Evropa
Zlasti mladi so se pred prihajajočim referendumom zelo angažirali. Foto: Reuters
Irska je bila nekoč najbolj katoliška država Evrope, kjer je kar 90 odstotkov ljudi redno hodilo k maši. Foto: Reuters
Razprava o splavu se je na Irskem znova razvnela leta 2012, ob smrti Savite Halappanavar. Ta si je otroka zelo želela, a ko je videla, da splavlja in kako hude so bolečine, je zdravnike večkrat prosila za splav, a zaman. Umrla je zaradi sepse. Foto: EPA
Goreča zagovornica ukinitve 8. amandmaja. Foto: Reuters
Nobena stran ne popušča. Foto: Reuters

Dodaj v

Irska pred največjo prelomnico: legalizirati splav ali ne?

Irci z vseh koncev sveta se zgrinjajo v domovino
23. maj 2018 ob 07:57
Dublin - MMC RTV SLO

Na Irskem je vročica pred petkovim prelomnim referendumom o spremembi ustave, ki bi omogočila legalizacijo splava, na vrhuncu.

Irski izseljenci z vseh koncev sveta se v trumah zgrinjajo v domovino, volilne komisije pa opažajo še neviden porast registracije volivcev.

Na referendumu bodo Irci odločali o spremembi osmega člena irske ustave, ki priznava pravico do življenja nerojenemu otroku in materi. Člen so ustavi dodali leta 1983, številne ženske pa so se bile prav zaradi njega primorane zateči k drastičnim rešitvam s pogosto uničujočimi posledicami.

14 let zapora za splav
V večinsko katoliški državi je splav nezakonit, razen v primeru resne ogroženosti življenja matere. Za kršitev zakona je zagrožena 14-letna zaporna kazen, zato vsako leto na tisoče Irk potuje v tujino, v glavnem v Veliko Britanijo, kjer naredijo splav.

Od leta 1992, ko je parlament ustavi dodal 13. amandma, ki ženskam z nezaželeno nosečnostjo dovoljuje potovanja v tujino za prekinitev nosečnosti, naj bi to možnost izbralo okoli 170.000 Irk, ki pravijo, da so se pri tem počutile kot izgnanke in največje zločinke.

Irski parlament je v preteklosti zavrnil predlog zakona o referendumu, kot tudi omilitev zakonodaje, ki bi omogočila splav v primeru hude deformacije ploda.

Tragičen primer Savite Halappanavar
A razprava se je znova razvnela leta 2012 ob primeru 31-letne v Indiji rojene Savite Halappanavar, ki je v petem mesecu nosečnosti v hudih bolečinah poiskala zdravniško pomoč.

Edina rešitev bi bila splav, za kar je Halappanavarjeva v naslednjih treh dneh večkrat zaprosila, saj je celo že potekal, a ji ga v bolnišnici niso hoteli opraviti, češ da ima zarodek še srčni utrip. Nekaj dni pozneje je umrla zaradi sepse.

Delno tudi zaradi tega tragičnega primera se je v javnosti okrepil občutek, da je stroga zakonodaja prispevala h krizi ženskega zdravja v državi. Na ulicah Dublina se je po smrti Halappanavarjeve zbralo na tisoče protestnikov, ki so pozivali k spremembi ustave, vključno z očetom pokojnice.

Še celo Katoliška cerkev v Indiji je izrazila presenečenje, da v bolnišnici niso želeli opraviti splava ženski, katere zdravje je bilo očitno ogroženo.

Odobrili izjemo
Irska se je po pritiskih nato vseeno odločila, da omili zakonodajo in dovoli splav v primerih, ko je življenje matere ogroženo, kot je bilo v primeru Halappanavarjeve.

Trajalo pa je do marca letos, ko je senat le podprl tudi izvedbo referenduma o legalizaciji splava, katerega izid bo, kot kaže, izjemno tesen.

Izseljenci drvijo nazaj v domovino
Že zdaj pa se ve, da bo udeležba, kot kaže, rekordna. Med februarjem in majem se je namreč registriralo 125.000 novih volivcev, iz Nacionalnega mladinskega sveta Irske (NYCI), ki zastopa organizacije, ki delajo z mladimi, pa poročajo, da se je število na novo registriranih volivcev povečalo za 90 odstotkov v primerjavi z referendumom o istospolnih porokah leta 2015.

