Evropa
Bavarska
Prizor na vhodu v prostore novoustanovljene bavarske obmejne policije. Foto: Reuters
Bavarska
Pristojnosti nove policije še niso določene. Foto: Reuters

Dodaj v

Bavarski parlament potrdil deželno obmejno policijo. Pristojnostni še niso določene.

Opozicija: To je predvolilni ukrep
12. julij 2018 ob 10:31
München - MMC RTV SLO, STA

Bavarski deželni parlament je v sredo potrdil oblikovanje deželne obmejne policije, ki je sicer začela delovati že na začetku meseca. Za pristojnosti se bodo deželne in zvezne oblasti predvidoma dogovorile še ta teden.

Bavarsko obmejno policijo je potrdilo 90 poslancev, 62 pa jih je glasovalo proti. Trenutno mejo nadzoruje nemška zvezna policija.

Enota bavarske policije je sicer s 500 pripadniki začela delovati že v začetku julija, do leta 2023 pa naj bi jo sestavljalo 1.000 ljudi.

Na Bavarskem vladajoča krščansko-socialna unija (CSU), iz katere izhaja tudi nemški notranji minister Horst Seehofer, je ta ukrep označila kot nujno sredstvo za več varnosti. Opozicijski socialdemokrati (SPD), Zeleni in Svobodni volivci pa so bili kritični, češ da gre za nabiranje glasov pred oktobrskimi deželnimi volitvami.

CSU bi lahko sicer na volitvah glede na javnomnenjske izgubil večino, ki jo ima trenutno v deželnem parlamentu. Stranko podpira 38 odstotkov vprašanih. Glede na rezultate ankete bi CSU-ju sledili Zeleni (15 odstotkov), za njimi pa skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki jo podpira 14 odstotkov vprašanih.

Potrjen urad za azil in vračanje oziroma izgon
Bavarski poslanci in poslanke so potrdili tudi ustanovitev deželnega urada za azil in vračanje, ki bo začel delovati 1. avgusta in bo imel 1.000 uslužbencev. Prošnje za azil bo sicer še naprej obravnaval zvezni urad za migracije in begunce (Bamf), deželni urad pa bo pristojen predvsem za izgon zavrnjenih prosilcev za azil.

Vračanje prosilcev za azil v države EU-ja, kjer so bili že registrirani, je sicer eden ključnih delov dogovora na temo priseljevanja, ki ga je pretekli teden dosegla nemška koalicija. Vračanje bo urejeno v okviru dvostranskih dogovorov s temi državami, med drugim z Italijo.

Seehofer je po sredinem srečanju z italijanskim kolegom Matteom Salvinijem iz skrajno desne Lige v Innsbrucku povedal, da želi dogovor z Italijo o vračanju prebežnikov doseči do konca julija ali najkasneje v začetku avgusta.

Salvini za nadzor nad zunanjimi mejami Unije
Salvini je bil jasen, da je treba pred sklepanjem kakršnih koli dogovorov o vračanju prebežnikov okrepiti varovanje zunanjih meja EU-ja. "Preden bomo v Italiji sprejeli enega samega migranta, želimo, da Evropa zavaruje svoje zunanje meje. Ko bo to uresničeno, se bomo pogovarjali o vsem drugem," je poudaril.

Na srečanju z nemškim notranjim ministrom je Salvini zahteval tudi posredovanje v Libiji, posebne denarne sklade za Afriko in zmanjšanje števila potovanj, kar je Seehofer tudi podprl. Salvini se zavzema tudi za dogovore med EU-jem in afriškimi državami, da bi sledenje sprejemale zavrnjene prosilce za azil.

Notranja ministra Nemčije in Italije sta se sestala še z avstrijskim kolegom Herbertom Kicklom, ki bo poleg tega v Innsbrucku gostil neformalno zasedanje notranjih ministrov EU-ja. Osrednja tema srečanja bodo ravno migracije.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
vranek
# 12.07.2018 ob 10:38
Bilo bi dobro, ce bi ohranili kot notranjo ministrico g.Gyorkes, izredno je ucinkovita, nacelna in izobrazena. Ne kima ministrom iz Avstrije in Nemcije.
osservatore
# 12.07.2018 ob 12:30
Vračanje prosilcev za azil v države EU-ja, kjer so bili že registrirani, je sicer eden ključnih delov dogovora na temo priseljevanja, ki ga je pretekli teden dosegla nemška koalicija. Vračanje bo urejeno v okviru dvostranskih dogovorov s temi državami, med drugim z Italijo.

