnih seznamov še ni znano. Foto: Reuters
Aleksander Zaharčenko
Zaharčenko je ob oddaji svojega glasu povedal, da je volil za "mir, srečo in pravičnost", ter dodal, da želi z volitvami potrditi svojo legitimnost. Po preštetih 50 odstotkih glasov je že razglasil zmago. Foto: Reuters

Namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karasin je dejal, da so "izvoljeni predstavniki regij Doneck in Lugansk" v nedeljo prejeli mandat, da začnejo pogovore z osrednjimi ukrajinskimi oblastmi in tako skušajo v okviru političnega dialoga rešiti "vse težave, ki so se nabrale v preteklih mesecih".

Po njegovih besedah je napredek mogoč le, če se med izvoljenimi separatističnimi voditelji na vzhodu Ukrajine in oblastmi v Kijevu vzpostavi "enakopraven dialog, utemeljen na vzajemnem spoštovanju", Kijev pa se istočasno odpove "zloglasni protiteroristični operaciji". Kot še en, tretji predpogoj je Karasin navedel "zavezanost dogovorom iz Minska 5. in 19. septembra".

V samooklicanih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine so v nedeljo potekale prve predsedniške in parlamentarne volitve. Obe območji nista sodelovali na splošnih volitvah, ki so v Ukrajini potekale pred tednom dni, ampak sta se odločili, da bosta svoje volitve izpeljali teden dni pozneje.

V Donecku je svoj glas lahko oddalo približno tri milijone volivcev, v Lugansku pa približno milijon. Natančne številke zaradi nepopolnih volilnih seznamov niso znane, do zdaj pa so prešteli približno polovico vseh glasov.

Po do zdaj preštetih glasovnicah v Donecku kaže, da bo na položaj predsednika po pričakovanjih izvoljen dosedanji prvi mož republike Aleksander Zaharčenko, ki je zbral 70 odstotkov glasov, na parlamentarnih volitvah pa je največ glasov, približno 60 odstotkov, dobilo gibanje Republika Doneck. Zaharčenko je že razglasil zmago in Kijev obtožil, da si ne želi miru, kot ves čas trdi. "Očitno igrajo dvojno igro," je novinarjem povedal Zaharčenko.

V Lugansku je po do zdaj preštetih glasovih s skoraj 70-odstotno podporo slavilo združenje Mir za regijo Luganskprvega človeka te regije Igorja Plotnickega.

Kijev bo preučil mirovni dogovor
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v govoru državljanom sporočil, da bodo vnovič preučili svoje obveznosti, ki ji jih nalaga mirovni dogovor za vzhod Ukrajine, saj so volitve v Donecku in Lugansku po njegovih besedah groba kršitev tega dogovora, ki so ga 5. septembra dosegli v Minsku.

"Ponovno bomo preučili svoj načrt ukrepanja. O tem sem se že pogovoril z ministrom za obrambo," je dejal in dodal, da je za torek sklical sestanek sveta za nacionalno varnost in obrambo. Ena od glavnih tem, ki se jih bodo lotili, je predlog ukinitve posebnega statusa za separatistična območja, ki so ga sprejeli septembra in med drugim za ta območja predvideva široko avtonomijo.

Rusija podpira volitve v republikah ...
Separatisti ves čas trdijo, da bodo volitve samooklicanima republikama prinesle legitimnost in da Doneck in Lugansk ne bosta mednarodno priznana, dokler ne bosta imela lastnega vodstva. Samostojnost obeh republik podpirajo tudi v Rusiji, kjer so zapisali, da spoštujejo izraženo voljo prebivalcev jugovzhodnega dela Ukrajine in da so izvoljeni predstavniki na volitvah dobili mandat za razrešitev praktičnih vprašanj pri ponovnem vzpostavljanju "normalnega življenja v regiji".

... Zahod pa vztraja, da so nelegitimne
Zahodne države, predvsem ZDA in države Evropske unije, so napovedale, da izidov ne bodo priznale. Nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je medtem v izjavi za javnost sporočila, da so današnje volitve nezakonite, da ne bodo priznane in da obenem ustvarjajo novo oviro na poti k vzpostavitvi miru v Ukrajini.

Porošenko je z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom Moskvo pozval, naj volitev ne prizna, saj se bo v tem primeru napetost na območju še povečala. Zaskrbljenost nad volitvami je izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Slovenija volitev v Donecku in Lugansku ne priznava
Izvedbo volitev v Donecku in Lugansku je obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo ter sporočilo, da Slovenija izidov omenjenih volitev ne priznava, saj so bile izvedene v nasprotju s pravnim redom Ukrajine in v nasprotju s septembrskim protokolom iz Minska. Ta določa izvedbo predčasnih lokalnih volitev v skladu z ukrajinsko zakonodajo v nekaterih regijah Donecka in Luganska, ki jih je Ukrajina nameravala izvesti 7. decembra.

Na MZZ-ju so sporočili še, da Slovenija ob tej priložnosti poziva vse strani, naj se vzdržijo dejanj, ki bi ogrozila iskanje celovite in dolgoročne politične rešitve ukrajinske krize ter čim prej v celoti uresničijo dogovore, dosežene na pogovorih v Minsku 5. in 19. septembra.

Za Kijev volitev na vzhodu Ukrajine farsa
Za Kijev volitev na vzhodu Ukrajine farsa