Ta je sicer uspel, kar je bil še en dokaz, da se nekoč najbolj katoliška država Evrope, kjer je kar 90 odstotkov državljanov redno hodilo v cerkev, počasi sekularizira. Večina na novo registriranih volivcev so prav mladi.

Noben referendum do zdaj še ni v domovino pritegnil toliko irskih izseljencev. Angleške univerze Cambridge, Oxford, londonska in nottinghamska pa celo s posebnimi štipendijami pomagajo študentom, da lahko poletijo v domovino in tam oddajo svoj glas.

Štel bo vsak glas
"Ne moremo kar naprej žensk odpravljati v Liverpool. Moramo pogledati resnici v oči, in če lahko kakor koli pripomorem k volilnemu izidu, bom to storil. Zato grem domov. Če bi kampanja proti splavu zmagala za en glas, bi se počutil grozno,"
je za Guardian povedal Kieran McNulty, podiplomski študent na Londonski ekonomski fakulteti.

"Vsi smo trenutno malce živčni, ker so javnomnenjske ankete tako tesne. Mislim, da bo štel vsak glas, zato sem kar vesela, da živim v Berlinu, kar je dovolj blizu doma, da si lahko privoščim pot nazaj," pa je povedala 24-letna podiplomska študentka Sonja Rohan.

V podporo kampanji "za" se oglašajo tudi v tujini živeče irske mamice, ki so imele določene zaplete pri porodu, a so tuje porodnišnice vedno postavile njihovo zdravje na prvo mesto, zato jih kar zmrazi, kaj bi bilo, če bi morale skozi vse te težave doma na Irskem.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 23.05.2018 ob 08:02
Sramota za razvito in demokraticno drzavo, kot je Irska, da se morajo odlocati o taksni zadevi...
zapravico
# 23.05.2018 ob 08:04
Kaj sploh delajo referendum.Vsaka ženska bi se morala sama odločiti,ne pa da ji nekdo določa kako naj dela,a je to svoboda odločanja.
bruhnmici
# 23.05.2018 ob 08:12
Dežela sester Magdalenk.
vidaest
# 23.05.2018 ob 08:35
Irska je samo lep primer, kaj se zgodi, če ima cerkev prevelik vpliv.
chiron
# 23.05.2018 ob 08:39
Skrajni čas je, da bi se nehali vmešavati v življenja drugih in posameznikom (oz. posameznicam) dovolili nositi odgovornost in omogočili odločanje po lastni vesti.
Valuk_
# 23.05.2018 ob 08:12
Ja ali nazaj v srednji vek, kjer je Cerkev celo trdila je je Zemlja ploščata, ali pa naprej v moderno in ravito družbo.

A žal je desni populizem v razcvetu :(
tele_od_krave
# 23.05.2018 ob 08:03
sem šel pogledat na koledar če sta prvi dve cifri 20 ali 19....
copcop
# 23.05.2018 ob 08:38
Uh, so verski veseljaki veseli, da se lahko vtikajo v življenja drugih. Na Irskem, Hrvaškem, v Poljski, Saudski Arabiji, Iranu in podobnih državah so še posebej zagreti in k vtikanju pozivaju še druge. Res lepa družba.
ishgilliath
# 23.05.2018 ob 08:58
Nimrod no.1

Zakaj točno bi moral nekdo imeti pri 25ih otroke, če tebe skrbi prirast prebivalcev? A ti kdo brani, da še kake tri naštancaš?
jakosol
# 23.05.2018 ob 08:56
Spopad dveh skrajnih skupin, realnost je pa nekje povsem drugje. Kje so ti aktivisti, ko je ženska v stiski in pred težko odločitvijo? Kje so zagovorniki splava, ko se ženska odloči splaviti in potem trpi za depresijo in občutkom krivde? Kje so nasprotniki splava, ko se ženska odloči roditi in se potem spopada s težkim socialnim položajem in odrinjenostjo? Pri teh referendumih gre vedno le za spopad ideologij in simbolov, za to kdo je glasnejši in bolj agresiven. Ženske so v tem primeru tako za ene kot druge le sredstvo oz. igračka, na plečih katerih kujejo svoje politične in ideološke agende. Resnično upam, da je vprašanje splava za vsako nosečnico težka življenjska dilema in ne lahkotna odločitev kot obisk trgovine. Bistvo problema pa je, da je človek postal le še sredstvo, številka, tako za ene kot druge.
anban
# 23.05.2018 ob 08:24
Žalostno je, da se o tem odloča v 21. stoletju!
PatakPajo30
# 23.05.2018 ob 08:44
Morate razumeti ene par stvari. ne misliti, da je Irska ultra katoliška država. nekaj let nazaj so referendumsko potrdili enakopravnost istospolnih porok z raznospolnimi, z zapisom v ustavo. zaradi vseh škandalov RKC, so nasprotniki izgubili referendum, tako da ima Irska enakopravnost porok zapisana v ustavo.

