Evropa
Na poziv k udeležbi na protestu proti prebežnikom prek družbenih medijev se je v nedeljo popoldne v središču mesta zbralo okoli 800 ljudi. Foto: Reuters
Policija je okrepila varnost v mestu. Foto: Reuters

Dodaj v

Berlin obsodil gonjo proti tujcem na desničarskih protestih v Chemnitzu

Policija je v Chemnitzu okrepila svojo prisotnost
27. avgust 2018 ob 22:24,
zadnji poseg: 27. avgust 2018 ob 22:29
Berlin,Chemnitz - MMC RTV SLO, STA

Nemška vlada je obsodila nedeljske proteste skrajne desnice proti prebežnikom v mestu Chemnitz na vzhodu države kot "gonjo proti tujcem in jemanje pravice v svoje roke". Skrajni desničarji so se znova zbrali v mestu, prišli pa so tudi njihovi nasprotniki.

Skrajno desna skupina nogometnih navijačev z imenom Kaotic Chemnitz je v nedeljo na ulice pozvala podpornike, potem ko je bil v sobotnem prepiru do smrti zaboden 35-letni Nemec, dva sta bila ranjena. Policija je sporočila, da je v prepiru sodelovalo tudi več tujcev, tožilstvo pa je za Iračana in Sirca, ki sta osumljena, da sta zabodla Nemca, odredilo pripor.

Na poziv k udeležbi na protestu proti prebežnikom prek družbenih medijev se je v nedeljo popoldne v središču mesta zbralo okoli 800 ljudi, od tega jih je bilo po podatkih policije okoli 50 nasilnih.

Danes so se v Chemnitzu že zbrali tako skrajni desničarji kot njihovi nasprotniki – teh se je zbralo več kot 1.000. "Gonja proti ljudem, ki so videti kot tujci, nas skrbi. Hočemo pokazati, da ima Chemnitz drugačen obraz, ki je odprt v svet in proti ksenofobiji," je na protestu proti skrajnim desničarjem pred mestno hišo povedal vodja lokalnega odbora Levice Tim Detzner.

Policija je okrepila varnost v mestu, vodja tamkajšnje policije Sonja Penzel je zagotovila, da protestnikom ne bodo dovolili, da bi zavzeli mesto.

Spontan protest
Spontan protest je presenetil policijo, protestniki pa se niso odzivali na zahteve policije, nekateri so nanje metali steklenice. Zato je policija na pomoč poklicala okrepitve iz Dresdna in Leipziga ter štiri ure prej končala ulični festival v mestu, preden ji je po dobri uri uspelo vzpostaviti red, poroča portal Deutsche Welle.

Več nemških medijev, med njimi tabloid Bild, je poročalo, da so nekateri protestniki vzklikali "Mi smo narod", frazo, ki so jo nemški skrajni desničarji prevzeli od protestnikov proti komunističnemu režimu v nekdanji Nemški demokratični republiki. Tistim, ki so bili videti kot prebežniki, pa so kričali "izginite", nekateri so proti njim metali steklenice in jih lovili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prijavo zaradi nasilja so do zdaj na policijo podali Afganistanec, Sirec in Bolgar.

Tiskovni predstavnik policije je sicer zatrdil, da gre pri teh poročilih za "nejasne domneve", ki jih ne morejo potrditi.

"V Nemčiji ni prostora za pravico ulice"
Nemška vlada je kljub temu obsodila to "gonjo" proti tujcem. "Takšno zbiranje, gonjo proti ljudem, ki so videti drugače, imajo drugačno narodnost ali poskusi širjenja sovraštva na ulicah so stvari, ki jih ne sprejemamo," je poudaril tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert.

V Nemčiji "ni prostora za pravico ulice, za skupine, ki želijo na ulicah širiti sovraštvo, za nestrpnost in ekstremizem", je poudaril ter zagotovil, da bo policija primer umora 35-letnika preiskala z vsemi sredstvi, ki jih ima na voljo.

