Foa je širil lažne zgodbe, da se Hillary Clinton udeležuje satanističnih večerij. Foto: EPA
Foa je širil lažne zgodbe, da se Hillary Clinton udeležuje satanističnih večerij. Foto: EPA
Italija
RAI je najpomembnejši italijanski medij. Foto: BoBo

Predlog za imenovanje Foe je prejel zahtevano dvotretjinsko podporo v parlamentarnem odboru, ki nadzira RAI. Do imenovanja pa je prišlo kljub nasprotovanju novinarjev RAI-ja, ki so opozarjali, da bo v tem primeru ogrožena "legitimnost" medija.

Kot poroča britanski Independent, je Marcello Foa namreč v preteklosti širil lažne zgodbe o tem, da se Hillary Clinton, nekdanja demokratska kandidatka za predsednico ZDA, udeležuje satanističnih večerij, ali o načrtih za zrušenje ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kritiki pravijo tudi, da je Foa kot novinar promoviral skrajnodesno agendo, bojijo pa se da bo njegovo imenovanje vodilo v pristransko poročanje RAI-ja.

"Ta poteza bo uničila pluralizem, kompetentnost in spoštovanje pravil ter profesionalizma," je dejal Michele Anzaldi, vidni predstavnik opozicijske levosredinske Demokratske stranke in član parlamentarnega odbora za nadzor nad RAI-jem. V stranki izpodbijajo imenovanje Foe, češ da je to zaradi napak v postopku glasovanja neveljavno.

RAI-jev dnevni delež gledalcev je 34-odstoten, ima pa več kot 11.000 zaposlenih, kar pomeni, da gre za najpomembnejši in najvplivnejši medij v državi, pri določanju njegove strategije pa ima ključno vlogo direktor RAI-ja, zaradi česar je ta položaj eden najvplivnejših v italijanski medijih.

Na zaslišanju pred odborom v parlamentu se je Foa označil za "staromodnega liberalca", ki naj bi bil "zavezan obrambi pluralnosti informacij". Večino novinarske kariere je delal na desničarskem časniku Il Giornale, ki je v lasti brata nekdanjega premierja in medijskega tajkuna Silvia Berlusconija.

Berlusconi spremenil stališče in podprl Foo
Njegovo imenovanje je bilo na čakanju več tednov, potem ko se je nasprotovanju levosredinski opoziciji pridružila Berlusconijeva desnosredinska stranka Naprej, Italija. Nato pa je Berlusconi brez obrazložitve popolnoma spremenil stališče in Foo vendarle podprl, in sicer po pogovorih z notranjim ministrom in vodjo skrajno desne Lige Matteom Salvinijem. Opozicijski politiki so po poročanju Independenta dejali, da je Berlusconi stališče spremenil po zagotovilih, da vlada ne bo spodkopavala njegovega družinskega podjetja Mediaset, ki je glavni tekmec RAI-ja.