Zanimiv je pa nabor Ircev, ki živijo v tujini. Kolikor sem opazoval vse dogajanje že 2015, je večina izseljencev glasovala za enakopravnost, zanimivo mi je to, ko so referendumi za skenslat konzervativno sranje, se mobilizirajo mladi iz celega sveta in pridejo domov na glasovanje. Zahod, a? Pri nas bi bilo obratno ali pa na Hrvaškem....
stewie
# 23.05.2018 ob 10:07
Nimrod no.1
# 23.05.2018 ob 08:37
Stewie stroji za rojevanje ali mama?

Kaj pa, če to ne želijo postati? Če so zanosile proti svoji volji, morda bile celo posiljene? Če si vzdrževanje otroka (še) ne morejo privoščiti? Eh, koga briga to, samo da se zarodek rodi, potem pa.....to ni več tvoja skrb, a ne?
Tile nasprotniki pravice do splava so itak vsaj povečini eni navadni hinavci. Govorijo, kako jim gre za otroke, a še nikogar nisem videl, ki bi bil pripravljen ustanoviti kak sklad ali prispevati kaj denarja za skrb teh, bojda nezaželenih otrok. Edino to znajo diktirati, kako bi morali živeti drugi, od dejanj pa je vsega tega bolj malo, da bi recimo vsaj malo pokazali, kako stojijo za tem.

Sicer pa, kaj briga tebe, kako želi določena ženska živeti, da tu pisariš, kako bi morali biti mame?
Amethist
# 23.05.2018 ob 09:55
Splav je neki groznega. Spontani ali hoteni. Nima veze. Ampak pravica zenske je da sama odloci o tem, saj je ona edina ki bo nosila posledice. Fizicne in se posebi psihicne. .
blue_night
# 23.05.2018 ob 08:02
Še ena ideološka tema, ki je nujna, za življenje politične desnice.
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 10:23
Sem za vnos manjše spremembe v zakonodajo: v primeru, da zmagajo zagovorniki prepovedi splava, morajo vsi volilci, ki so podprli prepoved, plačevati hrano, obleke, šolanje in vse ostale potrebe otrok, ki so rojeni zaradi prepovedi.

Če smatraš, da se lahko vtikaš v tuja življenja, potem prevzami odgovornost. Kot bi rekli Angleži: Put your money where your mouth is.

Težko se izognem vtisu, da bi s takšno dopolnitvijo gorečnost desničarskih 'za otroke gre' moralistov kaj hitro usahnila.
Gaius Julius
# 23.05.2018 ob 11:35
Kot so že pred mano pisali, bi v primeru prepovedi splava vsi nasprotniki morali tudi odgovarjati za posledice. Lepo po sistemu kvot bi zapuščene otroke posvojili ali pa bi plačevali sirotišnice. Plačevali bi tudi zdravljenje in oskrbo prizadetih otrok, prav tako tudi vse pogrebne stroške za novorojenčke, ki jim zaradi napak v razvoju ni bilo usojeno preživeti. Na njihove stroške bi šle tudi vse odškodnine družinam mater, ki so umrle zaradi zakomplicirane nosečnosti, zadolženi pa bi bili tudi za skrb pri vzgoji otrok, ki so preživeli pri porodu umrlo mater. Nudili pa bi tudi podporo materam in otrokom, ki so bili spočeti zaradi posilstva. Vsaj redne obiske pri psihiatru za mamo, ki vzgaja otroka, ki je posledica njenega posilstva...

Saj vendarle gre za otroke, a ne?
oliva
# 23.05.2018 ob 10:53
Svašta.

Fanatiki.
Država ali celo cerkev bo določala!
In potem najdejo nešteto otroških okostij pod cerkvami oz. samostani itd.
In isti profil kriči o prenaseljenosti, o 'odžiranju' zaradi prevelikega števila otrok, so proti posvojitvam itd.

