Mobilni telefon ima glede na raziskavo iz leta 2016 več kot 90 odstotkov francoskih otrok, starih med 12 in 17 let. Foto: Reuters
Mobilni telefon ima glede na raziskavo iz leta 2016 več kot 90 odstotkov francoskih otrok, starih med 12 in 17 let. Foto: Reuters
Macron je prepoved mobilnikov napovedal med svojo kampanjo. V narodni skupščini ima Macronova stranka večino, v senatu pa ne. Foto: Reuters

Po besedah francoskega ministra za izobraževanje Jean-Michela Blanquerja gre za "zakon za 21. stoletje, primeren za digitalno revolucijo". Predlog zakona predvideva, da bi otroci v osnovnih in srednjih šolah morali imeti mobilne telefone v nahrbtnikih ali kje drugje, da jih ne bi videli, prepoved uporabe pa bi veljala tudi med malico, na igriščih in drugih šolskih prostorih. Že zdaj so mobilni telefoni prepovedani v približno polovici od skupno 51.000 osnovnih šol in 7.000 srednjih šolah.

"V svetu tehnologije se ne morete znajti, če ne znate brati, pisati, računati, spoštovati drugih in delati v skupini," je še dejal Blanquer, a poudaril, da odprtost za nove tehnologije ne pomeni, da sprejmemo vse načine njihove uporabe. Zakon sicer ne določa kazni za uporabo prenosnih telefonov v šolah, pravniki pa opozarjajo, da učitelji nimajo pravice zaseči lastnine učencev, če ni nevarna. Kritiki nove zakonodaje poudarjajo, da bo neučinkovita, saj učenci lahko brskajo po spletu in pošiljajo sporočila, medtem ko se pretvarjajo, da nekaj iščejo po nahrbtniku.

Mobilni telefon v Franciji ima glede na raziskavo iz leta 2016 več kot 90 odstotkov otrok, starih med 12 in 17 let. Učitelji se pogosto pritožujejo, da učenci med poukom uporabljajo prenosne telefone in ne sledijo pouku.

Blanquer in drugi zagovorniki nove zakonodaje menijo, da je uporaba mobilnih telefonov med otroki in mladimi vzrok nadlegovanju in zlorabam na spletu, olajša dostop otrok do pornografije ter zmanjšuje sposobnost interakcije v družbi. Med razlogi za nova pravila pa je minister navedel tudi kraje prenosnih telefonov in obsedenost z modnimi znamkami. Prepoved podpira tudi sindikat ravnateljev SNPDEN. "Ne gre za veliki pok, vendar podpiramo zakonodajno pot, ker utrjuje postopek," je povedal generalni sekretar sindikata Philippe Vincent.

Enaka pravila tudi za učitelje?
Glede uporabe mobilnikov pri učiteljih so bile objave medijev sprva kontradiktorne, saj naj bi po navedbah nekaterih podprli tudi prepoved za učitelje, a se je izkazalo, da to ni res. Nekateri člani Macronove stranke so se namreč zavzemali, da bi nova pravila veljala tudi za učitelje, a je minister za izobraževanje to dopolnilo zavrnil. Nekateri učitelji, med njimi Stephane Crochet iz sindikata profesorjev UNSA, menijo, da je to žalitev za odrasle, pa tudi varnostno tveganje. Crochet je za radio RTL še poudaril, da učitelji mobilne telefone potrebujejo za primer izrednih razmer.

Francoska pobuda je spodbudila razprave o podobnih ukrepih v nekaterih drugih državah, kot sta Velika Britanija in Irska.

Narodna skupščina je medtem že začela razpravo o dveh predlogih zakona o boju proti širjenju lažnih novic v času pred volitvami, glede katerih so mnenja poslancev močno razdeljena. Zagovorniki trdijo, da gre za boj proti "demokratični nadlogi", nasprotniki pa govorijo o cenzuri.