Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gasilska brigada je sporočila, da je okoli 15. ure odjeknila eksplozija na jezu na jezeru Suviana, ki je eno od treh umetnih jezer, s katerimi se napaja elektrarna.

Župan bližnjega mesta Camugnano Marco Masinara je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal, da je po prvih informacijah eksplodiralo v času, ko so potekala dela na turbinah, v elektrarni pa so bili takrat delavci. Elektrarna je po njegovih besedah približno 30 metrov pod jezom.

Tri hudo poškodovane so odpeljali v bolnišnico.

Hidroelektrarno, ki stoji med Bologno in Firencami, upravlja elektroenergetska družba Enel, ki je sporočila, da so po eksploziji ustavili proizvodnjo električne energije.

Gasilce in reševalce je pri prebijanju do prizorišča oviral gost dim. Na delu so bili tudi helikopterji.

Vzrok eksplozije za zdaj še ni znan. Domnevno naj bi najprej izbruhnil požar, nato pa naj bi odjeknila eksplozija, ki sicer ni poškodovala jezu, je pa zaradi nje v hidroelektrarno vdrla voda. Proizvodnjo v elektrarni so ustavili.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v odzivu sporočila, da z zaskrbljenostjo spremlja novice o dogodku. Družinam žrtev je v imenu vlade izrazila sožalje, gasilcem in reševalcem pa se je zahvalila za hitro posredovanje.

Eksplozija v hidroelektrarni blizu Bologne