Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 55 glasov Ocenite to novico!
Francija
Francija je za Rusijo in ZDA (obe imata po približno 7.000 bomb) tretja jedrska sila sveta. V svoji oborožitvi ima okoli 300 jedrskih bomb oziroma konic. Ključen element njenih jedrskih zmogljivosti so štiri jedrske podmornice, ki so sposobne izstreliti jedrsko bombo na katero koli točko zemeljske oble. Na fotografiji ena od štirih jedrskih podmornic, zasidrana v oporišču Ile Longue v Bretaniji. Foto: Reuters
Velika Britanija
Podoben jedrski arzenal kot Francija ima tudi Velika Britanija ("uradno" 215), katere zmogljivosti odvračanja morebitnih napadalcev prav tako temeljijo na štirih jedrskih podmornicah. Britanska vlada je julija lani sprejela sklep, da bo za 40 milijard evrov obnovila svojo jedrsko oborožitev, ki poleg podmornic vključuje še raketni sistem trident in seveda jedrske konice. Oporišče britanskih podmornic je v Faslanu na Škotskem (na fotografiji). Foto: Reuters
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski, vodja največje stranke na Poljskem Zakon in pravičnost, meni, da dolgoročno varnost (vzhodne) Evrope zagotavlja le močan jedrski arzenal, ki bi odvračal Rusijo. Poljaki zaradi slabih zgodovinskih izkušenj Ruse vidijo kot potencialne agresorje. Poljska meji na rusko eksklavo Kaliningrad, ki se je ob nedavnih zaostritvah dodatno oborožila. Kaczynski pravi, da ne bi imel težav "živeti" z vojaško močno, celo jedrsko oboroženo Nemčijo. Foto: EPA
Nemčija
Varnostni položaj v Evropi se je v zadnjih letih poslabšal. Nemška vojska gre (spet) na vzhod Evrope. Nemška oklepna vozila so tako pred dnevi prispela v Litvo, kjer bo Nemčija nosilec enega od štirih Natovih bataljonov, s katerimi želi Nato okrepiti svoje vzhodne zaveznice, ki z nelagodjem spremljajo "ruske operacije" v vzhodni Ukrajini. Nato želi s tem Rusiji sporočiti, da bo ob morebitni ruski agresiji branil svoje vzhodne članice Estonijo, Latvijo, Litvo in tudi Poljsko. Foto: EPA
Car bomba
Maketa "Car bombe", ki je povzročila največjo eksplozijo v zgodovini človeštva. Osem metrov dolgo in dva metra široko bombo, ki je tehtala 27 ton, je Sovjetska zveza oktobra 1961 detonirala na arhipelagu Nova zemlja v Arktičnem oceanu. Foto: Reuters
Rusija
V "klubu" držav z (operativnim) jedrskim orožjem je (za zdaj) osem držav, in sicer Rusija, ki ima približno 7.300 konic, ZDA (7.000), Francija (300), Kitajska (260), Velika Britanija (215), Indija (100-120), Pakistan (110-130) in Izrael. Ta vodi t. i. politiko dvoumnosti (angl. nuclear ambiguity) oziroma dvopomenskosti, kar pomeni, da Izrael niti ne prizna niti ne zanika posedovanja jedrskega orožja. Neuradne pa se ocenjuje, da ima Izrael od 60 do 400 jedrskih bomb. Jedrske poskuse izvaja tudi Severna Koreja, a se predvideva, da ji do bombe še (precej) manjka. Na fotografiji ruski premier Dimitrij Medvedjev pri pregledu strateških (jedrskih) sil. Foto: Reuters

Dodaj v

Evropa kot jedrska supersila (z Nemčijo na čelu). Nujnost ali paranoja?

Velika Britanija in Francija edini evropski državi z lastnim jedrskim orožjem
26. februar 2017 ob 07:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Živimo v negotovih časih, mir in varnost nista več tako samoumevna, kot sta bila še pred nekaj leti, zato je vprašanje krepitve obrambnih zmogljivosti Evrope povsem legitimno.