Blazno. Ta potreba po vtikanju v vse... Dajte se ukvarjat s SABO, folk!
Krtomir
# 23.05.2018 ob 09:30
država se nima kaj vmešavat v stvari kot so, ali bo nekdo imel otroka ali ne in s kom sexa itd...
celtic1888
# 23.05.2018 ob 08:24
Uf kam smo prišli...in to v kao demokratičnem okolju. Mi je kar slabo. To je odločitev posameznice in pika.
Vipera
# 23.05.2018 ob 12:10
@Otchy
Krščansko gledanje - da, oplojeno jajčece ima dušo.


Vsako oplojeno jajčece? Ali samo človeško?
In če samo človeško - zakaj ne tudi živalsko?
Vipera
# 23.05.2018 ob 11:56
@kabošti
Ni to odločitev ženske, ker ne odloča o svojem življenju in svojem telesu.
Gre za življenje in telo drugega človeka, otroka, ki ni njeno.

Ehhhh...saj nam tudi o lastnem življenjuin lastnem telesu ne dovolite odločati. Evtanazija ipd
slovenkaaaa
# 23.05.2018 ob 11:53
Če pa deklice in dečki niso previdni, in dekline mislijo da je delanje splava kot vsakodnevno obiskovanje trgovine, potem pa naj ta poseg vsaj mastno plačajo!

mislim, da zelo pogosto delajo splav tudi ženske po 40tem, ne samo deklice...
sl0v3nc
# 23.05.2018 ob 08:43
Cerkev, religija in njihovi predstavniki: izvor vecine zla in manipulacija z ubogimi na umu in dusi
Kapitan Kljuka
# 23.05.2018 ob 08:25
V kritičnih primerih absolutno da splavu! Če pa deklice in dečki niso previdni, in dekline mislijo da je delanje splava kot vsakodnevno obiskovanje trgovine, potem pa naj ta poseg vsaj mastno plačajo!
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 14:57
Mamica mila,
jaz sem ljubezen,
ki bi se rada rodila!


Ah, kako lepo ... kar oko se mi je orosilo.

Škoda le, da ste konservativci precej manj sentimentalni do že rojenih otrok, ki umirajo v vojnah, trpijo lakoto in revščino (da, tudi pri nas), umirajo zaradi pomanjkanja zdravil, gagajo na plantažah, so žrtve serijskih spolnih zlorab in nasilja v družini (da, tudi pri nas), jih naplavlja na sredozemske obale itn.

Zgodbe teh otrok le redko opremite s sladkobnimi pesmicami in cvilečimi violinami.

Hecno, mar ne?
securle
# 23.05.2018 ob 13:43
Glejte. Ženska ki hoče naret splav ga tudi bo naredla. Pa če je legalno ali ilegalno. To ne bo storila ker pač se ji tak zazdi ampak ker ima razloge. Ponavadi je tak da ženske hočejo otroka obdržati, ker bi jih načeloma rade imele. Tiste ki se pa za splav odločijo pa točno vedo zakaj. Te je že sila da drugače ne gre. Zato rajši vem da je splav legalen in gredo ženske varno delat splav, da se jim nič ne zgodi (hvala bogu majo naše ženske to opcijo), kot pa da poskušajo neka razna čudna sredstva zaradi katerih lahko še umrejo.
slovenkaaaa
# 23.05.2018 ob 11:54
kako je lahko fetus (oziroma še prej zigota ter embrio) del ženskega telesa?

vprašaj se, če lahko ta fetus živi brez ženskega telesa... ne more.
firbec111
# 23.05.2018 ob 11:16
krena

Jaz sem bila noseča z otrokom, ne z zarodkom, še manj z neživim bitjem. Od vsega začetka je bil kar lepo najin otrok.

