Nemška kanclerka in poljski premier sta se kljub različnim pogledom zavezala k sodelovanju. Foto: Reuters
Nemška kanclerka in poljski premier sta se kljub različnim pogledom zavezala k sodelovanju. Foto: Reuters
Nemčija in Poljska ostajata na različnih bregovih

Odnosi Varšave z Berlinom in Brusljem so se zaostrili, odkar je na vladi konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS).

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju povedala, da obstaja veliko skupnega, kar nakazuje, da se ne le splača sodelovati, ampak bo to tudi koristilo državama. Kanclerka je poudarila, da se lahko razhajanje mnenj reši le s pogovorom. "Za prihodnost smo pripravljeni delati miroljubno in prijateljsko," je dodala.

Tudi poljski premier Mateusz Morawiecki je poudaril pomen enotnosti med državama in ni želel prilivati olja na ogenj glede nekaterih spornih tem, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Morawiecki je še napovedal, da se bo Poljska zelo verjetno umaknila iz dogovora Združenih narodov o migracijah. "Menimo, da imajo naša suverena načela prioriteto," je dejal.

S tem bi se Poljska pridružila odklonilni drži ZDA, Madžarske, Avstralije in Avstrije glede migracij. Neobvezujoči dogovor o upravljanju migracij bodo države podpisale decembra na srečanju ZN-a v Maroku.

Morawiecki izpostavlja skupne evropske interese
Poljski premier je še poudaril, da v globaliziranem svetu obstajajo skupni evropski interesi. Poljska in Nemčija sta se tako zaobljubili, da bosta okrepili vlogo Evropske unije pri boju proti terorizmu. "Sem optimist, kar zadeva prihodnost EU-ja. Različna mnenja včasih nepotrebno zasenčijo skupne interese in vrednote," je dejal Morawiecki.

Že pred udeležbo Merklove in večine njenih ministrov na 15. srečanju poljske in nemške vlade so v Berlinu poudarili pomen dobrih odnosov med državama.

Nemčija in Poljska ostajata na različnih bregovih