Na ladji Lifeline je več kot 230 rešenih ljudi. Foto: EPA
Na ladji Lifeline je več kot 230 rešenih ljudi. Foto: EPA
Lifeline
Kapitanu ladje na Malti grozi pregon. Foto: EPA

Ladja Lifeline je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 prebežnikov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje.

"Ravno sem po telefonu govoril s premierjem Muscatom, ladja nevladne organizacije Lifeline se bo zasidrala na Malti," je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, še preden je to potrdila Malta. Ob tem je obljubil, da bo Italija prevzela del rešenih prebežnikov.

Pomoč je zdaj obljubil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da bo Francija ena od šestih evropskih držav, ki bo prevzela prebežnike z ladje Lifeline. Kot je pojasnil, bo vsaka država prevzela nekaj deset ljudi.

Poleg Italije in Francije sta svojo pomoč potrdili še Portugalska in Španija.

Bo Malta ukrepala zoper Lifeline?
Z Malte so danes še sporočili, da bodo ob vplutju ladje začeli preiskavo in morebiti ukrepali proti Lifelinu. Malteške oblasti bodo preiskale dejanja kapitana ladje. Sumijo ga, da ni upošteval ukazov italijanske obalne straže, naj prepusti prebežnike libijski obalni straži.

Zgodba se je v ponedeljek srečno končala tudi za dansko tovorno ladjo Alexander Maersk z rešenimi prebežniki na krovu, saj so ji dovolili vplutje v italijansko pristanišče na Siciliji. Ladja je v petek po navodilih italijanske obalne straže rešila 108 ljudi, vendar pa ji notranji minister Matteo Salvini, vodja skrajno desne Lige, ni dovolil vstopa v italijanska pristanišča.

Salvini je ladje humanitarnih organizacij, ki rešujejo prebežnike v Sredozemskem morju, obtožil, da izvajajo "taksistoritve" za prebežnike.

V Italijo je od leta 2014 prispelo več kot 600.000 prebežnikov. Humanitarne organizacije in organizacije za varstvo človekovih pravic opozarjajo, da so prebežniki v Libiji v nevarnosti zaradi milic in tihotapcev ljudi.