Negativno izražanje novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa o zvezi Nato kot zastareli organizaciji, napovedan odhod vojaško močne Velike Britanije iz Evropske unije, na drugi strani pa "ruske operacije" in konflikt na vzhodu Ukrajine. Vse to so elementi, ki pri evropskih voditeljih upravičeno vzbujajo razmisleke o povečanju vojaških zmogljivosti. Tudi tistih ultimativnih, ki vključujejo jedrsko orožje.

Kaczynski za EU kot jedrsko supersilo
Tako je Jaroslaw Kaczynski, vodja vladajoče stranke na Poljskem Zakon in pravičnost, pred obiskom nemške kanclerke Angele Merkel na začetku februarja za nemški časopis FAZ dejal, da se zavzema za "EU kot jedrsko supersilo", pri čemer naj bi vodilno vlogo kot največja in gospodarsko najmočnejša država v Evropi odigrala Nemčija. Kaczynski meni, da bi le radikalna okrepitev vojaške moči EU-ja, kar vključuje povečanje oziroma za nekatere države sploh pridobitev jedrskega orožja, zagotovila varnost Poljski in vzhodni Evropi pred "agresivno Rusijo". Kaczynski je dodal, da za "polmilijardno skupnost to ne bi smela biti nerealna ambicija".

Nemška vlada nima v načrtu jedrskega oboroževanja
Ni uradno potrjeno, ali je pozneje na srečanju Kaczynskega in Merklova beseda tekla tudi o "jedrski temi". Iz urada nemške kanclerke so sporočili le, da "nemška vlada ni vključena v noben načrt jedrske oborožitve Evrope". Kakor koli, kost je bila vržena. Časopis Spiegel se tako sprašuje, ali je čas, da Nemčija pridobi svoje lastno jedrsko orožje, Financial Times pa je Nemčijo "pozval", naj "razmišlja o nepredstavljivem". Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je povedal, da bo Nemčija povečala obrambne izdatke, pri čemer pa ima sam določene pomisleke: "Ne vem, ali bodo nemške sosede glede na zgodovinske izkušnje res zadovoljne, če postanemo velika vojaška sila sredi Evrope. Dvomim o tem." Gabriel je imel seveda v mislih nacistično Nemčijo, ki si je pokorila večji del Evrope, nato pa so jo z velikimi žrtvami porazile združene sile Sovjetske zveze in zahodnih zaveznic. Po drugi svetovni vojni je bila Nemčija pri razvoju vojaških zmogljivosti nekoliko "rezervirana". Je zdaj čas za bolj militarizirano oziroma celo za Nemčijo z jedrskim orožjem?

General Domröse: Odprli bi Pandorino skrinjico
General Hans-Lothar Domröse, nekdanji poveljnik v Natu, meni, da ne. Domröse opozarja, da pridobitev jedrskega orožja ni rešitev: "S tem bi odprli Pandorino skrinjico in začeli novo oboroževalno tekmo. Državam, kot je Iran, bi tako še težje preprečili pridobitev jedrskega orožja." Wolfgang Ischinger, direktor vplivne varnostne konference v Münchnu, pa pravi, da bi Nemčija "s pridobitvijo jedrskega orožja - samostojno ali v okviru EU-ja - kršila mednarodno pravo". V mislih je imel predvsem pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, ki so jo podpisali in ratificirali tudi Nemci.

Ne bomb, Nemčija naj le plača njihov razvoj
Roderich Kiesewetter, poslanec v nemškem parlamentu, nekdanji polkovnik in govorec za področje zunanje politike v najmočnejši nemški stranki CDU, pa meni, da mora Nemčija prevzeti vodilno vlogo pri oblikovanju "evropskega jedrskega arzenala". A dodaja, da namesto da bi Nemčija pridobila lastno jedrsko orožje, naj plača že obstoječima evropskima jedrskima silama Franciji in Veliki Britaniji, da povečata svoje jedrske zmogljivosti in zagotovita jedrski ščit nad staro celino. Ta ukrep bi zahteval veliko denarnih sredstev, a Kiesewetter meni, da bi ga EU lahko financiral skozi skupni obrambni proračun.