Na vprašanje glede poziva poslanca skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Markusa Frohnmaierja, naj državljani pravico vzamejo v svoje roke, pa je Seibert opozoril, da ima v ustavni demokraciji pravico v rokah pravosodje. Frohnmaier je namreč na Twitterju zapisal, da ko država ne more več zaščititi državljanov, ti odidejo na ulice in se sami zaščitijo, poroča britanski BBC.

Nov fenomen
Županja Chemnitza Barbara Ludwig je za tamkajšnje medije izrazila zgroženost. "Dejstvo, da se lahko ljudje dogovorijo za zborovanje, tečejo čez mesto in grozijo ljudem, je slabo," je dodala po poročanju AFP.

Opozicijska Levica pa je presodila, da gre za nov fenomen, da so v tako kratkem času prek družbenih medijev uspeli mobilizirali tovrstne demonstracije. Članica stranke Kerstin Köditz je za nemško tiskovno agencijo DPA ob tem kritizirala policijo, ker je za odziv potrebovala preveč časa.

Chemnitz leži na Saškem, v zvezni deželi na vzhodu Nemčije, kjer sta protipriseljenska stranka AfD in gibanje Pegida še posebej močna in kjer je po prihodu več kot milijona beguncev v državo leta 2015 žarišče rasističnih zločinov, še navaja AFP.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
babooon
# 27.08.2018 ob 22:42
Logičen odziv in dogodki. Bolj ko bo "skrajna" levica zatirala drugače misleče, ukinjala svobodo govora in uvajala cenzuro, bolj se bo dvigovala desnica in več bo skrajnosti. To kar zatiraš postaja samo močnejše in manj nadzorovano.
mattyy
# 27.08.2018 ob 22:37
Ma kakšni skrajni desničarji. Spet so vas vložli. Narod se je uprl in če je kdo tu skrajn ste to vi skrajni levičarji, ki si mečete pesek v oči s temi migranti. Kaj je tako tržko priznat zmoto in odstopit in vseh fukcij preden uničite evropo?!
cairns
# 27.08.2018 ob 23:05
Policija je sporočila, da je v prepiru sodelovalo tudi več tujcev, tožilstvo pa je za Iračana in Sirca, ki sta osumljena, da sta zabodla Nemca, odredilo pripor.

Verjetno je to začetek konca. Konca mirnega življenja za ilegalne migrante v Nemčiji.

Namesto da bi Berlin prenehal obsojati protestnike, naj rajši Padora Merkel poskrbi da se deportira prav vse ilegalne migrante ki nimajo pogojev za pridobitev azila.
mattyy
# 27.08.2018 ob 22:39
Pa če že pišete članek potem ga ne pišite tak, kot vam paše ampak napišite zakaj se je narod zbral.
cairns
# 27.08.2018 ob 23:09
Nemška vlada je obsodila nedeljske proteste skrajne desnice proti prebežnikom v mestu Chemnitz na vzhodu države kot "gonjo proti tujcem in jemanje pravice v svoje roke".

Je že tako da ljudje vzamejo pravico v svoje roke takrat ko je ne dobijo od tistih ki so za to plačani.
Kekec99
# 28.08.2018 ob 06:40
Gonja proti ljudem, ki so videti kot tujci, nas skrbi.
------------------------------------------
Mene pa skrbi ko se tujci obnašako kot doma, od nas pa pričakujejo da se obnašamo kot da smo mi prišli k njim in se moramo prilagoditi.
miro789
# 28.08.2018 ob 06:54
Dokler ni bilo levičarjev zraven, so bile demonstracije mirne.
patriot44x2
# 27.08.2018 ob 23:50
Hja Berlin vaš odziv je bog da bolj nebi mogel biti. Vaš odgovor na tole je da so tujci v tej državi več vredni kot pa avtohtono prebivalstvo. Pol se boste pa čudli zakaj AfD se vzpenja. Ne jaokat ko bo prepozno, tole je samo logičen in edini pravi odziv na to kar ste naredili z državo.
Hopi
# 27.08.2018 ob 23:45
»Berlin obsodil gonjo proti tujcem na desničarskih protestih v
Chemnitzu«