A ja? Osnovno vprašanje je zakaj bi zakaj bi vračali migrante v države kjer so bili registrirani?????

1. Vaša bebava muti willkommen jih je vabila in sedaj jih imejte!
2. Če jih hočete vračati jih vračajte v matične države!
3. Zaradi vaše muti ste enkrat že hebali cel regiment vmesnih držav in sedaj bi jih vračali v te države? Odpade!
4. Namesto, da bi skupaj neprodušno zaprli šengensko mejo ustvarjate svojo deželno obmejno policijo?
5. Pomagajte Italiji (celotna EU), da se prepreči tihotapljenje migrantov s strani "humanitarnih" organizacij. "Humanitarne" tihotapce pred sodišče.
6. Deportacija migrantov, ki so v Bosni in Srbiji v matične države ali pa v centre izven EU

Salvini za nadzor nad zunanjimi mejami Unije
Ja.
zeus-zengg
# 12.07.2018 ob 15:03
Bavarski parlament potrdil deželno obmejno policijo.
----------
no ali smo dojeli kako to rešujejo Nemci . mi pa bi zahtevali sprejetje še neštetih zakonov in podzakonskih aktov - ker smoseveda nula od naroda . Tu se vidi kateri narod izhaja iz morale gospodarja , kateri pa iz morale sužnja ...
Binder Dandet
# 12.07.2018 ob 12:33
A ti stanovanje zaklepaš ali se počutiš dovolj varnega ob odklenjenem?
mb128
# 12.07.2018 ob 10:47
Kako pa kaj zvezna zakonodaja glede tega, da Eu zakonodaje sploh ne omenjam?!
Aprila
# 12.07.2018 ob 19:40
Najprej je Merkel s svojim povabilom naredila štalo vseh evropskim državam ki se nahajajo na poti do Nemčije, zadaj pa namesto da bi Nemčija nezaželene goste svoje kanclerke deportirala direktno domov, bi jih rada vsilila državam, ki so že tako zaradi nemške kanclerke porabljali miljone za njene goste. Samo Slovenijo je fjakanje migrantov leta 2015 stalo 158 milijonov.

Nemčija naj ali obdrži goste svoje kanclerke ali pa naj jih deportirajo direktno v njihove izvorne dežele.
prizemljen
# 12.07.2018 ob 17:32
mb128, SrMaček

Ne skrbita za spošrovanje zakonodaje v Nemčiji. Če pa bi jo malo bolje poznala, bi vedela, da imajo zvezne dežele precej pravic in možnosti, še zlasti Bavarska.
QUENDI
# 12.07.2018 ob 19:15
.....Pivnica 2......
el CARTEL
# 12.07.2018 ob 14:23
deželna obmejna policija,
država v državi

čestitke bavarce na začetku poti, ki vodi v samostojnost. vsi vemo, da niso pravi "nemci" (še sami to poudarjajo)
RJSlo
# 12.07.2018 ob 16:28
Das ist nicht gut? Vse skupaj se lahko spremeni v nevarno krizo.
SrMaček
# 12.07.2018 ob 14:13
Odklenjena so, seveda...tudi v prebivališču nimam nič brez česar ne bi mogel preživeti...še največ težav bi imel z vrati, če jih nekdo na silo polomi. Zato je bolje, da jih ne zaklepam.
SrMaček
# 12.07.2018 ob 10:51
Vsaka ulica bi morala imeti svojo vojsko, kaj ulica, blok, hiša, vrt in visok zid...neprodušno, ker afriška nevarnost je vseprisotna.

Še na najboljšem so zaporniki...skoraj povsem varni.

Hvala oblast, predvsem, če ni izključno, desna, ker nas čuvate.
Kazalo