Nemčija in Francija morata zapolniti praznino
Gustav Gressel iz miselnega vozlišča European Council on Foreign Relations meni, da VB ob brexitu ni zanesljiv partner, zato meni, "da če ZDA ne bodo več pripravljene pomagati pri jedrski obrambi Evrope, potem morata nastalo praznino zapolniti Nemčija in Francija". Kot že rečeno, sta Velika Britanija in Franciji edini evropski jedrski sili. Vsaka razpolaga s po nekaj sto jedrskimi konicami (bombami), kar je dovolj za odvračanje napada na posamezno državo, a premalo za "jedrski ščit" in bistveno manj od jedrskih supersil Rusije in ZDA, ki imata vsaka po približno 7.000 jedrskih konic.

Trump vznemiril Evropejce, Pence jih pomirja
Znotraj zveze Nato imajo nekatere evropske članice Belgija, Nemčija, Italija in Nizozemska na svojem ozemlju shranjenih med 10 in 20 jedrskih bomb, a to je ameriško orožje, ki ga lahko uporabijo le ob privolitvi ZDA. Potem ko je novi ameriški predsednik Trump med predvolilno kampanjo izjavljal, da ni nujno, da bi ZDA branile svoje zaveznice v Natu, je podpredsednik Mike Pence na nedavnem obisku v Bruslju "pomiril" Evropejce in jim zatrdil, da so ZDA zavezane partnerstvu z Evropo, a hkrati opozoril, da morajo evropske članice prispevati več k skupni obrambi. Ameriška zaveza kolektivni obrambi Evrope po 5. členu Severnoatlantske pogodbe za zdaj torej ostaja, a kljub temu je prisotna določena mera negotovosti.

Kdo v Evropi bi nadziral "rdeči gumb"?
"Dokler obstaja zveza Nato, ni nobene potrebe, da bi Evropa začela oboroževalno tekmo z jedrskim orožjem. Rusija ima nekaj tisoč jedrskih konic. Če bi Evropa želela ustvariti podoben arzenal, bi to za seboj potegnilo velike stroške. Ključno vprašanje pa je, kdo bi nadziral rdeči gumb," se sprašuje Ulrich Kühn iz miselnega vozlišča Carnegie Endowment for International Peace. Namesto tega predlaga, da se evropske države povežejo na obrambnem področju in izboljšajo svojo pripravljenost v klasičnem, to je v konvencionalnem bojevanju. Nemčija sicer spada v skupino držav, ki bi zaradi svoje gospodarske moči, tehnološke razvitosti in močne industrije lahko zelo hitro razvile jedrsko orožje. Poleg nje to velja še za Švedsko, Južno Korejo, Kanado, Avstralijo, Brazilijo, Argentino in Mehiko.

Šibkost privablja agresijo, moč jo odvrača
Kakor koli, (bližnja) prihodnost bo pokazala, ali bo Evropa morala okrepiti svoj jedrski arzenal. Bodisi na temelju že obstoječih jedrskih sil Francije oziroma Velike Britanije bodisi se bo jedrskemu klubu morda pridružila Nemčija. Svet brez jedrskega orožja bi bil idealen. A odkar je nemški kemik Otto Hahn decembra 1938 s cepitvijo atomskega jedra urana spustil "duha iz steklenice" in utrl pot jedrski bombi, poti nazaj ni več. Jedrsko orožje je realnost. Vsa prizadevanja za jedrsko razorožitev planeta Zemlje so bolj ali manj jalova. Celo nasprotno. Tako Trump kot tudi ruski predsednik Vladimir Putin sta pred kratkim dejala, da bosta največji jedrski sili na svetu okrepili svoj jedrski arzenal. Kaj naj torej stori Evropa? Odgovor realizma, najvplivnejše teorije mednarodnih odnosov, je znan: šibkost privablja agresijo, moč jo odvrača. In logika jedrskega orožja je predvsem odvračanje potencialnih napadalcev, ne napadanje.