Nobenega Berlina ne vidim pri obsojanju.
Vidim le Merklino vlado pri obsojanju.
FDVjevec
# 28.08.2018 ob 00:08
Groza! Nekateri ljudje niso pasivni in se ne bojijo javno izražati svojih stališč. Levičarji, kaj boste storili glede tega? Bo treba hitro sprejet kak zakon, ki bo drugače mislečim preprečeval izražanje stališč
Gepard007
# 27.08.2018 ob 23:01
Akcija je enaka reakciji...
Sonce.sije1
# 28.08.2018 ob 00:37
Saj se povsod dviguje desnica zaradi levicarske naklonjenosti migrantom.
peglezn
# 28.08.2018 ob 06:43
Ja, a je kdo kaj drugega pričakoval?
gre888
# 28.08.2018 ob 07:32
Tudi Nemčija po poti Švedske ?
Levičarji pač ne razumejo osnov človeškega obnašanja. Rodili so se zaviti v vato in jim sploh ne potegne, da so ti priseljenci odraščali drugače. Pri njih je bila borba in, če jih ne integriraš, kar pa je nemogoče, če se izolirajo v svoje skupnosti, živijo enako kot doma. Ni življenje v Evropi lepše zaradi lokacije na zemljevidu, ampak smo se skozi stoletja razvili, da lahko imamo način življenja kot ga imamo. Razlog je miselnost in do naše jim žal manjka še nekaj stoletij.
markosanko
# 28.08.2018 ob 07:30
Človek z nožem ubije človeka: ni problema.

Ljudje stojijo na cesti in pravijo ta to niprav: je problem.
Lunatix
# 28.08.2018 ob 03:18
Merkla, kar si skuhala, to pojej...
Elaphe
# 28.08.2018 ob 07:47
Prejšnji teden sem v Delu brala komentar njihove berlinske dopisnice, ki govori o tem, da so skrajna desna gibanja ustvarile politične elite, ki so nudile oz. nudijo gostoljubje ljudem, ki si tega ne zaslužijo. S tem se popolnoma strinjam. Če bi Nemčija, Švedska, Francija in druge države, ki se srečujejo s migrantsko problematiko, preprosto izgnale ljudi, ki so se zapletli v kriminal, nasilje in ki netijo nemir po teh državah, bi bilo po mojem mnenju ksenofobije bistveno manj.
weylakuc
# 28.08.2018 ob 07:28
Zanimivo da leve in skrajno leve stranke skrbi da se nekdo lahko preko druzbenih omrezij dogovori za protest in izraz svoje volje.

Zgodovinsko gledano ima ta odprta, toleranta levica in skrajna levica ogromno tezav s sprejemanjem drugacnih mnenj in drugace mislecih. Posebaj jih moti ko ljudje komunicirajo in delujejo mimo kanalov katere oni nadzorujejo. Vcasih je bilo lazje; malo tajne policije ki je “poskrbela” in “prevzgojila” drugace mislece, ostalo pa preko kontrole casopisov, radia in tv. Zdaj tajne policije sicer ni vec; medije pa se vedno nadzorujejo. Tezava pa so socialna omrezja. Tam pa lahko kar mimo roke cenzure ljudje povejo kar dejansko mislijo in se organizirajo mimo vseprisotne roke leve cenzure. To pa jih zdaj skrbi!
Sklonjen
# 28.08.2018 ob 07:04
Skrajni desničarji so se znova zbrali v mestu, prišli pa so tudi njihovi nasprotniki.

... njihovi nasprotniki? Sklepam da so ti nasprotniki skrajni levičarji .... čemu se potem ne obsoja njih?
patriot1970
# 28.08.2018 ob 08:04
Berlin ni obsodil nasilja beguncev?
patriot1970
# 28.08.2018 ob 07:45
tabloid Bild, je poročalo, da so nekateri protestniki vzklikali "Mi smo narod",

....nekateri poročajo, da so vzklikali tudi proti lažnivim medijem!
Sklonjen
# 28.08.2018 ob 06:56
Berlin obsodil gonjo proti tujcem na desničarskih protestih v Chemnitzu

