Srbski parlament. Foto: Reuters
Srbski parlament. Foto: Reuters

Vlado, ki jo bo vodil predsednik vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) in dozdajšnji obrambni minister Vučević, sestavlja še 25 resornih ministrov in pet ministrov brez listnice. Nova vlada se ne bo bistveno razlikovala od prejšnje, ki jo je vodila Ana Brnabić, sicer nova predsednica parlamenta.

Vučević je pred glasovanjem v nagovoru poslancem med drugim poudaril, da bo vlada, ki jo predlaga, v največji meri vlada kontinuitete ter da polnopravno članstvo v EU-ju ostaja strateška prioriteta Srbije, poroča srbski portal N1.

Povedal je še, da bo največji izziv za novo vlado obramba suverenosti, da bodo predlagali obvezno štirimesečno služenje vojaškega roka, pa tudi, da bo prioriteta ohranitev in dvig življenjskega standarda državljanov Srbije.

Nova vlada bo imela štiri podpredsednike

Sorodna novica Vulin zaradi ameriških sankcij odstopil s čela srbske obveščevalne agencije BIA

Nova vlada bo imela po predlogu Vučevića štiri podpredsednike. Eden od njih bo nekdanji vodja obveščevalne službe Aleksandar Vulin, ki je od julija lani na seznamu sankcij ZDA, med drugim zaradi povezav z Rusijo.

Vodenje zunanjega ministrstva prevzema dozdajšnji veleposlanik v Washingtonu Marko Đurić, ki tako kot Vučević velja za tesnega zaveznika predsednika Vučića. Ivica Dačić, ki je bil do zdaj zunanji minister, bo vodil notranje ministrstvo. Minister za obrambo je Bratislav Gašić, dozdajšnji notranji minister. V vlado se kot minister brez listnice vrača tudi Nenad Popović, ki je prav tako na seznamu ljudi, proti katerim so ZDA uvedle sankcije zaradi povezav z Rusijo.

Sorodna novica Srbski zunanji minister kritičen do prodaje orožja Prištini

Nova vlada se bo drevi sešla na prvi seji. Predtem so člani vlade slovesno prisegli za štiriletni mandat v navzočnosti predsednika Vučića, ki je čestital ministrom ob izvolitvi in jih pozval, naj se bolj kot kadar koli prej borijo za svojo državo in ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nova vlada prevzema položaj po decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila Vučićeva koalicija s SNS-jem na čelu. V novem sklicu 250-članske skupščine ima 129 poslancev. Opozicija je koalicijo pod vodstvom SNS-ja obtožila volilne kraje. Na številne nepravilnosti med parlamentarnimi, pokrajinskimi in lokalnimi volitvami, ki so potekale 17. decembra, so opozorili tudi mednarodni opazovalci.