Aleš Vozel, @vozela1

Prijavi napako
Komentarji
mitjek
# 26.02.2017 ob 07:30
Merjenje kateri ima daljšega v tem primeru pomeni uničenje.

Prvi ki spusti jedrsko orožje je naslednja tarča, posledično se bo cel svet svetil sesul. Bravo politika.
aristotel
# 26.02.2017 ob 07:43
Idiotsko razmisljanje v glavah ljudi, ki niso pri sebi.
vidaest
# 26.02.2017 ob 07:38
Evropa se mora najprej osamosvojiti. Šele potem lahko sanjamo o "super" Evropi.
generacija56
# 26.02.2017 ob 07:37
Kar se Nemcev tiče, bo potrebno biti pazljiv.
Željo po dominaciji imajo v krvi.
Ustvarjajo umetno stanje strahu, da bi imeli razlog ponovno postati vojaška velesila.
Potrebno je preživeti nekaj časa v Nemčiji, da občutiš ta pritisk, ki ga ustvarjajo preko medijev.
Zavajanje je vseprisotno, zelo sofistcirano, vsi mediji v en glas.
Gospodarsko so si Evropo že pokorili. Ustvarjajo na račun Evrope fantastične dobičke....
Deep_G
# 26.02.2017 ob 08:21
Svet je ravno toliko varen, kolikor hočejo politiki.
zenga.zenga
# 26.02.2017 ob 08:01
Evropa kot jedrska supersila (z Nemčijo na čelu). Nujnost ali paranoja?
--------
Prihodnost Evrope bo sledeča: Ker bo vse več starejših ljudi in psihološko izgorelih prebivalcev - po drugi strani pa na miljine raznih doktorjev za duševno nego bomo vse bolj čvekali , razpravljali , debatirali , politično ugotavljali , sestankovali , ugotavljali , dodeljevali človekove pravice , hedonirali , se zdravili itd skratka postali ,,supersila,, v umiranju na obroke . Zunanjega sovražnika sploh ne bomo potrebovali ampak se bomo sesuli same vase - razni migranti pa bodo le pripravili mašo zadušnico in nas pometli čez prag ....
ponosnikmet
# 26.02.2017 ob 07:55
Ne rabimo tega,v boju uporabiti jedrsko orožje je kot na zajce streljati s topom.Veliko mrtvih,škoda vsepovsod pa še večja.
Gepard007
# 26.02.2017 ob 08:39
Zanimivo je, da na področju oboroževanja nobena številka ni previsoka, ko pa je potrebno nahranit lastno ljudstvo pa nikoli ni denarja še najbolj absurdno pa je, da ves ta denar prihaja ravno od teh ljudi...
KovacevaKobila
# 26.02.2017 ob 09:55
Kot že rečeno, sta Velika Britanija in Franciji edini evropski jedrski sili. Vsaka razpolaga s po nekaj sto jedrskimi konicami (bombami), kar je dovolj za odvračanje napada na posamezno državo, a premalo za "jedrski ščit" in bistveno manj od jedrskih supersil Rusije in ZDA, ki imata vsaka po približno 7.000 jedrskih konic.

Sveta, kot ga poznamo, je konec, pa če zabrišeš 7000 ali samo 'nekaj sto' jedrskih konic.

Živimo v negotovih časih, mir in varnost nista več tako samoumevna, kot sta bila še pred nekaj leti, zato je vprašanje krepitve obrambnih zmogljivosti Evrope povsem legitimno.

Legitimno?! Zakaj že? Mir in varnost sta bila samoumevna, preden je Nato začel zagotavljati 'mir in stabilnost' na Bližnjem vzhodu. Po intervencijah v Iraku, Libiji, Afganistanu, Siriji itn. pa imamo povsem razsuto regijo, eksplozijo terorizma, poplave migrantov, napetosti z Rusijo itn. Legitimno se je torej vprašati, kaj točno zagotavlja absurdno dragi Nato ... ker varnosti niti v sanjah ne zagotavlja.