Ni vsak korekten protest "desničarska gonja" proti tujcem. Ljudje imamo v skladu z ustavo pravico izraziti svoje mnenje ... javni zbor in protest je ena od teh legitimnih oblik!
GoodFella
# 28.08.2018 ob 07:33
Pometanje problemov pod preprogo, vsiljena politična korektnost, prepovedovanje (mirnih) protestov in sprenevedanje vladajočih so nič drugega kot popotnica za to, da se na koncu na oblast dejansko povzpnejo resnični radikalci. Nemčija že ima nekaj izkušenj s tem.
zapravico
# 28.08.2018 ob 07:02
Te vlade bodo zakuhale vojno med krščani in muslimani,zgleda jim je to cilj
Sklonjen
# 28.08.2018 ob 07:01
Nemška vlada je obsodila nedeljske proteste skrajne desnice proti prebežnikom v mestu

Neverjetno kako neprimerno se opleta in podtika izraz skrajna desnica ... pač se ne strinjajo vsi s skrajno radikalno levičarsko strujo, ki s svojim progresivizmom in nebrzdanim liberalizmom peha Evropo iz tečajev!
Sklonjen
# 28.08.2018 ob 08:05
@biztok
kako so nasi rojaki pred 50 leti odhajali v nemcijo predvsem kot ekonomski migranti in kako bi to izgledalo ce bi njih podili po ulici
.

Hočeš ali nočeš boš moral pritrditi, da so naši rojaki v skladu s predpisi najprej prikorakali na mednarodni mejni prehod se legitimirali in šelo nato iskali delo ali pač nadaljevali v smeri kamor so se namenili ... če jih niso prej na meji obrnili , se razume! Ta malenkostna razlika levičarjem že vseskozi dela težave!
Lublanski
# 28.08.2018 ob 07:18
čista laž, to ni noben desničarski protest ampak protest za mir in kulturo, ki je bila pred masovnim prihodom migrantov, ki očitno mislijo, da lahko spore rešujejo z noži ...

zares pa ne razumem podpore teh dejanj s strani novinarjev in redno cenzuriranje ljudi, ki opozarjajo, da je početje migrantov nedopustno in nesprejemljivo za njihovo novo okolje v katerega prihajajo!!
REsje
# 28.08.2018 ob 09:18
O tem, da je umorjeni skušal braniti ženske pred spolnim napadom nezakonitih priseljencev ne bi kaj napisali?
luka101
# 28.08.2018 ob 07:39
Za nemške oblasti so hujši problem Nemci, ki jim dovolj multi-kulti politike, kot pa migranti, ki jih je že toliko, da postajajo skoraj neobvaldljivi. Narobe svet oz. Bog pomagaj Evropi - in to tisti Bog, ki pravi: " Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani" in ne tisti Bog, ki pravi: "Kdor ni z nami, ga pokončajte z ognjem in mečem".
Bivši uporabnik
# 28.08.2018 ob 07:22
Po podatkih Spiegla in Zeita je bilo več tisoč protestnikov z desnega pola, po nekaterih ocenah tudi okoli 5000, kar je precej več kot 800, ane RTV? Število protiprotestnikov ste pa zadeli. Aja, seveda, Spiegel in Zeit nista zanseljiva vira :) Pa lep dan še naprej! Vir:
SpicyWeiner
# 28.08.2018 ob 09:40
Zanimivo, kako na 24ur bolj objektivno poročajo, kot pa na RTV-ju. Zakaj ljudje protestirajo, kaj očitajo policiji in kaj točno se je zgodilo. Prav tako niti enkrat ne označijo protestnikov s "skrajno desnico". RTV, potrebno bo malo zbrcati riti vaših neobjektivnih novinarjev, ker ste že preveč očitni s tem.
SpicyWeiner
# 28.08.2018 ob 09:22
To je vse posledica dejanj migrantov samih, politike Angele Merkel, posledica politike glavnih medijev v državi, ki so konstantno ignorirali vse svinjarije s strani imigrantov, ter politike policije, ki je javnost non-stop zavajala oziroma zamolčala kazniva dejanja imigrantov. In kaj naj potem ljudje naredijo? Politiki jih ignorirajo, Policija molči, migranti veselo "harajo" po državi(ubiti nemec je imel kar 30 vbodnih ran), prebivalci se pa ne počutijo več varne.. In potem ste mediji presenečeni, ko se ljudem strga in vzamejo stvari v svoje roke. Na koncu so pa za vse stvari spet krivi "skrajni desničarji".
Es
# 28.08.2018 ob 09:05
Zakaj ste izpustili kontekst, ki je umor Nemca s strani Sirijca in Iračana?
mattyy
# 28.08.2018 ob 08:49
Če je nekdo, ki se bori za lastno državo in identiteto skrajni desničar potem je bit skrajni desničar nekaj povsem normalnega, kajti koliko vidim so skrajni levičarji pripeljali vse slabo v državo. In na koncu so obsodili narod, ki ne more več prenašat teh migrantov. In zdaj mi še naj nekdo reče, da je skrajna desnica bolj nevarna, kot skrajna levica. Mediji pa tak odigrajo glavno vlogo pri tem vsem, ker ne objavljajo realnega stanja ampak po naročilu skrajnih levičarjev.
Monopattern
# 28.08.2018 ob 07:14
Če policija ne ščiti ljudi se morajo sami. Najbrž noben ni na protestu brez razloga.
anny22
# 28.08.2018 ob 07:25
Še a-ja od nove abecede niso videli. Merklova je z wilkommen trajno destabilizirala državo.
zelda
# 28.08.2018 ob 09:44
Kakšno pristransko poročanje, sej ne morm verjet. Fej, sram vas bodi MMC novičarji.
k500
# 27.08.2018 ob 23:26
se bodo že nemci naučili, da sedaj na žurke brez pipca za samoobrambo ne bo šlo, ali pa detektorje kovin postaviti pred vhodom na vsako še tako majhno »gasilsko žurko«.

