Evropa
Bolnišnica
Hrvaške ženske so popisale svoje travmatične izkušnje iz bolnišnic in upajo na ukrepanje vlade. Foto: Pixabay
Milan Kujundžić
Zaradi slabega stanja v hrvaškem zdravstvu se je minister Kujundžić (na plakatu) znašel pod plazom kritik, poskus njegove interpelacije prejšnji teden pa ni bil uspešen. Foto: EPA

Dodaj v

Hrvaška poslanka spregovorila o čiščenju maternice brez anestezije in opogumila še druge ženske

Vse več očitkov na delovanje ministrstva za zdravje
15. oktober 2018 ob 18:04
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaško društvo staršev Roda je hrvaškemu ministrstvu za zdravje izročilo več kot 400 pisem, v katerih so ženske opisale svoje travmatične izkušnje na ginekoloških oddelkih v hrvaških bolnišnicah.

Plaz pričevanj je sprožila poslanka opozicijske stranke Most neodvisnih list Ivana Ninčević Lesandrić, ki je prejšnji teden v saboru opisala svoj primer čiščenja maternice brez anestezije.

Poslanka je med četrtkovo razpravo o interpelaciji ministra za zdravstvo Milana Kujundžića povedala, da je v splitski bolnišnici končala zaradi spontanega splava. Kot je dejala, so ji pri posegu zvezali roke in noge, čiščenje maternice pa so opravili brez anestezije.

Predstavniki društva Roda so povedali, da so po pričevanju poslanke v nekaj dneh zbrali več kot 400 pretresljivih zgodb žensk, ki so pred in med porodom ter njem doživele podobne travme, kot jih je v bolnišnici prestala Ninčević Lesandrićeva.

Minister Kujundžić in splitski klinično-bolnišnični center trdita, da v hrvaških bolnišnicah ne opravljajo ginekoloških posegov, kot ga je opisala poslanka. Članica društva Roda Daniela Drandić je povedala, da so z zbranimi pričevanji te trditve postavili na laž.

Ministrstvo napoveduje inšpekcijski nadzor
Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo opravili inšpekcijski nadzor v vsakem izmed prijavljenih primerov slabega ravnanja ginekologov.

V Rodi pri tem spominjajo, da so podobno akcijo z imenom Prekinimo molk sprožili leta 2015, ko je ministrstvo prav tako opravilo inšpekcijski nadzor v bolnišnicah, a rezultatov inšpekcij niso objavili, prav tako se ni nič spremenilo v odnosu do žensk. Pričakujejo, da bo ministrstvo po napovedanih inšpekcijah sprožilo korake, da ženske v bolnišnicah ne bodo več trpele med ginekološkimi posegi.

Pritožbe zaradi nepotrebnih plačil
Predstavnice društva Roda so sicer na vnaprej dogovorjeno srečanje na ministrstvo za zdravje prispele zaradi pritožb več kot 300 žensk, ki so morale plačati ultrazvočni pregled v ordinacijah, v katerih jim tovrstne zdravstvene storitve ne bi bilo treba plačati.

Poskus opozicije za odstavitev ministra Kujundžića zaradi slabega stanja v hrvaškem zdravstvu prejšnji teden ni bil uspešen.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 15.10.2018 ob 18:39
. Kot je dejala, so ji pri posegu zvezali roke in noge, čiščenje maternice pa so opravili brez anestezije.

zvezali??? al nas kdo heca al pa se vprašajmo-smo leta 2018 ali 1918? pa še takrat bi za poslanko zrihtali vsaj slivovko, da ne bi vedela zase...
runcajz
# 15.10.2018 ob 18:40
Kdo je že zadnjič odločno povedal v svojem komentarju , da Hrvaška napreduje na vseh ravneh in da prehiteva Slovenijo. Upam, da bo tudi danes prispeval kakšen svoj umotvor na to temo..