Legitimno se je vprašati, zakaj imamo nenadoma vsak dan članke o nujnosti obveznega vojaškega roka, nujnosti povečevanja izdatkov za vojsko, nujnosti jedrskega oboroževanja itn.

Legitimno se je vprašati, čigave interese zagovarjate s tovrstnimi članki - ker interesov in varnosti Evropejcev vsekakor ne zagovarjate.

In nenazadnje se je legitimno vprašati, kakšnemu človeku se zdi 'legitimno' zagovarjanje nove oboroževalne tekme in hladne vojne, ki je leta 1962 skorajda uničila človeštvo?
DeepBlue
# 26.02.2017 ob 08:22
Orožarski jastrebi so lačni. Zadnja leta so vajeni obilnih porcij.
MatjazP
# 26.02.2017 ob 07:33
Zaradi negotovih časov, ko mir in varnost nista več tako samoumevna
je rekel in iztegnil desnico.
amigo
# 26.02.2017 ob 08:46
Dragi moj Ponos ,tvoje znanje o zgodovini je zelo slabo. Kaj pa nacistične teorije o Lebensraumu na Vzhodu.
Ne vem odkod ocena, da Rusija ogroža Evropo. So Rusi pripeljali svoje tanke na nemško mejo? Kolikor vem so Nemci pripeljali svoje tanke na rusko mejo. Kdo potem koga ogroža?
Pesek
# 26.02.2017 ob 08:38
Verjeli ali ne, Jedrsko orožje je edina stvar na temu svetu ki preprečuje 3. svetovno vojno. Zaradi strahu kontra napada noben ne želi začeti, vsi tudi vemo da bi se brez jedrskega orožja hladna vojna končala precej drugače in s precej večimi žrtvami.
zenga.zenga
# 26.02.2017 ob 07:53
Kdo v Evropi bi kontroliral "rdeči gumb"?
-----------------
ja kdo le - ženske kvote in nevladne organizacije seveda . Potem bomo popolno varni - do ,,prvega ovinka ,, seveda ....
tupamaross
# 26.02.2017 ob 08:56
"...Evropa kot jedrska velesila? Z Nemčijo na čelu...!"

Manjka samo še Hitler.

To bi enkrat za vselej bil konec Evrope. Za vse večne čase.
tupamaross
# 26.02.2017 ob 09:33
Za Evropo bi bilo dosti boljše, da proizvaja več klobas,
kot je nekoč dejal Putin.
pogled
# 26.02.2017 ob 08:19
Realno gledano Evropa ni ogrožena od Rusije, bi se prej kakšna druga grožnja našla: v prihodnosti bi to lahko bile združene arabske države, ali pa Kitajska, saj jo od Evrope ločita le 2 državi.
Rusija ima zemljo in jo bo samo še več imela- glede na otopljevanje planeta. Ima pa tudi veliko drugih naravnih bogastev, kar bi v prihodnosti lahko koga vse to zamikalo, zato se mi zdi, da bo bolj Rusija tista, ki bo v prihodnosti ogrožena. Seveda uporaba jezerskega orožja ni kot uporaba konvencionalnega , saj vrnitve več ne bi bilo, zato se mi zdi malo verjetno, uporaba le tega, je pa to uspešno odvračanje. Bolj je bojim uporabe jedrskega orožja zaradi tehnične ali človeške napake, saj se verjetnost, da se kaj takega zgodi , veča, več časa ko mine.
Srečni Luka
# 26.02.2017 ob 08:05
Zaradi negotovih časov, ko mir in varnost nista več tako samoumevna, kot sta bila še pred nekaj leti
Kakšna klobasa "negotovi časi", a vse se je dogajalo in se še dogaja "v imenu ljudstva".
Po kmečko se načrtno seje osat med poljščine in govori o boljšem pridelku.
KovacevaKobila
# 26.02.2017 ob 11:50
Zanima me torej, kako zagotavljat socialno drzavo brez zagotovljene obrambne funkcije.

Hm, s pametno ekonomsko politiko in davki?