sicer pa če opaziš nož pri nasprotniku, še vedno pomaga, da čim hitreje stečeš stran.
monsun
# 28.08.2018 ob 08:51
800 da je bilo protestnikov pravite. Če bi bilo toliko ljudi v Stožicah na nogometni tekmi, bi napisali, da jih je več kot 15 000. A vam gospodarji ne dovolijo, da objavite posnetke, kjer je vidna večja množica protestnikov?
brain2k
# 28.08.2018 ob 08:37
ljudem bo prekipelo, skrajnezi pa se kar vabijo migrante....
Seneca
# 28.08.2018 ob 07:33
Merklova s svojo politiko na žalost ustvarja razmere, ki omogočajo idealne pogoje, da v množici nezadovoljnih vznikne novi Dolfe....
luckyss
# 28.08.2018 ob 09:58
Najprej ti trato pred hišo polijejo z gnojnico in se potem čudijo nad "vihanjem nosov"...
Kdo je sedaj tu nor ?!
foxhunt
# 28.08.2018 ob 09:00
Chemnitz najbolj revno mesto v Nemciji, najvec brezposlenih in potem jim s polnimi r.itmi iz Berlina pametujejo. Svasta.
rende2009
# 28.08.2018 ob 07:10
Nemci so znani kot zelo toleranten narod. Migranti so prišli v pravo državo.
Murko
# 28.08.2018 ob 08:34
Dejstvo je, da bodo državljani EU vzeli zakon v svoje roke. Gre za vprašanje časa.
NOPCBS
# 28.08.2018 ob 08:09
malce poglejte ideologijo teh, ki se jih masovno uvaza, vcasih zna biti tudi ta dokaj skrajna

najbrz je ze ireverzibilno stanje glede na njihovo nataliteto, ampak vazni so glasovi in stolcki, pa denarcki od globalistov a ne?

progresivno, ki to ni
Afnogunc-de lux
# 28.08.2018 ob 07:29
Snežna kepa.
paver
# 28.08.2018 ob 08:10
Logičen sklep: Prepovedati internet v Nemčiji.
protimm.c
# 28.08.2018 ob 08:01
mi vsi pa obsojamo berlin za zagon migracijskega vala. merklova je takrat pozvala migrante na dolgo, naporno in ilegalno pot, na kateri jih je veliko umrlo. pricakujem da za te uboje iz malomarnosti tudi odgovarja
severnik
# 28.08.2018 ob 08:42
Kako hitro se obtoži domače...
Kazalo