Vodjo Interpola so nazadnje videli na sedežu organizacije v Lyonu, ko se je odpravljal v svojo domovino. Foto: Reuters
Vodjo Interpola so nazadnje videli na sedežu organizacije v Lyonu, ko se je odpravljal v svojo domovino. Foto: Reuters

Prvi Kitajec na čelu Interpola naj bi po navedbah vira blizu preiskave izginil prejšnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nazadnje so ga opazili konec septembra, ko je s sedeža Interpola v Lyonu odhajal na Kitajsko. Neimenovani vir je AFP-ju še zatrdil, da Meng ni izginil na ozemlju Francije.

Njegovo izginotje je prijavila soproga, ki skupaj z otroki živi v Lyonu. Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je Mengova soproga prejela grožnje po telefonu in na socialnih omrežjih, ter nad tem izrazilo zaskrbljenost. Zagotovilo je, da bodo poskrbeli za njeno javnost. Pojasnili so tudi, da družina o Mengu nima nobenih podatkov od 25. septembra, policijo pa je o tem obvestila v četrtek.

Meng na zaslišanju na Kitajskem?
Hongkonški časnik South China Morning Post, ki se sklicuje na kitajski vir, je poročal, da o Mengu poteka preiskava na Kitajskem ter da so ga odpeljali na zaslišanje takoj po pristanku v deželi. Časnik piše, da je Meng na Kitajsko prispel prejšnji teden.

Kitajske oblasti poročanja časnika še niso komentirale. Na Kitajskem je danes državni praznik, zato so zaprta vsa ministrstva in institucije.

Interpol imenoval začasnega vodjo
Pri Interpolu so za nemško tiskovno agencijo DPA povedali, da so z novicami o domnevnem izginotju seznanjeni, da pa so za preiskave pristojne francoske in kitajske oblasti. Vodenje Interpola je začasno prevzel generalni sekretar Jürgen Stock.

Meng je nekdanji namestnik kitajskega ministra za javno varnost. Njegovi kritiki trdijo, da je s tem pridobil nadzor nad tajno policijo na Kitajskem.

Kritike Mengovega imenovanja
Za štiriletni mandat so Menga izvolili leta 2016. Organizacije za človekove pravice so kritizirale njegovo imenovanje. "Njegovo imenovanje glede na dolgoletno ravnanje Kitajske, ki Interpol poskuša uporabiti za aretacijo disidentov in nasprotnikov države v tujini, vzbuja izredno skrb," je takrat tvitnil direktor Amnesty International za Vzhodno Azijo, poroča Guardian.

Mednarodna organizacija kriminalistične policije povezuje delovanje organov kazenskega pregona v 192 državah članicah.