Vsakdanje življenje v pokrajini Hatay. Zaradi potresov je brez domov ostalo okoli 1,5 milijona prebivalcev Turčije. Foto: EPA
Vsakdanje življenje v pokrajini Hatay. Zaradi potresov je brez domov ostalo okoli 1,5 milijona prebivalcev Turčije. Foto: EPA

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je med obiskom pokrajine Adiyaman opravičil zaradi počasnejšega odzivanja, za kar je sicer okrivil zahtevne razmere.

"Zaradi uničujočih posledic potresov in slabega vremena prvih nekaj dni v Adiyamanu nismo mogli delati tako, kot smo želeli. Za to se opravičujem," je dejal Erdogan.

Prebivalci pokrajine so že dolgo opozarjali, da jih je vlada po uničujočem potresu 6. februarja zanemarila. "Nikogar nisem videl do 14. ure naslednji dan. Brez vlade, brez države, brez policije, brez vojakov. Sram vas bodi! Pustili ste nas same," je za francosko tiskovno agencijo AFP v začetku februarja povedal prebivalec Mehmet Yildirim.

Nezadovoljstvo odmeva na turških stadionih

Nezadovoljstvo nad ukrepanjem vlade po potresu, zaradi katerega je streho nad glavo izgubilo 1,5 milijona ljudi, se medtem razrašča tudi po drugih delih Turčije.

V Carigradu so potekali protivladni protesti, a je policija aretirala več udeležencev in protestnike razgnala.

"Vlada, odstopi," so ob koncu tedna na tekmah turške nogometne lige prepevali navijači več klubov. Podporniki kluba Bešiktaš so med tekmo v Carigradu na igrišče zmetali več tisoč plišastih igrač za v potresu prizadete otroke.

V Carigradu so v nedeljo potekali protesti proti vladi zaradi ukrepanja po potresih, a je protestnike hitro razgnala policija. Foto: Reuters
V Carigradu so v nedeljo potekali protesti proti vladi zaradi ukrepanja po potresih, a je protestnike hitro razgnala policija. Foto: Reuters

Erdoganova vlada na udaru zaradi gradbenih standardov

Erdoganova vlada se je po uničujočih potresih, ki so v Turčiji in Siriji skupno zahtevali več kot 50.000 življenj, znašla na udaru kritik zaradi domnevnega neuveljavljanja gradbenih standardov v državi. Po mnenju strokovnjakov je to prispevalo k visokemu številu smrtnih žrtev potresov.

Zaradi domnevne malomarnosti pri gradnji so turške oblasti pridržale najmanj 184 ljudi. Večinoma naj bi šlo za gradbene izvajalce, med njimi pa je tudi en župan iz Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Turčijo 18. junija junija letos čakajo predsedniške volitve. Erdogan je prejšnji teden obljubil, da bo Turčija na jugovzhodu države zgradila skoraj 200.000 novih stanovanj. Po poročanju lokalnih medijev je bilo hudo poškodovanih ali uničenih približno 173.000 stavb s 520.000 stanovanji.

Nov potres na vzhodu Turčije zahteval smrtno žrtev

Vzhod Turčije je medtem stresel nov potres z magnitudo 5,6. Po podatkih državnega urada za obvladovanje naravnih nesreč (AFAD) je umrla ena oseba, okoli 70 je ranjenih. "Naše ekipe za iskanje in reševanje so bile hitro poslane na območje in začele delo," so zapisali na Twitterju.

Žarišče tokratnega potresa je bil v okrožju Yesilyurt v pokrajini Malatya, približno 200 kilometrov severno od mesta Gaziantep na jugu Turčije. AFAD je sporočil, da so po potresu pri terenskem skeniranju ugotovili, da se je zrušilo 29 predhodno poškodovanih stavb.

Skoraj 50 potresov z magnitudo med 5 in 6

AFAD je po potresu 6. februarja na širšem prizadetem območju doslej zaznal skoraj 10.000 popotresnih sunkov. Med njimi so štiri identificirali kot nove potrese, 45 popotresnih sunkov pa je imelo magnitudo od pet do šest, poroča BBC.

Svetovna banka ocenjuje, da so potresi 6. februarja povzročili za približno 34 milijard dolarjev (28 milijard funtov) neposredne škode v Turčiji, vendar bi lahko stroški obnove znašali še dvakrat več. Predstavnica Svetovne banke Anna Bjerde je medtem opozorila, da so razmere "res katastrofalne" v Siriji.

Sirska umetnika Salam Hamed in Bušra Hamed poslikavata popotresne ruševine v mestu Idlib. Foto: EPA
Sirska umetnika Salam Hamed in Bušra Hamed poslikavata popotresne ruševine v mestu Idlib. Foto: EPA

Egipčani po desetih letih znova v Siriji

Sirijo je medtem obiskal zunanji minister Egipta, ki je obljubil humanitarno pomoč po potresih. Gre za prvi obisk egiptovske delegacije v Siriji po desetih letih, potem ko je bila Sirija pod vladavino Bašarja Al Asada leta 2011 izključena iz Arabske lige. Kmalu naj bi obiskal tudi Turčijo, s katero ima Egipt prav tako že desetletje napete odnose.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je na srečanju z Al Asadom in sirskim zunanjim ministrom Faisalom Mekdedom v imenu egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija izrazil solidarnost s sirskim ljudstvom in obljubil dodatno humanitarno pomoč po smrtonosnem potresu.

Egipt poslal tri letala in dva čolna pomoči

Al Asad se je Egiptu zahvalil za pomoč pri podpori prizadevanjem sirske vlade za zagotavljanje pomoči prizadetim v potresu. Egipt je v Sirijo doslej poslal tri letala in dva čolna s humanitarno pomočjo.

Na vprašanje novinarjev, ali njegov obisk pomeni, da bodo egiptovsko-sirske vezi v celoti obnovljene, je Šukri odgovoril, da je bil namen njegovega obiska "predvsem humanitaren". Šukri je tretji arabski zunanji minister, ki se je po potresu sešel s sirskim predsednikom Al Asadom, potem ko sta Sirijo obiskala najvišja diplomatska predstavnika Jordanije in Združenih arabskih emiratov.

V potresu poškodovana svetovna dediščina