Vučić odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske

Operacija kosovskih specialcev se je začela okoli 5.00 zjutraj, v občinah Zubin Potok, Leposavić in Kosovska Mitrovica pa so se oglasile sirene za nevarnost. Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil akcijo specialnih enot in poudaril, da gre za operacijo proti tihotapljenju in organiziranemu kriminalu.

Policijski inšpektorat Kosova navaja, da so aretirali 19 policistov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić na drugi strani trdi, da je bilo res aretiranih 19 policistov, vendar tudi več civilistov. Po njegovih besedah gre skupno za 28 prijetih ‒ 20 Srbov, sedem Albancev in en Bošnjak, navaja regionalna televizija N1.

Kosovske specialne enote so v akcije na severu Kosova aretirale več ljudi. Foto: EPA
Kosovske specialne enote so v akcije na severu Kosova aretirale več ljudi. Foto: EPA

Med operacijo sta bila ranjena in aretirana tudi dva člana osebja misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik). Oba so prepeljali v bolnišnico, okoliščine aretacije pa še preverjajo. Rusija je sporočila, da je eden od njiju ruski državljan. Moskva je "nezaslišani incident" obsodila in zahtevala takojšnjo izpustitev ruskega člana z diplomatsko imuniteto. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass naj bi ga medtem že izpustili.

Nekateri aretirani naj bi bili osumljeni tudi vpletenosti v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011.

Kosovska policija je na sever Kosova napotila 73 vozil, še 50 pa jih je v južnem delu Kosovske Mitrovice ter 15 v občini Srbica. Prebivalci so policijo v več vaseh pričakali z barikadami.

Sorodna novica Kosovo sprejelo resolucijo o genocidu Srbije na Kosovu

Beograd: Igranje z mirom

Srbski predsednik Vučić je medtem zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Dopisnik Televizije Slovenija Boštjan Anžin poroča, da so iz vojašnice v Kraljevu odpeljala vojaška vozila, Novi Pazar, obmejno mesto, kjer ne sme biti srbske vojske, pa je preletelo srbsko vojaško letalo.

Dodal je, da se zavedajo, kaj se dogaja ter da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev miru in stabilnosti. "Srbija ne bo dopustila nove Nevihte," je dejal. Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da so do zob oboroženi kosovski specialci zjutraj vdrli na sever Kosova, da bi povzročili strah in paniko.

Aleksandar Vučić je o razmerah na Kosovu govoril v srbski skupščini. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić je o razmerah na Kosovu govoril v srbski skupščini. Foto: Reuters

"Več dni smo opozarjali, da se pripravljajo takšen scenarij in aretacije Srbov, država Srbija je pozivala, naj se prepreči takšen scenarij, ker to pomeni igranje z mirom na ozemlju naše južne pokrajine," je dejal Đurić in dodal, da je v imenu Vučića obvestil mednarodne predstavnike, da ni nikakršnega dvoma, kakšen bo odziv Srbije, če se ta operacija takoj na ustavi.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je v odzivu pozval srbsko skupnost na Kosovu, naj ohrani mir in podpre boj proti organiziranemu kriminalu. Po njegovih besedah je današnja policijska operacija v dobro vseh prebivalcev.

Odnosi med Beogradom in Prištino se še zaostrujejo.

Kfor v stiku s Prištino in Beogradom

Mednarodna misija Kfor je sporočila, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu, in ne samo na severu in ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, obtoženim korupcije in kriminala.

"Za zdaj spremljamo položaj, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izjavil tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso. Po njegovih besedah gre za policijsko akcijo, kakršne so v preteklosti že potekale, tako da Kfor samo spremlja položaj.

Kosovska policija je operacijo izvedla manj kot 24 ur po tistem, ko je srbska skupščina začela razpravo o Kosovu, v kateri je srbski predsednik v dveinpolurnem govoru sporočil, da je prišel čas odločitve "med sladkimi lažmi in grenko resnico" o Kosovu, in opozoril, da bo Srbija izgubila vse, če ne bo dosegla kompromisa z Albanci.

Protiukrepi BiH-a in Srbije na kosovske carine

Sorodna novica Merklova in Macron skušata zbližati Srbijo in Kosovo

Medtem sta Bosna in Hercegovina ter Srbija pozvali Evropsko unijo, naj nujno pomaga rešiti trgovinski spor, ki ga je sprožilo Kosovo, ko je novembra lani uveljavilo stoodstotne carine blaga iz obeh držav. Če Priština spornih carin ne bo odpravila do 1. julija, sta Sarajevo in Beograd napovedala možnost protiukrepov. Srednjeevropski sporazum o prosti trgovini (Cefta), ki je bil podpisan pred 13 leti, tako ne velja, potem ko je Kosovo uvedlo carine na uvoz blaga.

Zato je potrebno nujno posredovanje EU-ja, da bi se spor uredil in vnovično vzpostavil režim prostega prometa blaga, sta na ponedeljkovem srečanju dejala ministra za trgovino BiH-a in Srbije Mirko Šarović in Rasim Ljajić. Vlada v Prištini je novembra lani uvedla visoke carine zato, da bi oblasti obeh držav priznale neodvisnost Kosova. Beograd vztrajno zavrača priznanje Kosova, saj ga ima še vedno za svojo pokrajino, medtem ko priznanje BiH-a ovira veto srbske entitete Republike srbske.