Britta Ernst in Olaf Scholz. Foto: EPA
Britta Ernst in Olaf Scholz. Foto: EPA

Joachim Sauer je zadnjih 16 let večinoma preživel v senci svoje soproge, nemške kanclerke Angele Merkel, in je bil s tem popolnoma zadovoljen. Medijem se je izogibal, intervjuje je dajal le redko.

Kot piše DP, želi Britta Ernst to tradicijo nadaljevati.

Zakonca Scholz - Ernst leta 2016 pri takratnem britanskem premierju Davidu Cameronu s kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA
Zakonca Scholz - Ernst leta 2016 pri takratnem britanskem premierju Davidu Cameronu s kanclerko Angelo Merkel. Foto: EPA

60-letna političarka iz vrst socialdemokratov (SPD) ni nikdar javno komentirala kanclerskih ambicij svojega 63-letnega soproga, s katerim sta poročena 23 let. Na vprašanja o zasebnem življenju ne odgovarja.

Tako želi preprečiti, da bi se njena ministrska funkcija na kakršen koli način povezovala s politično precej bolj izpostavljenim položajem, ki jo od srede zaseda Scholz.

Na družbenih omrežjih Britta Ernst sem ter tja svojim sledilcem pokaže, kako uživa v odkrivanju Potsdama, kjer je sedež brandenburške vlade, in v njegovi okolici – peš ali pa na kolesu. Tako, denimo, objavlja posnetke narave, nedeljskega jesenskega sprehoda po parku Babelsberg in uživanja v lepotah jezera Griebnitzsee.

Ali pa se pohvali z obiskom filharmonije v Hamburgu, kjer sta zakonca Scholz - Ernst živela do leta 2018, ko je Scholz, nekdanji hamburški župan, prevzel mesto finančnega ministra v vladi Angele Merkel in sta se preselila v Potsdam. Par otrok nima.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Zadržana in pragmatična"

Britta Ernst je bila rojena v Hamburgu, njeno imenovanje na mesto ministrice za izobraževanje, mladino in šport v Brandenburgu pa je bilo precejšnje presenečenje. Njen predhodnik na tem mestu, Günter Baaske, se je umaknil zaradi zasebnih razlogov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ernstova je bila sicer že pred tem članica ene od deželnih vlad – leta 2014 je postala ministrica za izobraževanje v Schleswig-Holsteinu na severu Nemčije, a je po volitvah leta 2017 morala kabinet zapustiti, saj je v vladi deželnega premierja Daniela Güntherja (CDU) ta resor pripadel krščanskim demokratom.

Britta Ernst se v javnosti predstavlja kot zadržana in pragmatična, ne da se je zlahka vreči iz tira. To so sicer tipične značajske lastnosti nemških "severnjakov", poudarja DP.

Pozivi k odstopu

Ima pa med pandemijo covida-19 tudi ona težave z opozicijo v brandenburškem parlamentu in z različnimi združenji, ki ji očitajo, da je kot ministrica odpovedala, ko gre za pandemično krizno ukrepanje v šolah.

Pred dnevi je tako ena od organizacij, ki zastopa interese staršev, od nje zahtevala, da odstopi. Britta Ernst poziva ne komentira, zgolj ponavlja, katere ukrepe je deželna vlada uvedla v šolah – od obveznih testov na koronavirus do obvezne nošnje zaščitnih mask.

Soprogi v obrambo

Ko pa gre za vprašanja o novi politični vlogi njenega soproga, takrat Britta Ernst praviloma – obmolkne.

Foto: EPA
Foto: EPA

Morda je to povezano s tem, da se je leta 2011, potem ko je Scholz postal župan Hamburga, morala umakniti iz hamburškega parlamenta, v katerem je bila poslanka od leta 1997.

"Niti na enem področju ni pravično, da bi moral zaradi sprememb položaja partnerja drugi partner nekaj opustiti," je zapisala takrat.

Tudi sam Scholz je bil med predvolilno kampanjo zgrožen, ko so ga vprašali, ali bo v primeru njegove zmage njegova soproga še naprej delala.

"Moja soproga je odlična političarka," je dejal v pogovoru za oddajo "Brigitte Live". Ob neki drugi priložnosti pa je to vprašanje, ki po njegovem mnenju nikdar ne bi smelo biti postavljeno soprogu nemške kanclerke, označil za "povsem deplasirano".