Kanader je poleti leta 2021 pomagal gasiti požar pri Šibeniku. Foto: BoBo/PIXSELL/Duško Jaramaz
Kanader je poleti leta 2021 pomagal gasiti požar pri Šibeniku. Foto: BoBo/PIXSELL/Duško Jaramaz

105 milijonov evrov vredna dva nova kanaderja bo podjetje Canadian Commercial Corporation začelo izdelovati, ko bodo vse članice Evropske unije, ki letala potrebujejo, podpisale pogodbo o nabavi. Poleg Hrvaške so to še Italija, Portugalska, Španija, Francija in Grčija.

"Šest sredozemskih držav Evropske unije se je odločilo za skupno naročilo dvajsetih protipožarnih letal, ker je bila to edina možnost za dogovor s kanadskim proizvajalcem," je pojasnil hrvaški notranji minister Davor Božinović. "Gre za posodobljena letala, ki bodo lahko zajemala šest ton vode," pa je dejal premier Andrej Plenković.

Sredstva za nabavo letal bo zagotovila Evropska unija, saj bodo namenjena vsem državam članicam, in ne le šestim podpisnicam pogodbe s kanadskim proizvajalcem.

"Naši kanaderji so do zdaj pomagali pri gašenju požarov v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Grčiji, Turčiji, Severni Makedoniji in v Črni gori," je dodal Božinović. Letala bodo pomagala pri gašenju požarov tudi v tretjih državah, ki bi Evropsko unijo zaprosile za pomoč.

Hrvaška ima trenutno pet uporabnih kanaderjev in šest air traktorjev. Obrambni minister Ivan Anušić je zagotovil, da se letos poleti ne bo ponovila polomija iz časov njegovega predhodnika, ko je zaradi nepravočasnega servisa na letalih Hrvaška požarno sezono dočakala le s sedmimi od dvanajstih protipožarnih letal.