Če na takšen način, naj kar ! Morda bodo pogruntali, da se da operirati tudi brez narkoze samo z macolo in dovolj močnim udarcem po betici!
Hardworker
# 15.10.2018 ob 20:40
Ni denarja za anestetike. Za vojaške helikopterje in letala ga pa nikoli ne zmanjka.
Blišč in beda neoliberalistične družbe.
Radoveden
# 15.10.2018 ob 20:08
O tem moja tašča, ki so ji enako počeli pri nas 40 let nazaj. Takrat je obstajalo generalno mnenje, da če je ženska imela splav, da ga je sama sproducirala, ker ali hudoba ni hotela otroka ali pa je otrok plod skoka čez plot, zato naj za ta greh plača z mukami in bolečinami ob čiščenju maternice na živo. To je bil odnos takrat. No, potem so počasi spoznali da ženske le nimajo splava za šport. Nekako je to le prilezlo do njihovih betic in izživljanje se je prenehalo.

Na hrvaškem pa... Split... nazadnjaštvo... ja skorajda ne preseneča no. Napredna država, ni kaj.
spela55
# 15.10.2018 ob 19:38
O grdo :(
luna med oblaki
# 15.10.2018 ob 21:35
Ne se čudit. Tudi pri nas so 40 let nazaj opravljali čiščenje maternice brez narkoze, strgali so na živo. Znanki so delali cerklažo v 7. mesecu nosečnosti, tudi na živo. Da ne govorim o trpinčenju pri zobozdravniku.
Upam, da se bodo Hrvatice uprle temu mrcvarjenju. Smo v 21. stoletju, nihče si ne zasluži takega odnosa. Že tako si v taki situaciji ranljiv in popolnoma razvrednoten, brez človeškega dostojanstva, potem pa še tako trpinčenje. Še do živali so veterinarji sočutni in jim dajo sredstvo proti bolečini.
Wasabi
# 15.10.2018 ob 20:25
Kdo je že zadnjič odločno povedal v svojem komentarju , da Hrvaška napreduje na vseh ravneh in da prehiteva Slovenijo.

To so bili isti kalibri, ki tudi govorijo, da nas razni Estonci, Latvijci, Čehi, Slovaki in Madžari prehitevajo po desni. Saj veste, kdo se pali na te narode;) Pa da ponovno ne napišem, da so to oboževalci SDS, bom odgovor prepustil vam;)
oleander_in_pes
# 15.10.2018 ob 23:00
Za to je ena sama beseda, BARBARI.
cairns
# 15.10.2018 ob 22:19
Hrvaška poslanka spregovorila o čiščenju maternice brez anestezije in opogumila še druge ženske

Ta dogodek je samo eden od tisočev malih katastrof ki se vsakodnevno dogajajo v hrvaškem zdravstvenem sistemu.

Šokanten primer je tudi pacientke ki ima raka in je bila naročena tomografijo leta 2021.
mb128
# 15.10.2018 ob 20:09
Ojoj turistična sezona se je končala do božiča sta še nekako dva meseca in naši vrli sosedje so začeli rajati še enkrat več. Ta primer, ki je opisan v članku je tako ali tako milina. Ravno danes slišal, videl, bral, da je neka ga. rodila s pomočjo vakuuma čeprav ji je bil priporočen carski rez a slednjega ji niso naredili ker je pač le xy. Po porodu ji je baje medicinska sestra rekla, da bi ona, glede na to kar je videla kaj so ji delali dojenčka takoj odpeljala na pregled glave k privatniku ker pač obstaja sum da so novorojencu pri porodu poškodovali glavo. Hja proti temu je cirklaža brez anastezije prava milina če mene vprašate!
A to še zdaleč ni vse. Tukaj je še afera sms, delavci Uljanika tokrat zagotovo ne bodo dobili plač in pa Borg. Pa ne tisti Borg iz Star Trek.
stewie
# 15.10.2018 ob 19:38
Poglejte si film Ljudožder vegetarijanac in dobili boste realen vpogled v razmere v zdravstvu pri naših južnih sosedih.
Saj ne, daj so v njihovi okolici razmere kaj bistveno drugačne...
hepan
# 15.10.2018 ob 21:30
Haha, oni pa vojaske avijone kupujejo
makoshark
# 15.10.2018 ob 21:17
pejtevennazrak
ne dajat vseh naštetih držav v isti koš, Estonci imajo na primer e-volitve, kar v Sloveniji še vsaj 20 let ne bo.