Liechtenstein je leta 1868 ukinil vojsko, ker je bila predraga. Kot veste, svojim državljanom zagotavlja kar solidno kvaliteto življenja.
anity
# 26.02.2017 ob 09:11
Katastrofa se bliza. Ponovno enake sile delujejo kot pred 2SV.
Rasta75
# 26.02.2017 ob 11:15
Živimo v negotovih časih, mir in varnost nista več tako samoumevna, kot sta bila še pred nekaj leti, zato je vprašanje krepitve obrambnih zmogljivosti Evrope povsem legitimno.

In kdo nam je kriv za to? Nihče drug kot NATO, z ZDA, Francijo in VB na čelu, s širjenjem "demokracije" tem, kjer je nočejo ali ne rabijo. Toliko o tem, kako "pakt stabilnosti" v resnici vnaša v naš čas največje nestabilnosti in konflikte. Aja, pa hvala vsej drobnici, ki je na referendumu glasovala za vstop v to zločinsko organizacijo.
firtoh
# 26.02.2017 ob 10:26
Poljaki so psihotični.Kaczynskemu zaupat jedrsko orožje, je kot,da bi ga dal enemu jihadistu.
Homer.
# 26.02.2017 ob 09:06
Smer je začrtana!
Komentiranje idiotov, ki vodijo ta svet, pa je brezpredmetno!
pašeresje
# 26.02.2017 ob 08:39
na koncu pa bo zmagal tisti z večjo nataliteto

in to nismo Evropejci, ker to pridno ignorirajo tako mediji kot politiki...
čeprav bi jim moralo biti mar za obstoj lastnih državljanov, volilcev, davkoplačevalcev, prisilnih plačnikov!
Rtvrtv
# 26.02.2017 ob 08:32
Kam desnica, kapital, tajkuni, odvetniki, bankirji, cerkev,mediji peljejo svet?
Kje so ljudstvo, druzba, komuna, idealisti, delavci, ženske, sindikati, kulturniki....?
Taktobo
# 26.02.2017 ob 12:04
Da se je v zgodovini tolikokrat izkazalo, kako 'dobro' je če ima Nemčija pretirano vojaško moč.
Funky_funky
# 26.02.2017 ob 11:05
Ne nasedajte paranoji in strahu.

Ko se bomo zavedli, da so naše (zahodne)vlade tiste, ki delajo nemir po svetu bo mogoče nekaj upanja.
Ramus
# 26.02.2017 ob 14:29
"Evropa kot jedrska supersila (z Nemčijo na čelu). Nujnost ali paranoja?"

Na koga pa jih boste odvrgli? Saj pa so ZDA in Evropa največja grožnja za svetovni mir? Blebečete o varnosti in miru, so pa ZDA največja izvoznica orožja na svetu z vojaškim proračunom, ki presega več kot 500 milijard dolarjev letno,...

o čem vi sploh blebetate?
stotrideset
# 26.02.2017 ob 12:44
Bedaki ne vedo več, kaj bi počeli, pa se gredo spet malce rožlanja z orožjem in kazanja jeklenih mišic, ki delujejo "na knofe". Ja "inteligenci" se je zmešalo; predlagam da si vsak v svojo dnevno sobo namestijo eno od A konic in masturbirajo ob pogledu nanje. Polt-idioti!
Matjaz
# 26.02.2017 ob 11:13
Še George Orwell bi dobil velike oči, kako surealističen je postal svet. Vse postavljeno na glavo, racionalizirano, normalizirano. Medtem, ko gre zmeraj več denarja za vojsko in orožje se varčuje na sociali, zdravstvu, na vseh javnih področij, medtem ko se ustvarjajo umetni sovražniki in druge distrakcije od resničnih družbenih težav, kot je rekordna neenakost, neprestano padanje realnega standarda, klimatske spremembe in podobno. Obstoječa družba se (zavestno) ne želi ukvarjati z sistemskimi težavami, raje totalitarizem in militarizem kot sprememba sistema, ki je v popolnem razpadu ,dobrodošli ob koncu in razpadu kapitalizma, bodite srečni, če boste to preživeli.
generacija56
# 26.02.2017 ob 10:54
Kako neumen članek, tako neumno komentiranje.
Vse, kar se v neumnih beticah EU politikov dogaja, se reflektira skozi njihove medije.
A dejstva govorijo zase!
Rusija je izbrana za sovražnika, tako, kot v času Napoleona, kot v času Hitlerja.
Kdo torej trenutno vlada v Evropi? Kdo izbira sovražnika?
Rusija ni torej nikoli napadala Evrope. Branila se je pred agresijo IZ EVROPE!
To se ponovno dogaja...
Rusija obsega teritorij, po katerem se cedijo sline vsem, ki se imajo za neko velesilo.
Zakaj bi Rusija, ki je trikrat večja od Evrope, želela še več teritorija?
In to teritorija, ki je izplenjen glede naravnih virov, kjer je pitna voda vprašljiva za pitje, kjer je sto sprtih narodov, poneumljenih v gene?
Ustvarja se psihoza, ker bi nekdo nekaj rad vzel Rusiji, ne obratno...
jolz
# 26.02.2017 ob 10:54
Nemcem prepovedat kakršno koli oržje!!!
SF-SN
# 26.02.2017 ob 10:50
Namesto, sa bi naredili edino logično stvar.