samo to je tvoj pogled, da je to že otrok. In tudi tvoj zapis NAJIN OTROK, se pravi ti in partner sta tega otroka želela imeti. Spomni se na tisto jeseniško deklico, ko njena mama ni imela nobenih težav da jo je partner pretepal in posledično ubil. Ona je ziher vesela da mam ni naredila splav. pač stvar perspektive
Ni_Nicka
# 23.05.2018 ob 10:17
Še to: niti odločitev za splav ne sme biti predmet debat "moralistov".
woodoo
# 23.05.2018 ob 10:01
Ko cerkveni šefi s svojimi sužnjami govorijo o morali, družinah in otrocih je potrebno nujno glasovanje proti njim. Dokaz in delovanje cerkve - ženske so manjvredne. Vedno bile, vedno bodo. Od otrok pa roke stran, svojim nimate za ostale ste pa dokazali, da vam jih ne moremo zaupati. Če bi bog vstal od mrtvih bi bili cerkveni poglavarji prvi na katerih bi zlomil svojo palico. :)
Srečno Irska!
copcop
# 23.05.2018 ob 09:34
Butasta zakonodaja. Ženska na Irskem ne sme splaviti, lahko pa čez mejo 100 km stran. Takšno zakonsko bedarijo si lahko izmislijo samo verski obsedenci.
oliva
# 23.05.2018 ob 15:02
@nedamse:
"Zagovorniki splava, kratkoročno ste že dolgo nazaj zmagali, dolgoročno gledano je vaš boj izgubljen."

Manipulacija in podtikanje.
Nihče ni napisal, da je 'zagovornik splava', pač pa PRAVICE ženske do splava.
To ni ista stvar (za pismene).
eMZe
# 23.05.2018 ob 12:01
Imamo kako ŽENSKO nasprotnico splava zaradi osebne stiske tule gori ali nasprotujejo samo moški?
Brisko
# 23.05.2018 ob 11:51
My body - My choice

Ali za očeta, ki ne plačuje preživnine, velja slogan My wallet - My choice?
Vipera
# 23.05.2018 ob 11:50
Gaius Julius@

PODPIS !!
makoshark
# 23.05.2018 ob 11:50
kabošti
Ni to odločitev ženske, ker ne odloča o svojem življenju in svojem telesu.
Gre za življenje in telo drugega človeka, otroka, ki ni njeno.
Ali je to možno sploh dojeti popularnemu feminizmu in levici?


Seveda pri splavu odloča tudi o svojem telesu. In seveda tudi o življenju zarodka.
Ali je to možno dojeti fundamentalnim vernikom?
Vipera
# 23.05.2018 ob 11:27
@ Otchy
Kako lahko trdiš, da je del ženskega telesa! Dokazal sem ti, da je to samostojni organizem.

Ne, Otchy, ni samostojni organizem.
Samostojni organizem je sposoben preživeti sam, četudi s pomočjo okolice (npr. 2 letni otrok)
Embrio ni samostojen organizem in brez maternice ne more preživeti.
Nekako kot gostitelj in parazit. Gostitelj preživi tudi brer parazita, parazit ne more.
oliva
# 23.05.2018 ob 11:22
Pri nas je to določeno z ustavo in moje mnenje je jasno in sem ga že napisala.
Noben drug razen staršev ne bo odločal o rojstvu otrok. Pika.
SpookyDonk
# 23.05.2018 ob 11:21
Smo v letu 2018, tema o kateri se prerekamo pa sodi v leto 1918. Konzervatizem v vsem svojem sijaju.
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 11:14
Višek demokracije! Bravo. In s takimi ljudmi naj človek argumentirano debatira?! Najbrž je potrebno vsem verujočim odvzeti volilno pravico?

Heh. Verujoči pa lahko ogromnemu delu populacije jemljejo pravice in krojijo tuja življenja v skladu s svojimi prepričanji?

Katere pravice so odvzete vernikom, če je splav dovoljen?
KovacevaKobila
# 23.05.2018 ob 10:44
Res ne razumem zakaj se take stvari sploh dajo na referendume. Zakaj bi nekdo odlocal o tem kaj naj nekdo pocne, ce se ga to ne tice. Verni fanatiki, ki ne seksajo do poroke itak ne bodo delali splava, ker ocitno seksajo samo z namenom reprodukcije, ostali, ki se jim zgodi da nezazeljeno zanosijo pa bi morali imeti pravico do splava. Kaksen vpliv ima to, da neka zenska naredi splav, na zivljenje nekega verskega fanatika, ki ga sploh ne pozna?

Točno tako.

Tisti rahlo nerodni trenutek, ko se v 21. stoletju na 'razvitem' Zahodu verniki vtikajo v tuja življenja in drugim z zakoni vsiljujejo svoja prepričanja.

