Konvencija je potekala pod geslom Vetrovi sprememb (Winds of Change). Foto: EPA
Konvencija je potekala pod geslom Vetrovi sprememb (Winds of Change). Foto: EPA

Na srečanju skrajno desnih strank, povezanih v zvezo Identiteta in demokracija (ID), so se zbrali predstavniki italijanske Lige, francoskega Nacionalnega zbora (RN), avstrijske Svobodnjaške stranke (FPO), portugalske Chege in belgijske Vlaams Belang. A, kot poroča Reuters, je v oči bodla odsotnost nekaterih vidnih predstavnikov Lige in dejstvo, da na srečanju ni bilo stranke Bratje Italije premierke Giorgie Meloni, ki v evropskem parlamentu ni del skupine Identiteta in demokracija, ampak del Evropskih konservativcev in reformistov,

Konvencija je minila v znamenju zavzemanja za zaostritev migracijske zakonodaje. "Država, ki ne brani svojih meja, Evropska unija .... ki ne brani svojih meja, zagreši umor svojega ljudstva," je dejal vodja italijanske Lige Matteo Salvini.

V videopovezavi je zbrane nagovorila Marine Le Pen, ki se je Meloni posmehovala z opazkami, da bo podprla predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen za drugi mandat. "Giorgia ... boste podprli drugi mandat von der Leyen ali ne? Verjamem, da bo tako. In s tem boste prispevali k poslabšanju politike, zaradi katere Evropejci tako zelo trpijo," je dejala in opozorila, da bo temu nasprotoval njen zaveznik Salvini.

Salvini je sicer Le Pen vrnil "uslugo" in prst uperil proti predsedniku Emmanuelu Macronu, ki ga je označil za "vojnega hujskača" – kot je ocenil, so takšni politiki težava za Evropo. Salvini je, kot je znano, v preteklosti večkrat izrazil občudovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina.

ID je podobno srečanje organiziral decembra v Firencah, vendar je tokrat manjkala ena večjih članic, stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki so jo doma prizadele obtožbe o rasizmu, zaradi česar ni bila povabljena.

Kot omenjeno, so na srečanju manjkali nekateri vidni člani Lige, guvernerji bogatih severnih regij. Po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz Rima, Janka Petrovca, je manjkal tudi predsednik Benečije Luca Zaia.

Salviniju oz. njegovi Ligi na tokratnih evropskih volitvah sicer ne kaže tako dobro kot leta 2019, ko je prejela rekordnih 34 odstotkov glasov, po ocenah jo podpira slabih devet odstotkov italijanskih volivcev, poroča Reuters. Na prvem mestu, četudi z rahlim padcem, so Bratje Italije Giorgie Meloni s 26-odstotno podporo, poroča Petrovec.

Konvencija evropske skupine skrajno desnih strank