Namreč se gospodarsko in vojaško povezali z Rusijo, ki nima niti najmanjše želje po okupaciji kogarkoli
granadir
# 26.02.2017 ob 10:04
KovacevaKobila .... Je napisal(a), vse kar je potrebno ob tem članku... Moj poklon..
Homer.
# 26.02.2017 ob 09:15
Očitno je v tem perverznem razmišljanju edino zagotovilo za mir, da vsaka država ima svojo bombo.
Predlagam nujno sejo vlade za odobritev izdelave A-bombe.
Mičkeno dražja bo kot TEŠ6, a za mir se vseeno splača.....
davp
# 26.02.2017 ob 11:54
Velikokrat sem rekel, da rak rana današnjih dni so MEDIJI?
So samo podaljšek kapitala! Kakšni neodvisni mediji, a je to kaj za na kruh namazat?
gesan
# 26.02.2017 ob 10:18
Ja, američani so vedno bili in vedno bodo nedolžni.
Tudi takrat, ko so klali indijance...
kromo-som
# 26.02.2017 ob 10:00
Evropa kot jedrska supersila (z Nemčijo na čelu). Nujnost ali paranoja?

Follow the money, pravijo Angleži. Kdo služi z oboroževanjem in vojnami? Se kdo še spomni, kako in zakaj je nastala Unija? Najprej se je imenovala nekakšna Skupnost za jeklo in premog. Iniciatorji evropskih integracij so namreč ugotovili, da kadarkoli je jeklarsko-premogovniškemu sektorju v Nemčiji, Franciji in drugod začelo poslovanje pešati, so pritisnili na vlado, da poveča vojaške izdatke, češ da je nevarnost vojne. Vojna je vedno možna opcija. Enostavno jo narediš. To se je dogajalo skozi vso zgodovino. Velebogataši, predvsem bankirji, ki financirajo vojaške izdatke in vojne, ter oboroževalna in spremljajoča industrija vedno lahko zavestno ustvarijo mednarodne napetosti. Zgodovina se žal ponavlja. Tudi danes ni nič drugače. Vojaško sesuvanje Bližnjega Vzhoda, migrantska invazija na Evropo, povečevanje napetosti med Zahodom in Rusijo, Ukrajina itd. - vse to je pravzaprav namenjeno temu, da nekateri kujejo dobičke. Če bo to povzročilo kako vojno, lokalno ali celo globalno, pa bankirje in korporatokracijo ne briga. Po potrebi se bodo skrili v svoje bunkerje globoko pod zemljo in od tam opazovali apokalipso. Budale pa nasedamo ljudem kot so Obama in ostali war mongerji.
velenjcan
# 26.02.2017 ob 09:59
Evropa kot jedrska supersila (z Nemčijo na čelu). Nujnost ali paranoja?