'Sekularna' Evropa, pa to.
Ni_Nicka
# 23.05.2018 ob 10:15
Vpletati fanatizme v debato o splavu je že v temeljih zgrešeno. Vsak ženska ima pravico odločati o svojem telesu. To ni stvar države ali cerkve.
gremyus
# 23.05.2018 ob 09:59
Ne morem verjet da se o tem vodi debata sredi evrope v 21. stoletju. Kot da so ženska telesa last države.
ishgilliath
# 23.05.2018 ob 09:55
kasilnca
Ja seveda, pri 15 se sterilizirat, ker pri 15 nihče 100% noče otroka, pri 30, ko imaš pa željo in sredstva pa kaj? Zlepit skupaj? Kake imate eni jao, res me preseneča da sploh preživite v 21. stoletju...
eMZe
# 23.05.2018 ob 08:30
Verjetno o prepovedi odločajo moški... ker je pač fino imeti nadzor nad ženskami in ženskimi telesi.
oliva
# 23.05.2018 ob 14:58
"Škoda le, da ste konservativci precej manj sentimentalni do že rojenih otrok, ki umirajo v vojnah, trpijo lakoto in revščino (da, tudi pri nas), umirajo zaradi pomanjkanja zdravil, gagajo na plantažah, so žrtve serijskih spolnih zlorab in nasilja v družini (da, tudi pri nas), jih naplavlja na sredozemske obale itn.

Zgodbe teh otrok le redko opremite s sladkobnimi pesmicami in cvilečimi violinami."

Podpis.
makoshark
# 23.05.2018 ob 14:39
Otchy
Hočeš reči, da jaz ne smem debatirati glede na biologijo in medicino, če verjamem v npr nekaj kar ni dokazano? Če verjamem v to, da na temni strani lune živijo neka zelena bitja, mi to prepoveduje debato o nastanku človeškega življenja?

Sem kje napisal, da ne smeš? Problem je, ko se religiozna prepričanja, ki niso objektivno dokazljiva, direktno vsiljuje celotni družbi. Nisem zapisal, da to ti počneš; me pa zanima, kako lahko ločiš svoje globoko prepričanje od preverljivih dejstev. In ne gre za ločeni zadevi, ker po tvojem prepričanju splavimo človeka z dušo.

Zato ugotavljam, kar ni nihče ovrgel, saj niti ne more, ker je biološko dejstvo, da je zarodek od spočetja dalje človeški organizem. Dejstvo. In ni del materinega telesa. Dejstvo. To ni ideologija. To ni versko prepričanje. To je dejstvo. In ves naš razmislek je temeljil na najpomembnejšemu sloganu, ki ga ponazarja prva slika: "My body - my choice!". Ne drži, da gre za "my body"! Zakonodaja pa omogoča "my choice". Ta slogan torej temelji na popolnoma zgrešenih temeljih.

Seveda je zarodek živo bitje. Seveda je drugo živo bitje kot telo matere. Seveda gre za odločitev o telesu matere in hkrati o zarodku. In seveda gre za njeno odločitev, ali bo donosila ali ne bo. Kdo pa naj bi odločal namesto nje? Seveda je ta odločitev z omejitvami, ki jih določa zakon. Pri nas je omejitev 10 tednov in je določena z biološkega stališča. Tu ni nobenih zgrešenih temeljev.
Ceriš
# 23.05.2018 ob 14:38
Očitno bi nekateri hoteli, da mora
ženska roditi tudi če bi se šlo za Aliena,
ki bi uničil človeštvo. Da nebi debatirali samo
o Irski, lahko debatirate še o Hrvaški,
kjer kler vodi akcije za:
-preklic pred kratkim ratificirane istanbulske konvencije
(pravice in enakopravnost žensk), ki
jo je Slovenija ratificirala že 2013;
- ustavno prepoved splava;
- ustavno prepoved preganjanja cerkvenih
"dostojanstvenikov" zaradi spolnega
nadlegovanja.
V takšni soseščini živimo, kar je večji
problem, kot ena Irska.
Vipera
# 23.05.2018 ob 13:29
@pace:, naša dolžnost pa bi bila skrbeti za ohranjanje lastne vrste, ne pa je pobijati.
+1


Lastne vrste? O kakšni vrsti govoriš? A ni vse človeštvo ista vrsta? Sem preskočila kakšno nadaljevanje evolucije???
Kazalo