Evropa
(4)
Annegret Kramp-Karrenbauer
56-letna Annegret Kramp-Karrenbauer je ena izmed favoritinj za naslednico Angele Merkel na čelu stranke krščanskih demokratov (CDU). V sredo je na novinarski konferenci v Berlinu predstavila svoje načrte za potencialno vodenje CDU-ja. Foto: EPA
Horst Seehofer
Vodja bavarske Krščanskosocialne unije (CSU) in nemški notranji minister Horst Seehofer bi utegnil tako kot Angela Merkel oditi z vrha stranke. Foto: EPA

Dodaj v

Kramp-Karrenbauerjeva obljubila izboljšanje notranje demokracije v stranki

Krščanski demokrati bodo decembra dobili novo vodstvo
7. november 2018 ob 16:31
Berlin - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, ena izmed najresnejših kandidatk za naslednico Angele Merkel na čelu stranke, je v Berlinu predstavila svoje načrte za prihodnost CDU-ja. Med drugim je dejala, da si bo prizadevala za dobro počutje ljudi v Nemčiji.

Kramp-Karrenbauerjeva, ki velja za zaveznico kanclerke, se je nekoliko ogradila od Merklove in dejala, da nekega obdobja ni mogoče poljubno nadaljevati, ga pa tudi ni mogoče razveljaviti. "Vsako obdobje ima svoje izzive," je poudarila. Dodala je, da "naslednik vedno stoji na ramenih svojega predhodnika" in da je odločilno, kaj naredi novega in kaj naredi bolje.

Je pa generalna sekretarka CDU-ja obljubila, da bo izboljšala notranjo dinamiko stranke, ki jo v času Merklove, v CDU-ju znane tudi pod vzdevkom Mutti, kritizirajo zaradi pomanjkanja razprave in demokracije znotraj njenih vrst.

Deželna podružnica CDU-ja v Posarju je Annegret Kramp-Karrenbauer medtem v sredo uradno imenovala za kandidatko za predsednico CDU-ja. 56-letna Kramp-Karrenbauerjeva je po sedmih letih na položaju ministrske predsednice Posarja februarja prevzela položaj generalne sekretarke CDU-ja.

Merklova se decembra umika s čela stranke
Merklova je prejšnji teden potrdila, da na decembrskem kongresu stranke ne bo znova kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021. Poleg Kramp-Karrenbauerjeve so kandidaturo za vodenje CDU-ja napovedali še zdravstveni minister Jens Spahn, nekdanji vodja skupne poslanske skupine CDU-ja v bundestagu Friedrich Merz in več manj znanih kandidatov.

Uradno so za kandidata predlagali tudi že Merza, in sicer lokalni odbor stranke v Fuldi. Medtem pa Spahn še ni uradni kandidat. Oba naj bi sicer za kandidata imenovala njuna lokalna odbora v soboto.

Časnik Spiegel ocenjuje, da so v primeru zmage Kramp-Karrenbauerjeve možnosti Merklove za obstanek na čelu vlade dobre. Če pa bo vodenje stranke prevzel kdo od drugih kandidatov, ki sta kritika Merklove, pa bi se "lahko njeno vodenje vlade hitro končalo".

Javnomnenjska raziskava, objavljena v ponedeljek, je pokazala, da več kot 60 odstotkov članov CDU-ja podpira, da bi stranka po odhodu Merklove nadaljevala njeno sredinsko politiko.

Bo Seehofer sledil Merklovi?
Medtem pa se Horst Seehofer, vodja Krščanskosocialne unije (CSU), bavarske sestrske stranke CDU-ja, po poročanju Reutersa še ni odločil, ali bo po zgledu Merklove odšel s čela stranke, ki je na deželnih volitvah prejšnji mesec izgubila absolutno večino. Ugibanja o odstopu Seehoferja, sicer kritika Merklove, so se okrepila, potem ko je tednik Die Zeit poročal, da je napovedani odhod Merklove k umiku s položaja spodbudil tudi Seehoferja. Najverjetnejši kandidat za njegovega naslednika je premier Bavarske Markus Söder.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
sammys
# 07.11.2018 ob 17:55
Moram priznati, da tudi sam, kot liberalec dam vseeno kapo dol Angelci. Ne glede na nekatere njene poglede, ki so mogoče še bolj iz 80ih ali 90ih je resnično veliko naredila za združeno EU in verjela v to idejo. Seveda, morje nekih napak lahko najdemo, kot jih lahko pri vsakemu, ki je na oblasti skoraj 2 desetletji. Mogoče tudi malce nepopularno mnenje, ampak vseeno menim, da je bila njena ideja pri Sirski krizi prava, le realizacija je bila malce "švoh". Ne glede na vse to pa je vseeno zelo fajn, da gospa vidi kdaj jo je čas že malce povozil in preda štafeto naprej, nekomu mlajšemu.
tanja-bor
# 07.11.2018 ob 20:58
Malo zaostajate. Večina Nemcev noče kanclerke Merkel. https://www.welt.de/politik/deutschland/
article183467404/Umfrage-Mehrheit-der-Deutschen-will-Merkels-Abgang-auch-als-Kanzlerin.html
firbec111
# 08.11.2018 ob 11:59
tanja-bor

Malo zaostajate. Večina Nemcev noče kanclerke Merkel. https://www.welt.de/politik/deutschland/
article183467404/Umfrage-Mehrheit-der-Deutschen-will-Merkels-Abgang-auch-als-Kanzlerin.html


ja ja sej zato pa je CDU zmagal na volitvah, ker jo večina noče
veza
# 07.11.2018 ob 20:54
Kramp
polavtomatsko orodje, gor ga dvigneš, dol pade sam...
Kazalo