Nedvomno paranoja. Več orožja ne pomeni več varnosti, ampak manj.
PONOS
# 26.02.2017 ob 11:19
Rusija ima vse..know how in tehnologijo lahko kupi.Nemčija ima tudi vse tehnologijo in know how surovine lahko kupi.Ergo kaj menite bi se zgodilo ob tesnejšem povezovanju teh dveh držav kateri primat bi bil ogrožen?Kdo je organiziral puč v Ukrajini kdo poslal NATO sile na meje Rusije?Nemčija?Menim da ne...Zakaj Brexit?Zakaj ustvarjajo od Baltika do črnega morja območje ki deli Rusijo in Nemčijo pod izgovorom zaščite pred Rusi?
interista93
# 26.02.2017 ob 10:55
Eu naj najprej neha kimati vsaki bedariji zda in naj začne sodelovati z državami in kontinenti ki so nekaj 100km stram pd njenih meja ne pa z kontinenti ki so nekaj 1000km stran
u dun goofed
# 26.02.2017 ob 10:33
nesmiselno. 100 bomb ali 10000 bomb ni razlike, uničenje je v vsakem primeru. kot je rekel carl sagan: “The nuclear arms race is like two sworn enemies standing waist deep in gasoline, one with three matches, the other with five.”
bob
# 26.02.2017 ob 10:32
Evropa bi imorala imeti predvsem MOŽGANE in ne idiotskih voditeljev, ki so sami sebi največji sovražniki. Močno gospodarstvo, blaginjo in trajen mir brez napetosti. Vsekakor tudi neko združeno vojsko, ki bi imela obrambo Evrope in ne nata, ki rožlja po celem svetu v imenu neke demokracije, ki se skriva za ameriškim gospodarskim imperializmom.
Kekec99
# 26.02.2017 ob 10:21
Angeli so dal napačno ime, Satana bi bilo bolj prav. EU je 4. rajh, tudi končala bo tako.
STRIKE
# 26.02.2017 ob 09:50
Vsi so utrgani do konca!
gubceva11
# 26.02.2017 ob 09:47
Norost nekaterih ostarelih politikov, bo razlog za uničenje edinstvenega sveta. Med tem, ko se človek trudi ohraniti naravo in raziskati vesolje, nekateri starci razmišljajo, kako ta svet uničiti.
Vsi, ki bi radi imeli atomske bombe, naj kar sami skočijo v prepad. Čim prej tem bolje za ostali svet, ki se bori za preživetje.
Svit-1
# 26.02.2017 ob 08:47
Evropa naj investira v energetsko neodvisnost. Potem bo oboroževanja brezpredmetno. Še vedno se namreč oborožujemo za nadzor nad energetskimi viri.
21.12.2012
# 26.02.2017 ob 08:47
danes smo, jutri nas ni. odloča pa varnostni protokol. žalostno.
kamnosek
# 26.02.2017 ob 20:43
Skippy pišeš neumnosti, poglej malo v zgodovino, pa boš videl kdo je prvi kje rovaril. Vse se vrača, vse se plača!
audiac
# 26.02.2017 ob 14:08
Zatohli konzervativec Jaroslaw Kaczynski je seveda pozabil,katera je bila prva napadena država s strani nacistične Nemčije na začetku druge svetovne vojne.Eklatanten primer milo rečeno kratkovidnega evropskega politika,ki zaradi nekih trenutnih političnih koristi vzpodbuja Nemčijo k jedrskemu oboroževanju in svojo bolno zamisel povrhu vsiljuje ostali Evropi.Vzrok vsemu je seveda predvsem poljska paranoja pred Rusi.
Iz zgodovine je splošno znano,da se je tudi Poljska velikokrat obnašala zelo agresivno do svoje vzhodne sosede Rusije,proti kateri posredno ali neposredno neprestano rožljajo.Ko jo pozneje standardno dobijo po prstih,radi jokajo in se nam in ostali Evropi vedno predstavljajo kot žrtev.
Poljski konzervativizem je že zdavnaj preživeta zadeva in ne bi smel imeti mesta v Evropi.
Kazalo