Bi si tudi sam res zelo želel e-volitve pri nas. Je bilo nekje pred desetimi leti že na dnevnem redu ta ideja tudi pri nas, pa je šla po hitrem postopku v koš, ker pri nas nihče nikomur ne zaupa in vse stranke vidijo samo to, kako jih bodo "drugi" e-ogoljufali.
iluzionistka
# 16.10.2018 ob 06:07
Tudi v mb max dekado nazaj, ko smo vse zaradi odnosa zdravnikov in neopravljanja carskih, raztrganin do stegen hodile v avstrijski feldbach, so ta poseg opravljali na zivo. Je bil clanek v medijih, obtozbe so enako kot sedaj hrvati zavrnili.
Studenecuros
# 15.10.2018 ob 22:48
Kako zelo me to spomni na film Ljudožderac vegetarijanac ... grozno, kaj se dogaja v bolnišnicah. Srednji vek.
pejtevennazrak
# 15.10.2018 ob 21:36
@makoshark
Jaz se tega ne spomnim, je pa res škoda ker jih ni. Če eno podjetje Bankart lahko izpelje vse bančne transakcije v Sloveniji in skrbi za vse kartice brez problema, tudi enih ubogih e-volitev, ne bi smel biti problem izpeljat.
Canis.Lupus
# 16.10.2018 ob 10:10
pejtevennazrak

# 15.10.2018 ob 20:59
Prijavi neprimerno vsebino Aha, to nas zgleda čaka, ko še nam do konca razpade zdravstveni sistem.
@wasabi: ne dajat vseh naštetih držav v isti koš, Estonci imajo na primer e-volitve, kar v Sloveniji še vsaj 20 let ne bo.


ker E-volitve so čudežna mana in rešijo vse težave. pa še dober anestetik so, a ne? :)
veza
# 16.10.2018 ob 08:34
Ni lepo, kar zdaj prihaja na dan pri naših sosedih, a vseeno, dajmo pometat tudi pred svojim pragom, ni nobene potrebe, da se naslajamo nad problemi drugih.
Uboge ženske, zakaj se vedno na njih vse slabo zgrne?
Sicer je pa res, da so HRV eni čudni patroni, čeprav se mnogi trudijo nekaj spremenit, a večina je ostala še vedno na stopnji srednjega veka.
Hijena
# 15.10.2018 ob 20:41
Ex YU države tonejo, SLO najbolj počasi, vendar je zraven!
V BIH in Srbiji so razmere katastrofalne!
anny22
# 16.10.2018 ob 00:02
Tudi pri nas to delajo na živo! Naj se oglasijo ženske, ki so prestale mučenje. Ne vem, zakaj ne dajo anestezije...
pejtevennazrak
# 15.10.2018 ob 20:59
Aha, to nas zgleda čaka, ko še nam do konca razpade zdravstveni sistem.
@wasabi: ne dajat vseh naštetih držav v isti koš, Estonci imajo na primer e-volitve, kar v Sloveniji še vsaj 20 let ne bo.
patriot1970
# 15.10.2018 ob 20:26
V bodoče lahko pričakujemo vedno več novic,..kako slabo je v naši soseščini. Na Hrvaškem zdravstvo in Thompson,...na Madžarskem preganjani brezdomci in Orban,......v Avstriji zmanjšanje otroških dodatkov za tujce in skrajni desničar Strache,...v Italiji preganjani župani, ki nudijo zavetje "pomoči potrebnim ilegalcem" in skrajni desničar Salvini!
Le kako smo lahko srečni,....da živimo v Sloveniji,....še podjetnikov se bomo znebili in pri nas bo pravi raj!
Kazalo